Založ si blog

V dôsledku ruského raketového útoku v Poľsku zahynuli 2 osoby

Podľa tlačovej správy Jerusalem Post zverejnenej na internetovom portáli jpost.com 15.11.2022 predseda vlády PoľskaMateusz Morawiecki zvolal urgentný míting výboru pre národnú bezpečnosť a obranu , po tom čo prenikli na verejnosť informácie naznačujúce skutočnosti že 2 RUSKÉ rakety dopadli na poľské mesto v blízkosti Ukrajinsko – Poľských hraníc, pričom po dopade zahynuli 2 osoby. Podľa ďalších informácii k dopadu rakiet došlo vo vzdialenosti 10km od hraníc. Ruský raketový útok v tom čase smeroval na mesto Ľvov, vzdialené približne 70 km od poľských hraníc.

Poľské média oznámili že k usmrteniu dvoch osôb došlo po exlozii v dedinke Przewodow, príčina explózie je zatiaľ nezistená.

Zostáva pre nás záhadou že k takémuto útoku došlo v čase ked na summite G 20 v Bali, silnejú hlasy po krokoch smerujúcich k primeriu. Kontradiktorne snahám o určenie podmienok pri ktorých by mohlo dôjsť k prímeriu je táto skutočnosť, na ktorú hneď reagovali susedné štáty, spojenci Poľska v NATO.

Minister obrany Litvy Pabriks vo svojom tweete vyjadril kondolencie Poľsku keď uviedol “kriminálny ruský režim vypálil rakety ktoré zasiahli nielen Poľsko, ale zasiahli i územie NATO v Poľsku. Litva preto plne stojí pri Poľsku a odsudzuje tento zločin” Minister obrany Pabriks uviedol že mohol by byť preto aktivovaný článok 4 Zmluvy a mohli by sa uskutočniť o tomto incidente vzájomné konzultácie. V prípade priameho raketového útoku by potom mohlo dôjsť k aktivovaniu článku 5 Zmluvy o NATO podľa ktorého ak je obeťou ozbrojeného úroku člen zmluvy, považuje sa to za útok proti celej aliancii .

Ďalšie štáty vyjadrili obavy z ďalšej eskalácie napätia, estónsky minister zahraničných vecí potvrdil konzultácie s Poľskom s ďalšími spojencami, avšak potvrdil že Estónia je pripravená chrániť územie NATO. Obdobné stanovisko zaujal minister zahraničných vecí Lituánie. K incidentu sa vyjadrili i ďalší členovia Aliancie, všetci však odsúdili incident za akt zvyšovania napätia , požadujú ihneď k nemu i vyjadrenie samotného Ruska.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo správy o raketovom útoku z Poľska za vopred pripravenú provokáciu, uviedlo že v čase incidentu ruské sily neuskutočňovali žiadny raketový útok v blízkosti poľských hraníc.

Je nepochybné, že už dnes prebiehajú horúce konzultácie medzi jednotlivými členmi NATO, je vysoko pravdepodobné že tak ako uviedol Litovský minister obrany dôjde k aktivovaniu článku 4, Zmluvy, k vzájomným konzultáciám členských štátov NATO a podľa záverov z rokovaní a samozrejme i vyšetrovanía bude rozhodnuté o ďalších krokoch NATO.

Za rozumné považujem viaceré stánoviská spojencov požadujúcich vysvetlenie Ruska. Verme však tomu, že rozhodnutie NATO po vzájomných konzultáciách bude nasledovať po objektívnom zhodnotení dôkazov o tom ako došlo k tomuto tragickému incidentu. Za najväčšiu škodu považujem však to že raketovému útoku došlo v čase ked široká verejnosť začala akceptovať snahy volajúce po mierovom riešení Rusko-Ukrajinského konfliktu. Je nepochybné že raketový útok vyvolá ďalšiu eskaláciu napätia a riešenie konfliktu zostane ešte poriadne dlho v nedohľadnosti.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 270672x
Priemerná čítanosť článkov: 2256x

Autor blogu

Kategórie