Založ si blog

Prichádza sezóna štedrosti – buďme jej iniciátormi………

“ Nikto sa nikdy nestane chudobným z rozdávania” /Anna Frank/

Tento rok ubehol nepredstaviteľne rýchlo, snáď aj pre to, že bol plný nepredvídaných a náhlych udalostí,, s ktorými sme boli tak zaujatí, že pomaly sme prestali vnímať jeho plynutie. Faktom však je že sezóna štedrosti, obdobie Vianočných sviatkov je pred nami. Preto mi prichádza na um myšlienka, čo tak byť iniciátorom dávania zdieľania, žitia, veľkorysého životného štýlu poskytovania štedrosti s tým nevyhnutne spojeného.

Preto by som chcel trochu zauvažovať o štedrosti, jej význame, v našom živote, ako i o dlžke jej trvania.

Štedrosť by sme mohli definovať ako niečo, čo ukazuje našu pripravenosť dať niečo viac ako sú peniaze alebo čas, niečo viac ako je nevyhnutne potrebné alebo očakávané. Musíme si osvojiť to že štedrosť si zaslúži naše uznanie a ocenenie.

Sú to totiž základné atribúty pre jej pochopenie. Väčšina z nás si pod pojmom štedrosti predstaví iba poskytovanie finančných prostriedkov. Nemýľme si však pojem štedrosti s poskytovaním peňazí. Poskytovanie peňazí je iba jeden z prejavov štedrosti, nazývanej finančná štedrosť. Určite sa každému z nás stalo, že sme pozvali priateľov na obed, nech už to bolo pri akejkoľvek príležitosti. ked malo dôjsť k plateniu za jedlo úplne neočakávane niekto z pozvaných priateľov vytiahol kartu a celý obed zaplatil. Toto je prejav finančnej štedrosti.

I keď sI vo svojom živote vieme živo predstaviť štedrosť, ktorá je našou cťou, vieme si na druhej strane predstaviť i prejav sebeckosti ktorý môže niekedy prejavy štedrosti negovať. Spomeňme si len na prejavy malého dieťaťa, ked neraz používa výroky, “ja, ja, moje, moje” Je to sebeckosť Mnohí z nás sme radi, že sme z takýchto prejavov sebeckosti vyrástli a namiesto takýchto prejavov nastúpili u nás prejavy štedrosti.

Sú tu však dve základné myšlienky, ktoré nám môžu pomôcť pri formovaní našej osobnosti k štedrosti. Musíme teda nájsť odpoved na otázku či naozaj žijeme veľkorysým životom štedrosti. Odpoved na túto otázku je zložitá, Do procesu dosiahnuť stupeň veľkorysosti v štedrosti totiž vždy zasahuje i sebeckosť, čo je základný problém k našej premene. Želaním pre nás však musí byť žiť životom v ktorom sa musíme naučiť byť štedrým a i ked je to komplikované, musíme vedieť poskytnúť štedrosť ako prví, nečakať na to že len neskoršie sa zapojíme do štedrosti a niečím prispejeme. Každý teda musí byť iniciatorom dávania, spojeného s poskytovaním štedrosti. Proces premeny dosiahneme napríklad tým, pri kávičke v kruhu priateľov ste prvý kto povie, OK, ja to zaplatím preto že ste moji priatelia.

Prejavom dokonalosti v poskytovanéí štedrosti je napríklad i situácia, ked náhodou ako okoloidúci zachytíte konverzáciu priateľov o sťahovaní sa do nového podnájmu , To že sa zapojíte ako nezúčastnená osoba a ponúknete svoju pomoc, je spojenie druhej podmienkyk dokonalosti v prejavu štedrosti. Bezprostrednosť a poskytovanie štedrosti i mimo okruhu ľudí ktorých poznáte je preto prejavom úplnej štedrosti.

Najkrajšie na celom procese poskytovania štedrosti je to, že rozsah poskytovanej štedrosti sa zvyšuje a po čase jej poskytovania môžme očakávať i akýsi vlnivý efekt, Ked sa stávate štedrým, toto sa vždy vráti späť, mnohokrát i v úplne inej forme. Prosím pouvažujte že niekedy i ked urobíte malú vec vo svojom živote, práve táto malá vec môže otvoriť veľké dvere pre úplne iné veľké príležitosti.

Každý z osôb poskytujúcich štedrosť by mal prehodnocovať svoje pokroky v tejto oblasti. Tak ako je napríklad obvykle otázkou sa spýtať sa o svojom učese, obleku , ďalšou otázkou by malo byť, aká je moja štedrosť, aký je jej rozsah, pomohla moja štedrosť niekomu? Štedrosť a jej poskytovanie by preto mali byť základnou črtou každého človeka . Je len samozrejmé že ak raz začneme s poskytovaním štedrosti, zistíme jej pozitíva na obdarovanom, dôjde i k zmene psychiky u osoby poskytujúcej štedrosť. A tou je ten pocit radosti a splnenia cieľov svojho života žiť a robiť šťastnými i iných.

Preto naučme sa prejavovať našu štedrosť nielen s príchodom Vianočných sviatkov , potešenie z poskytovanej štedrosti by malo pretrvávať po celý rok, v čom by sa mala prejaviť šľachetnosť obdarovania.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 268122x
Priemerná čítanosť článkov: 2234x

Autor blogu

Kategórie