Založ si blog

V dôsledku ruského raketového útoku v Poľsku zahynuli 2 osoby

Podľa tlačovej správy Jerusalem Post zverejnenej na internetovom portáli jpost.com 15.11.2022 predseda vlády PoľskaMateusz Morawiecki zvolal urgentný míting výboru pre národnú bezpečnosť a obranu , po tom čo prenikli na verejnosť informácie naznačujúce skutočnosti že 2 RUSKÉ rakety dopadli na poľské mesto v blízkosti Ukrajinsko – Poľských hraníc, pričom po dopade zahynuli 2 osoby. Podľa ďalších informácii k dopadu rakiet došlo vo vzdialenosti 10km od hraníc. Ruský raketový útok v tom čase smeroval na mesto Ľvov, vzdialené približne 70 km od poľských hraníc.

Poľské média oznámili že k usmrteniu dvoch osôb došlo po exlozii v dedinke Przewodow, príčina explózie je zatiaľ nezistená.

Zostáva pre nás záhadou že k takémuto útoku došlo v čase ked na summite G 20 v Bali, silnejú hlasy po krokoch smerujúcich k primeriu. Kontradiktorne snahám o určenie podmienok pri ktorých by mohlo dôjsť k prímeriu je táto skutočnosť, na ktorú hneď reagovali susedné štáty, spojenci Poľska v NATO.

Minister obrany Litvy Pabriks vo svojom tweete vyjadril kondolencie Poľsku keď uviedol “kriminálny ruský režim vypálil rakety ktoré zasiahli nielen Poľsko, ale zasiahli i územie NATO v Poľsku. Litva preto plne stojí pri Poľsku a odsudzuje tento zločin” Minister obrany Pabriks uviedol že mohol by byť preto aktivovaný článok 4 Zmluvy a mohli by sa uskutočniť o tomto incidente vzájomné konzultácie. V prípade priameho raketového útoku by potom mohlo dôjsť k aktivovaniu článku 5 Zmluvy o NATO podľa ktorého ak je obeťou ozbrojeného úroku člen zmluvy, považuje sa to za útok proti celej aliancii .

Ďalšie štáty vyjadrili obavy z ďalšej eskalácie napätia, estónsky minister zahraničných vecí potvrdil konzultácie s Poľskom s ďalšími spojencami, avšak potvrdil že Estónia je pripravená chrániť územie NATO. Obdobné stanovisko zaujal minister zahraničných vecí Lituánie. K incidentu sa vyjadrili i ďalší členovia Aliancie, všetci však odsúdili incident za akt zvyšovania napätia , požadujú ihneď k nemu i vyjadrenie samotného Ruska.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo správy o raketovom útoku z Poľska za vopred pripravenú provokáciu, uviedlo že v čase incidentu ruské sily neuskutočňovali žiadny raketový útok v blízkosti poľských hraníc.

Je nepochybné, že už dnes prebiehajú horúce konzultácie medzi jednotlivými členmi NATO, je vysoko pravdepodobné že tak ako uviedol Litovský minister obrany dôjde k aktivovaniu článku 4, Zmluvy, k vzájomným konzultáciám členských štátov NATO a podľa záverov z rokovaní a samozrejme i vyšetrovanía bude rozhodnuté o ďalších krokoch NATO.

Za rozumné považujem viaceré stánoviská spojencov požadujúcich vysvetlenie Ruska. Verme však tomu, že rozhodnutie NATO po vzájomných konzultáciách bude nasledovať po objektívnom zhodnotení dôkazov o tom ako došlo k tomuto tragickému incidentu. Za najväčšiu škodu považujem však to že raketovému útoku došlo v čase ked široká verejnosť začala akceptovať snahy volajúce po mierovom riešení Rusko-Ukrajinského konfliktu. Je nepochybné že raketový útok vyvolá ďalšiu eskaláciu napätia a riešenie konfliktu zostane ešte poriadne dlho v nedohľadnosti.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 268140x
Priemerná čítanosť článkov: 2235x

Autor blogu

Kategórie