Založ si blog

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti.

Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom živote. Nielen ja ale i mnoho ďalších seniorov má názor, že nemá význam v politickom živote sa angažovať, keďže všetko je už vopred stratené a odsúdené k zániku. I tieto voľby sú podľa väčšiny seniorov len akousi politickou fraškou, v ktorej ich politická elita použije ako bábky, ktoré po predstavení – voľbách, zahodia,nakoľko úlohu splnili.

Otázkou teda je či a ako sa politicky v nasledujúcich voľbách majú angažovať, aj napriek tomu, že i v týchto voľbách budú len bábikami ?

V kázni zborového farára boli použité slová proroka Ezechiela uverejnené v textoch: Ez 1 – 14., avšak i napriek ich vysloveniu cca 600 rokov pred našim letopočtom sú nesmierne zaujímavé i pre dnešný zživot.

“Ruka Hospodinova bola nado mnou a Hospodin ma v duchu zložil do stredu údolia plného kostí. Povedal mi “ človeče môžu tieto kosti ožiť? Odpoveď – Pane veď Ty to vieš. Riekol mi : Prorokuj o týchto kostiach a povedz im:Suché kosti počujte slovo Hospodinovo. Ajhľa vovediem do Vás ducha a ožijete, položím na vás šľachy, obložím vás mäsom, natiahnem na vás kožu a dám do vás ducha, ožijete a poznáte, že ja som Hospodin. Počas prerokovanie nastal šum a hrkot kostí. Videl som na nich rásť šľachy, mäso, kožu, no duch v nich nebol. Duch potom riekol:Prorokuj a povedz -Duch dýchni na tu pobitých aby ožili a postavili sa na nohy. Oni však hovorili: – Suché sú naše kosti, zahynula naša nádej, sme straten. Preto prorokuj a povedz takto : Ajhľa otvorím vaše hroby a keď vás vyvediem z vašich hrobov, ako svoj ľud, vložím do vás svojho ducha ožijete a zložím vás na vašu pôdu, potom poznáte že ja Hospodin som to povedal a splním to”.

Toto proroctvo pre jeho aktuálnosť ma ohromne zaujalo. Či my ľudia žijúci v súčasnosti nežijeme v štáte, ktorý ako inštitúcia nezlýháva v tom zásadnom. Politický chaos vyvoláva beznádejnosť, takže namiesto zodpovednosti boja za spravodlivosť sa národ uzatvára do pevnosti, chráni si síce svoje základné tradície ale nepodniká nič na zmenu situácie. Namiesto nasledovania príkladu života a učenia Ježiša Krista sa všetci spoliehajú na akúsi automatickú spásu, spoločnosť vytvára teórie, rituály, neraz zabalené do nádhery ktorá má ostatných presvedčiť o tom, že najlepšou cestou k spáse je nerozmýšľať stačí len poslušne a slepo nasledovať.

Najnebezpečnejšie je to, že ak sa predsa len občas objavia výnimky, odvážni jednotlivci ktorí sa snažia pomáhať, porozumieť tomu čo spôsobilo tento chaos sú prenasledovaní. Neraz narazia na tvrdý odpor tých čo majú v rukách politickú moc, napokon rezignujú ustúpia a nádej zmeniť budúcnosť zamenia za hrobové ticho minulosti a ostanú len suché kosti.

Z tohto proroctva vysloveného v tejto kázni by sme si všetci a nielen tí ktorí sa kázne zúčastnili mali vytvoriť názor o tom, že človek bol stvorený na splnenie božieho cieľa, nechať sa neustále formovať v niečo nové, hľadieť dopredu, nie dozadu.

Ezechielovo proroctvo o suchých kostiach realisticky opisuje obraz konca všetkých ľudských nádejí, zodpovedajúci i našej súčasnej spoločnosti. Podľa proroctva i keď nešťastia a útrapy podlomili silu a nádej ľudu, ktorí už prestali dúfať v lepšiu budúcnosť, dobrou správou je že prorok takýchto ľudí povzbudzuje, aby sa prebrali a zvestuje im že príde v budúcnosti k lepšiemu. Prorok Ezechiel vidí nové vzkriesenie národa, keďže suché kosti budú oživené a duch im vdýchne život a myslenie. Text proroctva teda predpovedá akési mrtvychvzkriesenie.

Preto i pre dnešnú spoločnosť je toto proroctvo aktuálne v tom, že žijeme v spoločnosti ktorá akoby sa vzdala akejkoľvek nádeje na nové perspektívy, ktorá namiesto odvahy čeliť výzvam dneška obracia sa k niečomu falošnému a spolieha sa na rétoriku nenávisti, pričom neraz prostredníctvom všelijakých pseudo prorokov zdôrazňuje že takto koná v záujme zachovania krfesťanských tradícií. Spoločnosť potom neraz velebí takýchto vodcov, ktorí ponúkajú jednoduché riešenie, v prospech seba, v prospech mamony.

Nechcem v tomto príspevku vypadať ako ten, kto dokáže vyriešiť problémy spoločnosti, ale jedno viem že po tejto Veľkonočnej kázni budem v budúcnosti v kázniach hľadať analógie a čítať medzi riadkami. Som presvedčený že táto kázeň ponúpa správne riešenie.

Je čas volieb a falošní proroci, predstavitelia najmenej dvoch politických strán začali boj o hlas seniorov dôchodcov, plánujú vzkriesiť “mŕtve kosti” len na jediný účel zaktivizovať ich vo voľbách, získať hlas, potom ich odhodiť. To je podstata agitácie tých falošných prorokov.Ľudia by sa mali obrátiť a ísť cestou otvorenej angažovanosti.Zistili by, že je to Boh, ktorý ľuďom podá vždy pomocnú ruku, prijme ich s otvorenou náručou, priateľským pohladením a láskou. Porozumie i tým najmenším aby pochopili že svojim správaním by mali zmeniť život k lepšiemu, tak aby bol analģiou vzkriesenia. Ak sa tak nestane naše životy, osud celej spoločnosti bude ležať v troskách, tak ako to bolo povedané v úvode Ezechilovho proroctva. Osud bude ležať v údolí plnom suchých kostí bez života a nádeje.

Veľmi si vážim slová zborového farára použité v tejto kázni, jeho odvahu, podnet k tomu aby ľudia začali rozmýšľať.

Prichádza čas kortešačiek, preto len taká malá prosba pre našich seniorov. Starostlivo zvažujte či v kortešačkách nejde o falošných prorokov, pri tomto použite zdravý rozum a kresťanské cítenie.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Je obvinenie Donalda Trumpa účelové ???

31.03.2023

Osoba bývalého prezidenta Donalda Trumpa je snáď najkontroverznejšou osobou v histórii prezidentov USA. Bývalý prezident Trump bol úplne iný typ prezidenta než na akého v USA boli zvyknutí. Osobnosť tohto prezidenta vyvolala mnoho rozporuplných názorov na jeho historický význam nielen v USA, ale i vo svete. Dalo by sa povedať, že Donald Trump svojou typickou kontroverznosťou [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269028x
Priemerná čítanosť článkov: 2242x

Autor blogu

Kategórie