Založ si blog

Skutočne zostáva našim seniorom iba dôvod na tichý plač, tak aby nikto nevidel že plačú a nepoznal dôvod ich plaču ??????

Je to už tak, i ja som dospel k tomu, že som sa stal slovenským seniorom. Spočiatku som sa akosi naivne domnieval, že bude nasledovať môj zlatý seniorský vek, pri ktorom si budem plne užívať jeseň môjho života. Pozorujem preto život seniorov okolo mňa, nielen u nás, ale i v zahraničí a dá sa povedať, že som zhrozený. Namiesto radosti zo života seniora mi postupne viac a viac prichádzajú na um pochmúrne myšlienky o mojej budúcnosti, pričom neraz mi pripadá pravdivý citát o plači dieťaťa a seniora.

“Dieťa plače nahlas preto aby si plačom vydobylo pozornosť a každý zisťoval dôvod jeho plaču, senior plače potichu, preto aby nikto nevidel že plače a nepoznal dôvod jeho plaču”.

Japonsko považujem za vysoko vyspelý štát, s vysokou úrovňou starostlivosti o svojich seniorov. Preto ma veľmi zarazil článok uverejnený na internetovom portáli jpost.com dňa 5.11.2022, podľa ktorého 81 ročný japonský muž Hiroshi Fujiwara po tom čo bol zatknutý pre podozrenie z vraždy svojej manželky, polícii uviedol, že už bol unavený zo svojho života a z toho, že sa musel sústavne starať o svoju 79 ročnú ťažko zdravotne postihnutú manželku trvale pripútanú na invalidný vozík, a preto s jej súhlasom po príchode na morské mólo ju do neho hodil, kde sa utopila. Po tom odišiel do domu svojho najstaršieho syna, ktorému oznámil dôvod čo urobil a dôvod svojho činu. Syn oznámil jeho skutok polícii a došlo k jeho zatknutiu a obvineniu.

Naozaj srdcervúci príbeh, z ktorého naskakujú zimomriavky a to nielen mne, tie však naskakujú i z toho, že podľa tlačovej správy v Japonsku , ktoré je vysoko vyspelý ekonomický štát, s perfektne rozvinutou starostlivosťou o svojich seniorov a ktoré by v takejto starostlivosti malo byť vzorom i pre nás. I tam sú však zdesení z toho že v tomto štáte raketovo narástol počet abusovaných osôb, žijúcich seniorov, zo strany osôb o nich sa starajúcich. . Počet prestarlých seniorov abusovaných svojim rodinným príslušníkom v roku 2020 dosiahol 2,1 %, , avšak ku koncu marca 2021 už počet abusovaných osôb predstavoval 17 291.

Prebleslo mi hlavou, ako je to potom u nás, v štáte s obrovskými ekonomickými problémami, v štáte kde sa všetky politické konflikty odrážajú na sociálnych podmienkach seniorov, v štáte kde sa ochrana seniorov v mnohých prípadoch iba proklamuje, v štáte ktorý nemá dostatok finančných prostriedkov na perfektnú seniorskú starostlivosť ? A tak by som mohol vo výpočte ako je to u nás so životom seniorov ….. pokračovať do nekonečna. Prišla mi na um kacírska i myšlienka o “dokonalosti” poskytovaných služieb pre naše ťažko zdravotne postihnuté osoby, myšlienka,či i mna v prípade ťažkého zdravotného postihnutia nepostihne podobný osud ako ťažko postihnutú japonskú seniorku pani Fujiwaru. Myšlienky pokračovali i ďalej o tom či v budúcom politickom usporiadaní štátu nezíska prevahu zákon podporujúci eutanáziu, ako systém riešenia zdravotne ťažko postihnutej osoby s možnosťou riadenej samovraždy ako pomoci pre takto postihnutého, o tom či práve eutanázia o ktorej sa neraz viac diskutuje nemôže byť i zneužitá.

Skrátka tento článok zasial vo mne semiačko pochybnosti o tom či naša spoločnosť urobila naozaj všetko pre ochranu našich seniorov a ako to vlastne bude vypadať v budúcnosti. Preto som sa ako začínajúci bloger , a aj senior rozhodol s touto problematikou vo svojich príspevkoch zaoberať, vyzvať o zapojenie seniorov do aktívneho politického života v záujme dôslednej ochrany ich práv.

Ved predsa ide aj o ochranu môjho života pred prípadným abusovaním. Ved človek predsa nikdy nevie ????????

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 273287x
Priemerná čítanosť článkov: 2277x

Autor blogu

Kategórie