Založ si blog

Interview pápeža Františka pri príležitosti 10.výročia jeho pontifikátu – “kostol nie je domov len pre niektorých ale je pre všetkých veriacich”.

Pápež František v týchto dňoch oslavuje 10 Výročie jeho pontifikátu. Ach ten čas tak rýchlo letí, zdá sa mi ako by to bolo včera.čo sa ujal pápežského stolca. Internetový portál Vatican News, uverejnil informáciu o tom, že pápež František poskytol interview Paolovi Rodarimu, moderátorovi Taliansko-švajčiarskeho rádia a televízneho vysielania pri príležitosti 10. Výročia jeho pontifikátu.

Pre Paola Rodariho je to nepochybne veľké vyznamenanie. Interview bude odvysielané dňa 12. 3.2023 na www. rsi.ch. Pápež František sa v interview zaoberal otázkami zivota celej spoločnosti, odpovedal i na osobné otázky, a tak ako to len on vie jednoduchou cestou, pragmaticky vysvetlil jeho názory na svetové dianie, vyjadril sa i k otázkam jeho osobného života, opakovane vysvetlil jeho stanovisko k prebiehajúcemu vojnovému konfliktu na Ukrajine ako i ďalším konfliktom vo svete.

Pápež František veľmi zaujímavo odpovedal na otázku moderátora prečo sa považuje za pápeža pre tých najmenších, tak ako ho mnohí považujú.

Uviedol že skutočne uprednostňuje tých, ktorí sú vyradení, pretože chudobní sú Ježišovi favoriti, pričom zdôraznil že Ježiš nikdy neposielal preč ani bohatých. Podľa neho toto znamená že nikto nie je od stola vylúčený. V súlade s cirkevným učením vysvetlil, že ak hostia k stolu neprídu, je treba ísť na hlavnú ulicu,pozvať kohokoľvek aby sa zúčastnil banketu bez ohľadu na to či je chorý, či je dobrý alebo zlý človek, bez ohľadu na to či je malý, veľký, chudobný alebo bohatý. Všetci si musia uvedomiť že kostol nie je domov len pre niektorých, nie je selektívny, ale je pre všetkých veriacich.

Pozornosť si zaslúži i odpoveď pápeža k ľuďom, ktorí majú pocit že sú z cirkvi vylúčení pre ich spôsob života.

Názory niektorých ľudí tohto sveta, ktorí si myslia že sú niečím viac ako druhí sú nesprávne. Všetci sme hriešnici. Hriech je vždy a všade prítomný. Až v hodine pravdy musíme všetci povedať pravdu o svojom živote a vtedy všetci vidia že sú hriešnici.

Za najzaujímavejšie z celého interviews však považujem jeho názory o Europe.

Práve teraz tu máme mnoho politikov, predsedov vlád, alebo mladých ministrov, Je treba aby sa jeden rozprával s druhým, i keď je jeden zľava, iný zprava, obaja sú mladí, preto je treba mať dialóg s každým aj s mladými ľuďmi.

K otázke vojen v Európe odpovedal

Pred viac ako 100 rokmi sme tu mali I. Svetovú, potom II. Svetovú vojnu. Súčasný konflikt tak ako i iné vojny sa sformoval z malých kúskov, ale dnes už nikto nemôže povedať že by to nebola celosvetová vojna. Mocnosti tohto sveta sú do tejto vojny zapojené. Bojiskom je Ukrajina. Každý tam bojuje. Prinášajú sa tam zbrane, mocnosti zbroja. Vojny spotrebujú staré zbrane, ktoré sú predané,nové sa vyrábajú a súčasne sú vo vojnovom konflikte i testované.

Pápež František sa pred konfliktom na Ukrajine osobne viackrát stretol s Putinom. Moderátora zaujímalo, čo by mu povedal ak by sa s ním stretol teraz.

Hneď na druhý deň po vypuknutí vojny pápež išiel na ruskú ambasádu, kde žiadal osobné stretnutie s Putinom, chcel dokonca za ním ihneď vycestovať. Minister Lavrov mu však odpísal a poďakoval s tým, že teraz nie je na to čas. Putin vie o tom, že pápež je ochotný kedykoľvek sa s ním stretnúť, ale vo všetkom sú imperiálne záujmy, a to nielen ruské ale i záujmy iných mocností. Je to typické pre všetky impériá že ľudí dávajú až na druhé miesto.

Interview Paola Rodariho sa dotklo i osobného života pápeža Františka. Zaujímavá bola jeho odpoveď o možnej reziognácii, keďže pápež Benedikt otvoril dvere pápežskej rezignácie v budúcnosti.

Je to únava ktorá spôsobuje že veci sa nevidia čisto. Chýbajú aj jasné úsudky pri hodnotení situácií. Fyzický problém je tiež dôvodom na rezignáciu. Pápež sa osobne vždy o týchto otázkach rozpráva s viacerými kaerdinálmiá, pričom oni mu poradili, že je to dobré, treba vydržať. Preto ich požiadal aby zakričali včas.

Prekvapujúca bola odpoveď na otázku moderátora prečo pri vítaní ľudí ich vždy žiada aby sa za neho modlili.

“ Som si istý že každý z nás sa modlí. Aj neveriacim poviem, modlite sa za mňa, a ak sa nemodlíte tak prosím pošlite mi pozitívne vibrácie. Jeden priateľ ateista mu napísal, že mu posiela pozitívne vibrácie. Je to síce pohanský spôsob motlidby, ale je to cesta lásky A milovať niekoho je motlidba”.

Ostáva nám len zaželať pápežovi veľa pevného zdravia, veľa sily pri presadzovaní názorov ako skončiť ten strašný vojnový konflikt. Zaželať jemu ale i cirkvám celého sveta jednotný postup pri riešení najzávažnejších problémov tohto sveta. Verte tomu, že ak by mocní tohto sveta rešpektovali pápežové kresťanské názory, všetky svetové konflikty by čoskoro skončili.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 264660x
Priemerná čítanosť článkov: 2206x

Autor blogu

Kategórie