Založ si blog

Nikto nedáva viac ako ten kto dáva nádej……………….

Tak úplne náhodou pri mojich denno-denných seniorských prechádzkach mestom spozoroval som reklamný slogan “Nikto nedáva viac ako ten kto dáva nádej”.

Skutočne výstižné pre Slovensko a dobu v ktorej žijeme. Je to doba chaosu, neistoty, dokonca i beznádeje. Preto nám seniorom dôchodcom chýba ten, kto nádej dáva. Ako senior dôchodca som si položil otázku, kto v tejto republike je ten kto dáva nádej, ak vôbec je

Pri úvahe o tom, kto sú tí ktorí dávajú nádej prídeme k jednodchému záveru, že sú to práve ľudia čo nádej dávajú, viera v Boha, ale na prvom mieste by to mal byť štát.

Všeobecne sa vie že seniori sú tou skupinou osôb ktorá dokáže nádej dávať ale i nádej prijímať. V našom živote sa na každom kroku stretávame s tým ako seniori ochotne dávajú aj to posledné čo majú svojim deťom, vnúčatám, tak ako to bolo vždy zvykom. Je až obdivuhodné ako dokážu i v tých skromných podmienkach v akých žijú tak skromne, i z toho malého dôchodku čo dostávajú ušetriť si drobné finančné čiastky, pričom nezabudnú na tých svojich najbližších. Odmenou za to že dávajú nádej lepšieho života sú šťastné úsmevy detí, šťastné úsmevy vnúčat. Podstatou života nie je len nádej dávať, podstatou ich života by mala byť práve nádej prijímať. Práve tu je ten problém, že až tak veľa nádeje sa seniorom nedostáva.

Tak ako o senioroch neraz s falošnou hrdosťou hovoria naši politickí predstavitelia, sú najviac ohrozenou skupinou osôb, ktorá je ohrozovaná zvonka, vonkajšími vplyvmi. V seniorskej skupine žijem už pomerne dlho, ako dôchodca som s radosťou do tejto skupiny vhupol, v domnienke že budem viesť perfektný život seniora, užívať si roky môjho zlatého veku v skupine rovnocenných srdečných ľudí, seniorov, s ktorými si budeme vzájomne vymieňať svoje skúsenosti a zdieľať šťastný život seniora.

Opak je však pravdou. V skupine seniorov v dôchodcovskom veku tak ako i u iných vekových skupín našej spoločnosti sa neraz prejavuje vedomá zloba, zákernosť a akýsi istý dedičný znak Slovákov, ktorým je závisť. Naši seniori /ky/ si nevšímajú to ako vyzeráme, ako sa obliekanie, ako sa správame, ako sa rozprávame, nedajbože s kým sa stretávame, čo vždy radi komentujú s neraz podporovanou stareckou fantáziou. Dokážu s radosťou rozprávať práve o osobe ktorá nie je prítomná. Svojimi názormi neprítomného nešetria, vždy sú diametrálne odlišné od Vašich názorov a najmúdrejšie, pretože len práve oni vedia zaujať správne stanovisko o tom ako by to urobili oni.

Život seniora dôchodcu je neskutočne ťažký. Už neviem kde som sa dočítal že problémy života je možné vyriešiť alebo aspoň zlepšiť, ak budeme dodržiavať tieto zásady,

a/ nestarať sa o to čo si myslia iní, b/ robiť to čo je správne a čo som schopný zvládnuť, c/ rozdávať lásku a lásku prijímať /samozrejme ak tomu ešte mám aké také zdravie/.

Ako senior dôchodca však s prvými dvoma zásadami plne súhlasiť nemôžem, avšak stojí za pokus nestarať sa do toho čo si iní myslia o mojej osobe. Ohováranie u seniorov dôchodcov je prejavom závisti. Považujem ho za zásah do súkromia človeka, je to taktiež jeden z hriechov, avšak každý zásah do súkromia si vyžaduje ochranu adekvátnymi prostriedkami. Obranou ktorú však naši seniori dôchodcovia používajú je žiaľ ich izolácia, či vnútorná alebo vonkajšoia, čím v ich živote dochádza k tomu najhoršiemu, samote, ktorá potom spôsobuje psychické škody na živote seniora dôchodcu. Preto v ich živote vidíme množstvo nešťastných psychicky zložených ľudí, ktorí v takomto stave žiaľ opúšťajú neraz i tento svet.

Nie je úplne možné súhlasiť s druhou zásadou, žiť tak ako si to človek naplánuje. Zloba, zákernosť, závisť sú mocné prvky, ktoré dokážu vážne zasiahnuť do života každého z nás. Preto ak je to možné a psychicky zvládnuteľné treba proti takýmto prejavom ohovárania bojovať s primeranými prostriedkami. Je na škodu veci, že ziaľ práve seniori dôchodcovia nemajú v súčasnosti dostatok prostriedkov, ako i mentálnych kapacít k tomu, aby proti takýmto zásahom do ich života mohli čeliť. Žiaľ skupina dôchodcov sa neraz stretáva v Kluboch dôchodcov,, ktoré sú zriaďované pod záštitou orgánov samosprávy, ako i Jednoty dôchodcov Slovenska.

Myslím si že i v legislatíve máme radu možností ako pomôcť našim seniorom. I kluby dôchodcov by mnali byť aktívnejšie vo svojej pomoci opusteným seniorom dôchodcom. Tiež i Jednota dôchodcov Slovenska by mala vyvinúť podstatne väčšiu aktivitu či už v zákonodarnej činnosti, činnosti ombudsmana, a na iných úsekoch, tak aby ochrana seniora bola v budúcnosti jednou z hlavných aktivít klubov dôchodcov.

Otázkou je zabezpečovať ochranu práv seniorov prostredníctvom ombudsmana pre seniorov, zriaďovanie a využívanie liniek dôvery, aktívnej účasti psychológov pri práci so seniormi. Len pre príklad uvádzam, že osobne po dobu viac rokov v klube dôchodcov nebola zaznamenaná žiadna aktivita zameraná na psychickú pomoc seniorom. Skrátka je to pole neorané, kde spoločnosť čaká ešte mnoho úloh tak, aby život seniora bol životom toho komu je nádej dávaná a ním nádej aj prijímaná.

So zásadou pod bodom c/ plne súhlasím, s tým že senior by mal urobiť všetko pre to aby bol milovaný a mal koho milovať, čím by sa dosiahlo všetko potrebné k jeho spokojnému životu.

Každý človek má svoje chyby, nikto nie je dokonalý i seniori dôchodcovia robia ľudské chýby. V tejto spoločnosti však idú zlé časy a preto seniori pripravme sa spoločne na zlé a ešte horšie časy.

Seniori dôchodcovia uvedomte si, že ste ľudia, nie ste absolútne dokonalí, preto prosím buďte takí akí ste. “Robím dokážte si chrániť slobodu svojho súkromia, nedajte si neprimeranými spôsobmi zasahovať do svojho súkromia, vážte si svoju intimitu,, prosím však abasorbujte v plnej miere lásku vašich detí, vnúčat, ale i iných osôb poskytujúcich pomoc. Buďte hrdí na to, že máte lásku, lásku prijímajte a neodmietajte ju. Pretože je to práve láska ktorú potrebujeme k spokojnému životu. S kúskom zdravia a s prijímaním lásky určite dokážete zlepšiť kvalitu svojho života, čím predĺžite šťastné roky svojho života v starobe.

Pri úvahe o slogane “Nikto nedáva viac ako ten kto dáva nádej” u seniorov dôchodcov by malo platiť že je to práve štát od koho by senior dôchodca mal nádej prijímať . Máme tu predvolebné obdobie, obdobie kortešačiek, keď takmer všetky politické strany sa budú uchádzať o seniora dôchodcu, v snahe zíáskať jeho hlas, prázdnymi sľubmi ho budú privolávať, avšak po voľbách na neho rýchlo zabudnú. Žiaľ i napriek viacerým chaabým pokusom sa v našom politickom systéme zo seniorov dôchodcov nepodarilo vytvoriť jednotnú-politickú silu, ktorá by dokázala jednotne vytvoriť tlak na zákonodarný systém k zlepšeniu života tejto tak ohrozenej skupiny osôb, osobne však verím, že raz v politickej budúcnosti Slovenska k tomu dôjde, Preto nám seniorom dôchodcom ostáva a len akási chabá nádej, že raz v spoločnosti bude senior dôchodca s hrdosťou aj od štátu prijímať nádej na dôstojný život.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 264513x
Priemerná čítanosť článkov: 2204x

Autor blogu

Kategórie