Založ si blog

Prečo sa Slovák v mnohom podobá na Mexičana

Už ani neviem kde, ale niekde na sociálnej sieti som prečítal takú zvláštnu úvahu o tom ako rýchlo utekajú dni nášho produktívneho života, takže človek si radosti života neužije, pretože rýchlo príde staroba a s ňou spojený koniec života.

Myslím si že všetci žijeme v akejsi hektickej dobe, dobe keď každý z nás je akosi uponáhľaný a sociálne styky kedysi tak časté náhradí sociálnymi sieťami v ktorých hľadá a stráži si svoje súkromie, ktoré však nezodpovedá jeho osobnosti žiť v kolektíve, byť plný sociálnych kontaktov. Je to už tak, IPhone, Samsung, IPad, počítače a ďalšie elektronické hračky nahradili spoločenský život človeka.

Po prečítaní tejto úvahy som si uvedomil že život bežne žijúceho Slováka je v mnohom podobný životu bežného Mexičana. Uvažoval som o tom, čo máme spoločného s národom tak značne geograficky vzdialenom, hovoriacim s rozdielnym jazykom,avšak s podobnými zvykmi. Mexičania sú vo všeobecnosti príjemní ľudia, avšak mnohí, najmä ich susedia z USA ich prezývajú slovom “maňana” (zajtra). Zajtra je doslovný preklad avšak slovíčko “maňana” znamená pre Mexičana úžasne široký pojem.

Podnikať v Mexiku je administratívne veľmi jednoduché, pracovné prostredie je príjemné, pracovná sila je lacná, takže vidina výsledného efektu, zisku je vysoká. Skutočnosť je však iná. Slovo “maňana” počujete takmer všade, či už pri bežnom súkromnom rozhovore,ktorý končí slovom “maňana” – zajtra, niekedy inokedy, možno aj nikdy.”Maňana” môže znamenať niečo ako čoskoro budeme pokračovať v jednaní, pokračovať vo výrobe a pod.

Takto to v Mexiku ide zo dňa na deň, výsledky “maňana” sa odkladajú, posúvajú na ďalšie “maňana” Preto potom i celá spoločnosť vypadá tak, akoby čakala na akési “maňana” ktoré všetky problémy vyrieši. Preto som uvažoval že i my na Slovensku žijeme v zajatí akéhosi “maňana”, či už celá spoločnosť, keď politické elity odkladajú všetko na akési maňana čo je len na škodu veci. Zasadnutie parlamentu sa odkladá na maňana, Čakáme na ministra obrany lebo maňana vysvetli dodávku stíhačiek na Ukrajinu. Maňana, maňana, maňana a v krajine nastáva chaos, lebo často v dôsledku neznalosti chýba rozhodnosť v rozhodovaní, ktorú nahrádza slovko “maňana”.

Jednotlivci sa tiež chovajú presne v zásad duchu už uvedeného “maňana”. Každý z nás sa neraz vyskytne v situácii keď deň sotva začne a už je večer, pondelok začne a už je tu piatok, ktorý vypadá tak ako by to bol utorok. Mesiac uteká za mesiacom, rok za rokom. Takto v živote ujde 4O, 5O, 6Oka a zrazu máme pocit že náš život akosi rýchlo uplynul, chceli by sme vrátiť sa späť, ale už sa to nedá.

Prosím buďme sebakritický, zanalyzujme si náš ušlý život pričom zistíme, že až príliš často sme počas nášho života používali pár slov rovnajúcich sa slovu “maňana”, ktorými u nás sú slová, potom, možno, zajtra, no veď ešte uvidíme, ešte o tom porozmýšľame, čas všetko vyrieši atď.

Pokúsme sa teda odstrániť z nášho života slovo ”potom” alebo jemu podobné slová, ako potom to urobím…….., potom ti zavolám, potom ti poviem, potom to zmením, možno neskoršie, nechajme to na zajtra……….

Je to už akýsi spoločenský zvyk že nechávame všetko na neskôr, akoby to bolo jediné riešenie. Potom bude lepšie, potom to lepšie pochopíme. Život však práve pre toto slovko “potom” alebo jemu ďalšie podobné utečie medzi prstami , bez toho, že by sme realizovali to čo sme mali.

Neuvedomujeme, alebo uvedomujeme si iba čiastočne čo sa stane potom:

Potom čo sa malo v živote stať sa práve stratilo…….potom aj čaro života zmizne, potom keď sa veci zmenia……….., potom až deti vyrastú………….., potom i ľudia zostarnú…………., potom sa dni radosti premenia na dni starosti, potom sa však život skončí………., potom je už ozaj všetkému koniec.

Z týchto smutných úvah o “potom” vyplýva len jedno správne riešenie. Uzamknite slovko “potom” a jemu podobné slová do trezora svojej duše, nepoužívajte ho. Žite. teraz a nie neskôr, či potom. Život neraz v našich predstavách môže vypadať ako večnosť, verte však, že práve život je iba akýsi krátky sen so smutným koncom, krátky moment a rýchlo uplynie práve preto, že používame slovo potom, neskôr,možno zajtra atď.

Žite v súčasnosti, rozhodujte v súčasnosti o všetkých podstatných veciach svojho života, neodkladajte ich riešenie na neskoršie “p o t o m “ pretože potom môže byť už ozaj neskoro.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269100x
Priemerná čítanosť článkov: 2243x

Autor blogu

Kategórie