Založ si blog

Je Irán a jeho obohacovanie uránu nad 84 % ohrozením svetovej bezpečnosti………….

Pri pohľade na Irán a jeho geopolitické postavenie vo svete je každému jasné, že jeho postavenie je špecifické v oblasti Blízkeho Východu. Spomeňme si na jeho postavenie v polovici 2O. Storočia, kedy po tak nešťastnej revolucii moc tejto prosperujúcej krajiny s najväčšími zásobami ropy na svete prešla do rúk chaotickej moci ajjatolláhov tejto krajiny. Svet si iste pamätá dlhotrvajújúcu rukojemnícku drámu, pracovníkov veľvyslanectva USA ktorá nadobro narušila vzťahy medzi USA a Iránom. Irán po tejto revolúcii vždy hral zákulisné hry, v snahe vždy dosiahnuť pozíciu lídra Blízkeho Východu a celej islamsky hovoriacej populácie. Takto sa postupne snažil jadrovy zbrojiť, s čím svetová verejnosť nesúhlasila a vďaka svetom uvaleným sankciám došlo k jeho izolovanosti vo svete. Irán vždy vytrvalo hľadal možnosti ako pod rúškom jadrového výskumu vojensky posilniť svoju vysnívanú pozíciu islamského lídra. .

Tvrdenia Iránu o tom, že obohacovanie uránu sa uskutočňunje iba v snahe dosiahnuť sebestačnosť jadrového páliva pre jadrové reaktory neraz nezneli dôveryhodne, ale napokon docielili medzinárodnú dohodu uzavretú za vlády prezidenta Obamu, obsah ktorej USA po odchode Obamu same USA kritizovalo. . Izrael, sa cítil byť najviac ohrozený agresívnou politikou Iránu, pretože tento ho vo svojej politike označoval za pôvodcu všetkých problémov na Blízkom Východe. Izrael viacnásobne poukázal na to, že Irán obchádza svoje záväzky o obohacovaní uránu iba na mierové účely a tajne vyrába atómovú zbraň.

Spravodajské služby Izraela ale i iných štátov signalizujú, že v dnešných dňoch sú nezvratné dôkazy o tom, že Irán obohacuje urán pre vojenské účely, čím porušuje nariadenia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, keďže nastal moment kedy Irán vo svojich reaktoroch obohatil urán nad 84 %. Poradca Národnej bezpečnosti Izraela Tzachi Haneghi na medzinárodnej konferencii 21. 2. 2023 oznámil túto poľutovaniahodné skutočnosť: Tlačové agentúry Bloomberg a Reuters vo svojich informáciach odhalili, že Iran je momentálne veľmi blízko momentu keď obohacovanie uránu dosiahne takmer 90 %, i keď Irán neustále tvrdí že obohacovanie uránu predstavuje iba 6O % čo je bežné pre jeho použitie ako jadrového paliva.

Informácie o obohacovaní uránu žiaľ nasvedčujú tomu, že Irán sa bezprostredne snaží zhotoviť nukleárne zbrane, s ktorými by potom chcel dosiahnuť pozíciu lídra v islámskom svete. Takýto postou Iránu preto podstatne ohrozuje bezpečnosť celého regiónu.

Nepochybným faktom pri obohacovaní uránu je skutočnosť, že ak jeho obohacovanie presiahne 84 % ide o obohacovanie v takom rozsahu ktoré sa používa pri výrobe nukleárnych znbraní, o čom niet pochybností.

Preto je snahou aby sa medzinárodná verejnosť celého sveta dozvedela pravdu o snahe Iránu použiť jadrové palivo nie na mierové účely, ale jeho snahu z neho vyrobiť nuklearne zbrane. .

Otzázkou pre bezpečnosť celého regionu je čo urobí svetová verejnosť v takejto situácii. Na jednej strane je tu snaha Medzinárodného združenia pre átomovu energiu svojimi opatreniami donútiť Irán ihneď upustiť vo svojich snahách vyrobiť atómovu zbraň. s čím súhlasí široká svetová verejnosť.

Na strane druhej však vzniká v tejto oblasti ďalšie skutočné napätie. Zdá sa akoby medzinárodné napätie nebolo už teraz dosť veľké, ale stále viac je aktuálne že v prípade nedosiahnujtia zmien Iránu v obohacovaní uránu, dôjde k spoločnej vojenskej akcií voči Iránu, Za zmienku stojí i váhavosť súčasnej administratívy USA. Postup Iránu svedčí o jeho nezodpovednosti k medzinárodným záväzkom, ktoré porušuje. Čas je hlavný faktor, ktorý hrá v neprospech bezpečnosti tohto regionu, Faktor času by mal hrať podstatnú úlohu pri prijatí ďalších opatrení voči Iránu, v snahe zabrániť mu vo výrobe átomovej zbrane. Ak však v krátkom čase nedôjde k vyriešeniu tejto háklivej otázky, žiaľ môže sa stať že Irán vytvorením nukleárnej zbrane dosiahol svoj cieľ a destabilizáciou tohto regionu docieli len ďalšie problémy aj na svetovej politickej scéne.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 268682x
Priemerná čítanosť článkov: 2239x

Autor blogu

Kategórie