Založ si blog

Obavy z Artificial Intelligence /AI/ – Umelej Inteligencie a ľudské mikročipy prichádzajú….

Niet snáď dňa, aby sme sa na sociálnych sieťach nedočítali niečo o akomsi hite technológie, umelej inteligencii /AI/. Umelá inteligencia sa istotne v blízkej budúcnosti stane základným stavebným kameňom budovania novej modernej technologickej spoločnosti. Môžme si byť úplne istí, že umelá inteligencia stále vo väčšej miere bude koordinovať rozhodnutia mocných tohto sveta, pretože žiaľ jej doporučeniam budeme dôverovať.

O tomto ma presvedčila nová internetová platforma Chat GPT, ktorej základom je umelá inteligencia. Skúste sa skontaktovať s aplikáciou Chatgpt.com a začnite ju využívať.

O prekvapenia núdza nebude. Aplikácia snáď vo všetkých jazykoch sveta bude s vami komunikovať na úžasne vysokej úrovni. Najviac ma však prekvapuje schopnosť aplikácie zapamätať si všetky otázky, ktoré neskoršie dokáže sama korigovať. Toto je absolútne za hranicami mojej predstavivosti. Predpokladal som, že niečo podobné bude pripravené k využitiu ať v priebehu budúceho desaťročia. S úžasom môžem konštatovať, že technológia kráča dopredu míľovými krokmi.

Viem si predstaviť že počiatky tejto aplikácie využijú i mnohí naši študenti pri vypracovaní diplomových prác, nakoľko umelá inteligencia rozozná plagiátorstvo pri svojich odpovediach sa tomuto vyhne. Takto naši študenti vyznačujúci sa vždy svojou inovatívnosťou sa pri písaní diplomových prác takýmto ťažkostiam dokážu hravo vyhnúť., To je však len na okraj veci.

V mojej mysli prebieha množstvo otázok, či a ako umelá inteligencia v krátkej budúcnosti dokáže zmeniť mýšľanie politických špičiek tohto sveta. Predstavte si situáciu že už teraz väčšina manažérov, väčšina politikov ktorí pracujú prostredníctvom svojich poradcov sa celkom iste živo zaujíma o závery umelej inteligencie. Je vysoko pravdepodobné že prostredníctvom nej mocní tohto sveta nevynímajúc i naše politické špičky budú využívať jej poznatky k svojim sťaby sofistikovaným politickým rozhodnutiam, v snahe zakryť svoju nekompetentnosť. Politici, manažéri budú takto pred spoločnosťou akosi neomylne, logicky vystupovať, ale vlastne svojimi názormi budú vyjadrovať názory umeléj inteligencie. Budú vlastne len jej akýmisi ústami. Umelá inteligencia na strane druhej bude kolektovať vyjadrenia politikov, manažérov tejto spoločnosti upravovať tieto ďalej a vytvárať nové sofistikovanejšie riešenia. Tu začne ten začarovaný kruh, nepochybne počiatky vedúce k akémusi koncu tohto ľudstva.

S týmito ohurujúcimi informáciami o zavádzaní umelej inteligencie a jej využitím mocnými tohto sveta upadajú do zabudnutia snahy zavádzania mikročipov do ľudského tela. Začalo to úplne nevinne so zavádzaním miokročipov do tela našich miláčikov psov, keď dnes už takmer každý psík, náš miláčik, mám zavedený mikročip v tele, a každý to považuje za neškodné.

Na internetovom portáli bbvaopenmind.com Ahmud Banafa sa zaoberá otázkami zavedenia mikročipov do ľudského tela. S jeho závermi možno v mnohom súhlasiť. Je nepochybné že ich zavedenie priniesla potreba zmien v technológii, biznise a spoločnosti. Pokiaľ ide o technológiu ich výhody sa nám zdajú byť racionálne v každodennom použití. Zavádzané miokročipy sú vo veľkosti ryžoveho zrnká a sú celkom bezpečne podkožne zavádzané do oblasti dlane medzi palcom a ukazovákom. V mnohom nám dokážu pomôcť, a to napríklad pri úprave funkcií tela, mozgu, uprave rytmu srdca a podobne.

V biznise mnoho spoločností privítalo myšlienku ich zavedenia v snahe docieliť progres pre pracovníkov, slúžia napríklad ako akýsi preukaz pri vstupe na pracovisko, vstupe do počítača, vstupe do rôznych programov s citlivými informáciami, budú dávať možnosti k rýchlym a bezpečným finančným transferom atď. Pole možností využitia ľudských mikročipov v biznise sa preto v krátkej dobe bude stále rozširovať a ich výhody pre organizácie sú nepochybné. Preto nie divu, že mnohé organizácie najmä v USA vítajú možnosť zavedenia mikročipov pre svojich zamestnancov, predpokladá sa že 2/3 z nich budú ich mať zavedené do konca roku 2035.

Na príchod mikročipov citlivo reagujú i vlády každého štátu. Štát poredpookladá ich zavedenie v každej sfére. Vlády jednotlich štátov sú však s ich zavádzaním veľmi opatrené, a ak ich aj zavádzajú informácii o ich zavádzaní sa z bezpečnostného hľadiska neposkytujú. Každý štát bude vždy starostlivo posudzovať ich zavádzanie z tohto hľadiska.

Súčasné ľudkské mikročipy musia spĺňať podmienky pred ich implantácie do ľudského tela. Táto podmienka v USA je už splnená, keď ešte v roku 2005 úrad FDA /Úrad potravinovej a liekovej administrácie/ odsúhlasil podmienky ich implantácie. Môžme len veriť že štátu sa podarí včas prijímať ďalšie opatrenia z dôvodov bezpečnosti, ako je napríklad ukradnutie identity, ochrany ľudskej slobody. Predpokladá sa že pre nevôľu mnohých sa počet 2/3 implantovaných nesplní, pretože ľudia majú opodstatnené dôvody z porušovania ich súkromia.

Ľudské mikročipy sú už implantovaného tisíckam osôb vo Švédsku, obsahujú unikátne osobné číslo, mnoho osobných údajov jednotlivca, údajov k identite pre policajné účely, medicínske údaje. Vo väčšine sú dizajnované tak, že uľahčia rutinný spôsob života príjemcu implantátu, vstup do domácnosti, motorového vozidla, počítača atď. Sú však využívané i pre nevyhnutný núdzový kontakt, umožniť vstup na sociálne siete, preukázať profil osoby atď. Obhajcovia mikročipov tvrdia, že tieto sú bezpečné, perfektné a sú upravené proti vstupu hakerov. Sú však obavy z toho že hackeri môžu získať citlivé údaje o sobotnom zdraví jedinca, tieto zneužiť, pričom však najmä v USA sú na akékoľvek takéto porušenie zvlášť citliví pretože ochrana súkromia patrí medzi priority práv každého občana.

Pred niekoľkými dňami som na stanici Fox News mal možnosť sledovať vysatúpenie predstaviteľa strednej firmy zo štátu Alabama, kde ich zavádzanie hodnotil pozitívne, s tým že firma implantácie uskutočňuje na základe dobrovoľnosti, Ako pozitívum hodnotil to, že v priebehu krátkej doby zo 160 pracovníkov 50 pristúpili k ich implantovaniu. Zákonodarcovia viacerých štátov USA, ako i štátu Alabama reagovali na vzniknutú situáciu tak, že zamestnávateľovi uložili povinnosť pri zavádzaní mikročipov postupovať na zásade dobrovoľnosti, tieto musia byť zavádzané bez akýchkoľvek foriem nátlaku .

Technológia ľudských mikročipov navonok vypadá ako perfektná myšlienka, umožňujúca pohodlnosť a zjednodušenie života miliónov ľudí na tomto svete. Je však otázka, či je to skutočne tak. Zákonodarcovia sa však zatiaľ nezaoberajú otázkami nebezpečia hakovania údajov v mikročipoch, neoprávnených zásahov štátu, ako i možných zásahov cudzích mocností už pri výrobe implantátu vsunúť do neho zariadenie schopné získavať citlivé údaje.

Najväčšie obavy sú však z toho že mikročipy môžu vytvoriť komplexný systém sledovania jednotlivcov, narušenia ich súkromia novými technológiami zavidzanými do mikročipov. Každý štát vrátane nášho musí citlivo reagovať na negatíva zavádzania ľudských mikročipov už teraz.

Ak v blízkej budúcnosti k zákonným a podrobným úpravám na tomto poli nedôjde buďme si istí, že AI -Umelá inteligencia do tohto procesu zasiahne už i len preto, že všetky jej reakcie sú vytvárané na základe logiky, umelá inteligencia žiaľ nepozná emócie, pocity a ďalšie skutočnosti s ktorými zatiaľ len človek dokáže skĺbiť racionálnost svojich rozuhodnutí.

Umelá inteligencia totiž bude vždy postupovať racionálne, čo nie vždy musí zodpovedať ochrane súkromia človeka. Súkromím človeka je implantovanie mikročipov. Preto verme že elity tohto sveta ešte dokážu využiť krátkosť času k racionálnym krokom pri ochrane človeka a jeho práv, skôr než umelá inteligencia rozhodne.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56, aktualizované: 10:21

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 268628x
Priemerná čítanosť článkov: 2239x

Autor blogu

Kategórie