Založ si blog

Prečo som zmenil svoj názor o termíne volieb……….

Ešte do včerajšieho dňa som patril k veľkej väčšine občanov, ktorým síce záleží na tom aby predčasné voľby boli, ale ich termín som nepovažoval za až tak rozhodujúci, veď ide iba o pár mesiacov. Dôvody prečo opozičné strany požadujú čo najskorší odchod vlády ktorej bola vyslovená nedôvera sú rôzne. K zmene názorov NATO a USA, ako vyriešiť Rusko-Ukrajinský konflikt som i ja v akomsi pude sebazáchovy náhle svoj názor zmenil.

Tým dôvodom je nedávne rozhodnutie Spojených štátov a Nemecka povoliť export tankov M1 Abrams a Leopard 2 na Ukrajinu, ktoré budú dodávané spoločne s britskými tankami Chalenger 2. Doručenie týchto najmodernejších tankov vyvoláva nielen u mňa obavy z eskalácie napätia v celej oblasti čo privedie NATO a Rusko až na absolútnu hranu priameho stretu pri ktorom budú použité zbrane najvyššieho kalibru, teda i taktické jadrové zbrane. Najhoršie na tom však je že že Washington i keď dodá 31 tankov typu Abrams na bojisko, robí všetko pre to, aby vinu za eskaláciu napätia zvalil na európskych spojencov, čiastočne i na Nemecko.

Nemecký kancelár Olaf Scholz totiž v stredu na zasadnutí vlády neoznámil len dodávku 14 tankov Leopard 2, ale udelil i súhlas s dodávkou ďaleko vyššieho počtu týchto tankov ďalšími štátmi NATO. Zaujímavou zostala jeho poznámka o tom, že ich rozhodnutie sa opiera o širokú medzinárodnú spoluprácu v tejto otázke. Kancelár Scholz si však v tejto otázke ponechal akúsi poistku, ked na konferencii v Davose pred pár dňami vyhlásil, že Nemecko nikdy v takýchto otázkach nepostupuje osamotene, ale vždy postupuje v súlade s ostatnými spojencami, špeciálne s USA.

Zaujímavé však zostáva prečo prezident USA z taktických dôvodov čakal na to aby to bolo práve Nemecko ktoré ako prvé vyhlási dodávku týchto moderných tankov, a až po niekoľkých hodinách sa pripojil k vyhláseniu Olafa Scholza ked potvrdil dodávku 31 tankov Abrams. Je nepochybné že dodávkou najmodernejších tankov typu Leopard 2, tankov typu Abrams 1 sa Ukrajine poskytne podstatná pomoc a úroveň bojov bude na kvalitatívne vyššej úrovni. USA má snahu ako obvykle i v tomto prípade presunúť zodpovednosť na spojencov NATO v Europe, ved čo ak sa oni už raz rozhodli o takejto pomoci, musíme i my ako spojenci postupovať rovnako. Vypadá to tak, že ak by došlo k prípadnému konfliktu, miesto kde sa tento bude odohrávať je predsa Európa, v žiadnom prípade ním nemôže byť USA.

Ukrajina volá po dodávke takýchto tankov ihneď, bez ohľadu na to, že k ich obsluhe nemá vyškolený personál. I po dodávke takýchto tankov minimálny výcvik k akej takej obsluhe trvá 3-6 mesiacov dokedy môže byť o výsledku konfliktu v podstate rozhodnuté, alebo Ukrajina sa môže nachádzať v oveľa zložitejšej pozícii. Logické je že Ukrajina bude požadovať k obsluhe tankov i personál, aby tieto mohli byť efektívne využité. Nuž kde takýto personál vziať. Najbližšie je Poľsko, ktoré vie dodať i logistickú podporu spolu s personálom, ďalej mnoho ďalších európskych členských štátov, východného krídla NATO, medziiným i Česko ako i Slovensko. čo podstatne zvyšuje obavy z toho že rozšírenie konfliktu zasiahne i členské štáty NATO.

Zostáva však otázka či Ukrajina nevyvinie tlak na najbližšie štáty, východnej Europy, Poľsko, Česko , Slovensko, Bulharsko a iné členské štáty, aby uzatvorili akýsi vzájomný pakt o vojenskej pomoci Ukrajine, na základe požehnania USA. Potom by bolo jednoduché k obsluhe najmodernejších zbraní NATO použiť personál z týchto štátov priamo na bojisku NATO. A to už by podľa môjho názoru bol už potom iba začiatok toho najhoršieho. Bravúrne by však mohlo byť stanovisko USA, ktoré by mohlo vycúvať z ustanovenia článku 5, zmluvy o pomoci NATO, pretože ide o lokálny pakt iba niekoľkých štátov, nie o pakt NATO. Je pravdepodobné že podobne by sa z konfliktu snažilo vycúvať i Nemecko.

Takáto myšlienka mi nedá spávať. Ved v tomto prípade by mohla byť obetovaná vojenská sila nášho štátu, došlo by k neuveriteľným a nezmyselným stratám na životoch našich i iných vojakov. Preto som zmenil tak náhle stanovisko k termínu volieb, pretože čím skôr tým lepšie. Servilnost našej zahranično politiky, politiky ministerstva obrany voči NATO nemá obdobu, vypadá to tak, že v zaslepenosti nedokážeme postupovať logicky. V servilnosti sme zašli až tak ďaleko, že o takomto postupe je už dopredu rozhodnuté. Na Rusko-Ukrajinskom fronte sa očakáva veľká letná ofenzíva. Ukrajinské ozbrojené sily v nej iurčite rátajú s kvalifikovanou obsluhou bojových strojov, zariadení, logistickej podpore mnohých štátov NATO. Najbližší a najvernejší spojenci sú predsa na východnom krídle NATO, preto Ukrajina s ich zaradením do bojových operácií kalkuluje už i v teraz pripravovaných bojových plánoch.

Zapojenie nášej armády do priamych bojov v Rusko-Ukrajinskom konflikte odsudzujem nielen ja, ale i mnohí iní. Preto najlepším riešením je využiť predčasné voľby na to aby národ v priamych voľbách rozhodol o osude tohto štátu, pretože by sa mohlo stať, že stará garnitúra už rozhodla, a my o svojom osude už nemáme možnosť rozhodnúť.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 264657x
Priemerná čítanosť článkov: 2205x

Autor blogu

Kategórie