Založ si blog

Demokracia po americky…….., alebo ako sa rýchlo sa rýchlo zbaviť kandidáta na prezidentské voľby 2024

Mnohým z nás sú známe skutočnosti nájazdu FBI z 8. augusta 2022 ked agenti FBI vnikli do komplexu budov Mar a Lago, sídla bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Televízne zábery po vykonanej mnohohodinovej prehliadke rezidencie bývalého prezidenta podrobne ukazali jej efektívnosť, ked z rezidencie agenti FBI slávnostne odniesli mnoho dokumentov, z ktorých 31 bolo označených nápisom “Confidential” a 18 z nich označených nápisom “PRÍSNE TAJNE” Agenti FBI zabavili súčasne i mnoho ďalších i osobných dokumentov bývalého prezidenta, ktoré sa stali predmetom skúmania a majú slúžiť ako dôkazný materiál v požadovanom trestnom stíhaní Donalda Trumpa.

Zákrok FBI a jeho spôsob vyvolal mnoho diskusií verejnosti, nekonečné diskusie končili neraz tým že mnohí i vplyvní žiadali obdobný postup i u prezidenta Bidena. Myslel som si že takéto požiadavky sú nerealistické, ale v USA by predsa malo vždy platiť “Nikdy nehovor Nikdy”, alebo zázraky sa dejú i ked nie každý deň veď predsa žijete v USA, krajine zázrakov kde i nemožné sa stáva skutočnosťou.

Po vykonanej prehliadke v úrade bývalého prezidenta, kde sa našli i obzvlášť citlivé dokumenty s nápisom “ PRÍSNE TAJNE”.sa dňa 20. 1. 1.2023 zázrak stal skutočnosťou a v dome súčasného prezidenta Bidena v meste Wilmington štát Delaware sa uskutočnila 13 hodinová prehliadka, pri ktorej našli 6 dokumentov označovaných ako “Tajné”. Dokumenty pochádzajú z obdobia ked Biden pôsobil ako senátor, ako i z obdobia jeho viceprezidentovania. Podľa platných predpisov prezident i viceprezident po odchode z funkcie majú povinnosť odovzdať všetky citlivé dokumenty Národnému archívu USA. V čase prehliadky prezident a jeho manželka neboli prítomní, nakoľko trávili víkend v prímorskom letovisku Rehoboth Beach. Toľko z dostupných a zverejnených informácií.

Základom deklarovaného spoločenského poriadku v USA je demokracia, Ulohou orgánov politickej moci v USA je presvedčiť každého občana USA o tom že demokracia platí pre každého. I ked by sme o demokracii v USA mohli viesť rozsiahle diskusie, presahujúce rámec tohto blogu, politické špičky prišli v tomto prípade až neuveriteľne rýchlo na to, ako nájsť pre verejnosť prijateľné riešenie, priam ukážkovo a rýchlo ukázať jej ako demokracia v praxi funguje, ukázať jej odhodlanie nezmieriteľné bojovať s s narušovateľmi zákonov, i ked nimi sú bývalý prezident, senátor, viceprezident, súčasný prezident.

Dokonca člen vlády prezidenta Bidena, minister spravodlivosti Merrick Garland urýchlene vymenoval osobitného vyšetrovateľa Roberta Hura, ktorý bude vec vyšetrovať. Všetko na prvý pohľad efektívne, je nepochybné že takéto zverejnenie určite uspokojí časť kritikov napadajúcich zákonnosť postupu u bývalého prezidenta Trumpa. V širokej verejnosti postup orgánov USA nájde pozitívnu odozvu, podstatou je však snaha dosiahnuť alebo pripraviť si pôdu pre niečo uplne iné.

Rok 2024 je rokom kedy sa uskutočnia prezidentské voľby. Demokratická strana po vyhlásenej kandidatúre bývalého prezidenta Trumpa, ako i očakávanom vyhlásení budúcej kandidatúry guvernéra Floridy de Santisa, ináč veľmi obľúbeného verejnosťou, ktorého popularita stále rastie, musí niečo urýchlene robiť ak tieto voľby nechce stratiť a tak na dlhý čas vypadnúť z politických hier.

Rozhodnutie o až 13 hodinovej prehliadke rezidencie súčasného prezidenta Bidena, s efektom verejnosti prezentovaných zaistených dokumentov vypadá až náramne populistické. Efekt celého zásahu bude však v blízkej budúcnosti pravdepodobne nulový. Domnievam sa že dokumenty zaistené nebudú a nemôžu byť v žiadnom prípade tak závažné, aby mohlo dôjsť k absolútnemu kompromitovaniu súčasného prezidenta, je to však dvojsečná zbraň zameraná hlavne proti kandidatúre prezidenta Bidena vo voľbách v roku 2024.

Prezident Biden sa viackrát vyjadril o možnom kandidovaní v 2. volebnom období, čo však podľa názorov širokej väčšiny obyvateľov, mnohých predstaviteľov Demokratickej strany už i vzhľadom na jeho pokročilý vek, deklinujúce zdravie, nepripadá reálnym, voľby by jednoducho stratil, čo si Dedmokratická strana nemôže dovoliť. Administratíva prezidenta Bidena sa na druhej strane však neriadi doporučeniami predstaviteľov Demokratickej strany, ich snahou je zvolenie prezidenta Bidena v 2 volebnom období, čo by im zaručovalo rast ich kariéry, osobného prospechu po ďalšie 4 roky vlády prezidenta Bidena.

Volebné hodinky tikajú, tikajú čoraz rýchlejšie, a i ked prezidentské voľby budú až v novembri 2024 čas na hľadanie a predstavenie perfektného kandidáta sa kráti. Kandidovanie prezidenta do druhého volebného obdobia mu totiž poskytuje nespočetné množstvo výhod oproti iným kandidátom, z priámáriek z ktorých by mal takmer vždy vyjsť ako víťaz.

Keďže súčasná administratíva v kandidatúre podporuje prezidenta Bidena, politické špičky demokratickej strany nechcú vec nechávať na náhodu, rozhodli sa svojim postupom zabiť dve muchy jednou ranou. Najpodstatnejšie je ukázať verejnosti to, že spoločnosť je transparentná a nezáleží na tom, kto sa dopustil porušenia zákona, záujmom je transparentne vyšetrovať akékoľvek podnety, bez ohľadu na to, či ide i o osobu súčasného prezidenta. Veď čo ak sa dopustil niečoho nezákonného??? Vyšetrovanie nemusí byť tak rýchle, minimálne potrvá do uzávierky kandidatúry do primáriek, Ak by sa administratíva rozhodla nominovať prezidenta Bidena , výsledky vyšetrovania môžu poslúžiť ako páka k odstúpeniu od kandidatúry, alebo ho demokraticky znemožniť v primárkach.

Závery vyšetrovania však vždy budú slúžiť ako mocný argument ďalšiemu vhodnému kandidátovi prezidentských volieb, pretože heslom demokratov v budúcich voľbách môže byť trebárs transparentnosť vo vyšetrovaní i najvyšších predstaviteľov, čo je pre americkú verejnosť mocný argument. Nepripomína vám to niečo podobné u nás ?

Demokracia po americky…………. Z právneho hľadiska menovanie zvláštneho vyšetrovateľa Hura k vyšetrovaniu zistených pochybení v otázke spravovania citlivých dokumentov, ktorý je členom administratívy /vlády/ prezidenta Bidena je prinajmenšom porušením subordinácie, je niečím absolútne nemysliteľným. Čo už žijeme predsa v čase demokracie, teda robme všetko demokraticky tak aby to bolo demokratické.

Nikto sa nezámyšľal nad tým že demokrati môžu demokraciu použiť ako zásterku politického boja, najhlavnejší prostriedok v úspešnosti tak závažných volieb v roku 2024, kedy by sa úplne ľahko mohlo stať, že v prípade víťazstva republikánov, by snahy o liberalizáciu spoločnosti ku ktorým nepochybne došlo počas ich vlády, mohli byť negované.

Ide predsa o rozsiahle strategické úvahy, v ktorých kandidatúra prezidenta musí byť 100 %,, nemôže byť už na začiatku žiadna pochybnosť o tom či je vhodný alebo nevhodný kandidát. Preto prosím berte prezidentské voľby či v USA, v Europe, iných krajinách ako politické hry, pretože stále platí že politika je pánske huncútstvo, je to boj o prospech určitej skupiny osôb, ktorý sa uskutočňuje neraz i spôsobmi tak vzdialenými demokracii, tak deklarovanej v americkej spoločnosti. Napokon nechoďme tak ďaleko, zoberte si príklad Slovenska. Politické špičky predvolebný boj ešte len začnú. Každý z nich sa bude tvárit ako najväčším demokrat, Sľuby sa sľubujú……………………..

Napokon tak ako vždy sú to u nás chudáci dôchodcovia ktorých každá politická strana v predvolebnom boji zneužije. Enormným úsilím ich dokáže presvedčiť o svojej nekonečnej podpore, sľubuje poskytnutie sociálnych výhod, avšak po voľbách sa na nich akosi zabudne a skutek útek…………………….Ciže ku škode veci iba každé 4 roky prichádza k akejsi renesancii dôchodcov. Možno je i na škodu veci že to Ficovo referendum nedopadlo úspešne, renesancia dôchodcov by mohla byť i každý rok, čím by sa im aspoň trochu polepšilo.

Teda nielen demokracia po americky, ale je tu i demokracia po slovenský. Verte tomu, že podobné politické hrátky v blízkych voľbách použijú i naše politické špičky, keď ešte len svetu ukážu ako je to s demokraciou u nás.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269082x
Priemerná čítanosť článkov: 2242x

Autor blogu

Kategórie