Založ si blog

Čo môže znamenať pomoc USA Ukrajine pri útoku na Krym ????

Je to nanajvýš aktuálna otázka, pretože viaceré skutočnosti nasvedčujú tomu, že je to práve Ukrajina ktorá si nevie predstaviť koniec vojnového konfliktu bez prinavrátenia Krymu Ukrajine. Prezident Zelenskij vo viacerých výrokoch inú alternatívu ani nepripúšťa, verejnosti je známy jeho názor o tom že tam kde vojna začala musí i skončiť.

Podľa názorov viacerých nemenovaných oficiálnych predstaviteľov pomoc USA pri vojenských operáciách Ukrajiny na Kryme je potrebná, pretože ak Washington bude podporovať silové riešenie v tejto otázke, toto posilní Kyjev v jeho pozíciách pri budúcich rokovaniach. Tento názor potvrdila i informácia uverejnená v stredu v novinách New York Times, podľa ktorej pre USA sa stáva viac a viac prijateľnou myšlienka pomoci Ukrajine pri útoku na Rusmi okupovaný poloostrov Krym.

Je skutočne len ťažko si predstaviť reálnosť takýchto myšlienok za súčasnej situácie, ked Krym po jeho anexovaní v roku 2014 bol integrovaný do ruskej štátnej infraštruktúry. Je absolútne nezodpovedné považovať Krym za budúce bojisko v Rusko-Ukrajinskom konflikte. Takéto myslenie je nebezpečné už i z toho dôvodu že Rusko môže použiť taktické nukleárne zbrane, za situácie že USA definitívne dospeje k stanovisku že útok na Krym môže posilniť Kyjev v jeho pozíácii pri budúcich rokovaniach o prípadnom mieri. Žiaľ za súčasnej situácie musíme otázku Krymu ktorý je miestom žitia pre takmer 2.5 milióna obyvateľov, miestom kde sa nachádza kompletná Čierno morská flotila, miestom kde sa nachádza najmenej 70 000 príslušníkov ruskej armády, považovať za otázku kľúčovú. Krym sa stal strategickým miestom pre akékoľvek vojenské operácie Ruska v celej oblasti, základňnou pre ruské raketové útoky proti Ukrajine. Niet ani náznaku o tom , že by Rusko čo i len teoreticky uvažovalo o opustení Krymu, ved len minulý týžden hlavná ruská banka Sberbank otvorila na poloostrove viaceré pobočky .

Naopak úvahy predstaviteľov USA, NATO o tom, že by raketové systémy Himars s tankami Bradley mohli za účasti Ukrajinskej armády bojovať o prevzatíe kontroly nad Krymským mostom sú absurdné. Podobne nebezpečné sú i úvahy o tom, že tanky Bradleys obsadia cesty spájajúce Cherson, Melitopol, Mariupol tak ako to vo svojom interview pre Times uviedol Seth G. Jones, viceprezident Centra pre strategické medzinárodné štúdie.

Zdá sa mi nezodpovedným výrokmi nemenovaných predstaviteľov USA vytvárať akúsi verejnú mienku o tom, že USA pri útoku Ukrajiny na Krym podporia takýto útok dodávkami svojich tankov, raketových zbrojných systémov , čím vytvoria pre Kyjev silnejšiu pozíciu pri eventuálnych rokovaniach o prímerí s Ukrajinou. Otázky Krymu, Čiernomorskej flotily, Krymského mostu, sú tie najcitlivejšie otázky o ktorých Rusko rokovať skrátka nebude. Mylný je názor, že v prípade rozsiahlych útokov na takéto citlivé strategické oblasti Rusko reagovať nebude a práve naopak podvolí sa nátlaku pri rokovaniach o prímerí.

Otázka Krymu je červenou čiarou pre Rusko, po jej pekročení bude Rusko uvažovať o použití taktických nukleárnych zbraní. Osobne si však myslím že zverejňovanie podobných informácií je iba akousi sondou verejnej mienky……… čo keby…………… Pochybujem že podobné stanoviská by mohli byť prezentované i oficiálnymi osobnosťami USA, ktorých výroky zvyknú byť ďaleko vyváženejšie. Jednoznačné však je že treba hľadať prijateľné stanovisko všetkých strán k dosiahnutiu mieru.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269255x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie