Založ si blog

Ide dokopy dobrý spánok a správna strava ????

Spánok je jedným z najdôležitejších faktorov, ktorým unavené telo môžme zregenerovať a pripraviť na plnenie ďalších ťažkých úloh v našom živote. Väčšina z nás však nevie ako svoje telo pred spánkom pripraviť k tomu aby bol skutočne hlboký, plnil svoje regeneratívne funkcie a pripravil telo k nasledujúcemu dňu. Mnoho ľudí, neraz pred spánkom nedokáže kontrolovať príjem svojej stravy, konzumujú nesprávne druhý potravín, neraz i množstvo alkoholu , čo nepomôže k správnemu spánku, tento skôr narušía, takže druhý telo nedokáže plniť požadované úlohy. Mnohí z nás simplifikujú príjem potravín pred spaním v domnienke že akékoľvek z nich v dostatočnom množstve postačujú k perfektnému spánku. Prejavuje sa tu nedostatok vedomostí o tom, že iba niektoré potravíny konzumované pred spaním majú schopnosť pomôcť telu k plnohodnotnému spánku.

Konzumácia týchto potravín, špeciálne počas večere pomôže telu potom dosiahnuť správny, zdravý a hlboký spánok rýchlejšie. Sú ľudia ktorí dokážu zaspať pomerne rýchlo, sú však ľudia ktorých zaspávanie trvá niekedy až neskutočne dlho, naše zlozvyky konzumovať snack pred spaním, možno i trochu alkoholu, pozerať TV, zobrať sprchu, piť hodinu pred spaním, nie vždy dokážu pôsobiť na kvalitu spánku ba dokonca dokážu spánok oddialiť.

Tak teda ktoré sú to potraviny, ktorých konzumácia dokáže správne pôsobiť na kvalitu nášho spánku?

Ľadový šalát – šalát tak často konzumovaný, cenovo dostupný je považovaný ako výborný prostriedok k diéte, ale je tiež i veľký pomocník k spánku,. Počas krajania šalátu sa z neho uvoľňujú rôzne substancie, šťavy nazývané laktukárium. Táto substancia obsahuje látku so sedatívnymi vlastnosťami, pôsobiacu na ľudský mozog podobne ako ópium , pôsobiacu efektívne proti nespavosti a úzkosti.

Batáty – sladký zemiak. Jeho požívanie má dvojitú výhodu pre úpravu kvality spánku, Okrem toho že obsahuje komplex karbohydrátov, obsahuje tiež značné množstvo potásia, ktorý relaxuje svalstvo, čo je prepotrebné k zdravému spánku. Podobne ako batáty, dobrým zdrojom potásia sú i zemiaky upečené v šupke, papaya, lima fazuľa.

Biela ryža – má vysoký glykemický index, čo pre telo znamená že jej konzumáciou sa do tela postupne uvoľňuje cukor. Podľa viacerých štúdií konzumácia ryže 4 hodiny pred spánkom pomáha v efektívnosti zaspať rýchlejšie.

Almnondy – sú vysoko bohaté na magnézium, minerál tak prepotrebný k dosiahnutiu kvalitného spánku, a potrebného pre správne budovanie kostí. Je všeobecne známe, že ak je hladina magnézia v tele nízka, prejavujú sa problémy so zaspávaním. Preto sa nebojte pred spánkom skonzumovať oriešky almond. Sú skutočne dobré pre zdravie a spánok.

Banány – ich konzumácia je zdravá. Obsahujú totiž potásium, magnezium, a ďalšie substancie potrebné k relaxácii svalov. Banány obsahujú látku tryptofan, aminokyselinu esenciálnu pre výživu človeka a vitamín B6 potrebný pre produkciu serotonínu.

Čerešne – tak obľúbené ovocie obsahuje melatonin, ktorý je zodpovedný za riadny chod našich biologických hodiniek. Reguluje naše vstávanie a spanie. Ľudia často cestujúci cez rôzne časové pásma, občas používajú melatonín, pomáhajúci ich telu rýchlejšie sa adaptovať na rozdielnosť časových pásiem. V roku 2014 Univerzita štátu Louisiana uskutočnila výskum, počas ktorého sa zistilo, že ľudia konzumujúci pred spánkom pohár čerešňového džúsu, dokážu mať o hodinu dlhšie kvalitnejši spánok ako ľudia – požívajúci placebo.

Teplé mlieko – jeho konzumácia pred spaním je tak trochu prekvapujúca, ale skutočnosťou je že mlieko obsahuje amino acid tryptofan, ktorý je jednou z látok tak prepotrebnou k produkciu serotonínu, ktorý potom pomáha k zdravému spíánku. Podstatné však je, aby mlieko pri jeho konzumácii bolo teplé. Teplé mlieko totiž zdvihne telesnú teplotu, ktrvný obeh potom uvoľní teplo rýchlejšie do celého tela čo pomôže k rýchlejšej relaxácii

Preto prosím nebráňme sa konzumácii takýchto potravín pred spánkom, o ich konzumácii i ked neboli predmetom vedeckých výskumov tak ako je tomu teraz vedeli už i naše staré mamy, ako chlapec si pamätám tak obľúbenú sladkú ryžovú polievku, tiež i ryžovú kašu kombinovanú s horúcim mliekom, ponúkanú nám našou starou mamou, po ktorej som vždy sladko zaspal.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269275x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie