Založ si blog

Medom sto chorôb liečime a tisícom predchádzame………

Za absolútne pravdivé považujme tvrdenie že slovenské porekadlá su studnicou múdrosti našich predkov, takže v každom z nich je uschovaná ich múdrosť . Jedným z nich je i tak dnes nám málo známe porekadlo o mede ”medom sto chorôb liečime a tisícom predchádzame”

Kedysi v dávnej minulosti naši otcovia , praotcovia a ďalší pra ….pra………..mali nevídané hobby, včelárstvo. Pamätám si ako aj môj otec bol vášnivý včelár, so širokým okruhom priateľov, včelárov si neraz vymieňali skúsenosti. S veľkou úctou zberal včelí produkt med, vyrábal materskú kášičku a podobné medové medicínky o ktorých účinkoch vedel len on dlho rozprávať. Ďalšou jeho múdrosťou bolo prikladanie si včelích žihadiel na boľavé miesta, a takto sa efektívne zbavovať bolesti. I keď mal extremnu snahu zo mňa spraviť včelára, akosi sa mu to nepodarilo, pre moje časté bolestivé uštipnutia včiel, z čoho bol sklamaný. Aj napriek tomu som jeho snahu veľmi obdivoval a aj doteraz som veľkým fanúšikom včelárov, nesmierne ľutujem, že včelárstvo ako také hrá v našich podmienkach len nepatrnú rolu, hoci podmienky pre včelárstvo sú v tejto krajine priam ideálne.

To že med je dlhodobo známy ako domáca medicína pri nachladnutí, škrabaní a suchu v hrdle je však len jedno pozitívum medu. Nie každý však vie, že pravidelné používanie medu dokáže doslova predchádzať tisícom chorôb tak ako to je v starom známom slovenskom porekadle.

Tak napríklad len pridávanie medu do jedál okrem perfektnej chuti tohto jedla, prináša užasne veľa zdravotných benefitov v našej diéte. Vedci z Torontskej univerzity v Kanade svojim výskumom preukázali že ingrediencie obsiahnuté v mede sú perfektným kľúčom k upraveniu kardiometabolického zdravia, dokážu upravovať krvný cukor ako i hladinu cholesterolu. Vedci tejto univerzity preto vo vedeckom časopise Nutrition Health publikovali ich štúdiu o mede, pričom pravidelná konzumácia medu u testovaných osôb preukázala pozitíva v úprave hladiny cukru v krvi, výsledkoch celkového a zlého cholesterolu, stabilizáciu triglyceridov zlepšenie príznakov choroby stukovatenej pečene. Testy ukázali že med dokázal úpraviť dobrý cholesterol a tiež ďalšie príznaky zápalových procesov v tele.

Preto za absolútne mýlnu treba pokladať tak rozšírenú predstavu medu ako látky, obsahujúcej iba 80 % cukru, s nevýznamnými zdravotnými účinkami. Úplný opak je pravdou. Konečne dochádza k uznaniu medu ako komplexnej látky obsahujúcej cukor, proteíny, acidy a iné bioaktívne látky s vysokými zdravotnými benefitmi.

Z výsledkov tohto výskumu potom vyplýva skutočnosť, že cukor v našej výžive hrá podstatnú rolu, jeho príjem by mal však byť obmedzený na 10 % z celkovej stravy ,avšak použítie medu namiesto cukru zvyšuje hodnotu a kvalitu našej stravy, čo by malo byť známe i pre široký okruh spotrebiteľskej verejnosti. Bolo by vhodné navrhnúť pre predávajúcich v nutričných tabuľkách ozrejmiť nutričné a zdravotných hodnoty predávaných produktov,, a takto by potom zákazník sa mal mať možnosť postupne sa dozvedieť, že rafinovaný cukor bol nahradený v sirupoch a iných druhoch potravín – zdravým medom, čo zákazníkovi prinesie pre jeho zdravie i ďalšie zdravotné benefity. Výpočty preukazujú, že pre upevnenie zdravia jednotlivca postačuje denne príjem 40 gramov medu, čo sa rovná dvom polievkovým lyžičiam Nespracovaný, prírodný med je najlepšou zárukou pre príjem plnej hodnoty zdravotných benefitov.

Proces pasterizácie medu tak často predávaného vo veľkoobchodných reťazcoch, tomuto len uškodí, ked totiž práve pasterizácia znižuje hodnoty zdravotných benefitov, ktoré pri nej čiastočne zanikajú.

Zostáva nám len dúfať, že takéto novodobé výskumy o mede neujdú pozornosti producentom medu u nás ale i vedenie spoločnosti im umožní efektívne med produkovať, stať sa konkurencie schopnými napríklad medu z Turecka a okolitých krajín, ktoré žiaľ práve teraz porážajú našu snahu o jeho produkciu, tým že producentov medu dokážu správne stimulovať.

Verme teda vždy pravdivým slovenským prísloviam “Medom liečime sto chorôb ale prechádzame tisícom”

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 267650x
Priemerná čítanosť článkov: 2230x

Autor blogu

Kategórie