Založ si blog

“Only in America”………… alebo “Only in Slovakia ????”

“Only in America” je to veľmi populárna pieseň country music, dvojice spevákov Brooks’s a Dunn, prvý krát zaspievaná v roku 2001, ktorú s hrdosťou spievajú Američania na country festivaloch, dokonca je pravidelne zaraďovaná jednotlivými kandidátmi aj v prezidentských voľbách. Celá pieseň je vlastne akousi patriotickou oslavou, hrdej vlasti nazývanej USA.

Časy prezývané ”Only in America”sú však akosi dávnejšie už ta tam, ale táto pieseň pre mnohých konzervatívnych Američanov mnoho znamená a môžte si ju vypočuť i naživo i na nejednom festivale countrty music v štáte Tennessee.

Pred nedávnom som na sociálnych sieťach obdržal príspevok a po prečítaní som hneď povedal tak toto sa môže stať “Only in America”.

Takýto príbeh sa odohral v USA. Ide o 57 a pol ročného pilota, ktorý po zložení pilotských skúšok začal pred 3 a pol rokmi lietať pre firmu FEDEX na jednovrtuľovom stroji Cessna. Za 3 a pol roka nalietal celkom 1500 letových hodín. Jeho budúca pracovná kariéra podľa jeho slov vypadá sľubne. Má totiž možnosť pracovne postúpiť a začať kariéru pilota súkromného turbo jetu pre charterové lety.

Nauveriteľné predstaviť si profesionálneho pilota, ktorý začne svoju kariéru takmer 55 ročný, v tejto pokračuje a stane sa pilotom jetu charterovej spoločnosti vo veku 57 rokov a v tomto veku vo svojej kariére mieni i naďalej pokračovať. Je to akýsi úsmevný príbeh hodný názvu “Only in America”. I keď USA v dôsledku svojej nestability, vnútropolitických sporov medzi demokratmi a republikánmi, rasových, ekonomických problémov stratilo značnú časť svojej popularity, ktorú vo svete malo predsa si však zachovalo mnoho vecí “Only in America”-

V opísanom prípade môže byť USA teda skutočne vzorom pre mnohé európske štáty, teda i pre Slovensko. Chcel by som v Európe vidieť zamestnávateľa, ktorý by prijal do zamestnania 57 ročného pilota. Takúto odvahu k takémuto kroku by totiž nenabral nikto a radšej by hľadal stovky dôvodov k tomu ako ako adepta o zamestnanie neprijať. Veď máme na to predsa radu admínistratívnych opatrení. Ta ne……… . Opodstatnenosť nazvať odvahu menom “only in America” je teda namieste.

Nedá mi však tonto prípade porovnať to so situáciou na Sloívensku, kde neraz zamestnávatelia skrytou formou uskutočňujú vekovú diskrimináciu. Nedávno na sociálnych sieťach som prečítal informáciu MS SR o tom ako z vekových dôvodov bola odvolaná 67 ročná sudkyňa Okresného súdu v Nitre. Pýtam sa či skutočne išlo o vekové dôvody, alebo iba o akúsi očistu súdnictva, a preto sa použilo odvolanie z dovršenia veku. Prečo neuplatniť podobný princíp USA, s názvom “Only in Slovakia” na Slovensku keď už to USA je pre nás automaticky vzorom. Tu na Slovensku seniorom dovršujúcim dôchodkový vek, neraz skryto ale i otvorene zamestnávateľ dáva najavo alternatívu odchodu do dôchodku a pracovník na výber moc nemá, pretože tlak na odchod môže byť neraz obrovský.

V USA je situácia opačná, Tisícky advokátov len čakajú na akýkoľvek podnet svedčiaci o vekovej disckriminácii. Chytia sa príležitosti a média automaticky nasledujú takýto súdny proces, ťahajúci sa síce pomerne dlho, ale diskriminovaná strana má bezplatné právne zastúpenie s mastným odškodným, čo je pre ňu satisfakcia za stratu zamestnania. Zamestnávatelia preto snád až veľmi úzkostlivo dbajú na to, aby k vekovej diskriminácii nedošlo. Pre podanie žaloíby o diskriminácii stačí totiž neraz iba zmienka alebo nevinná otázka o plánovanom odchode na dôchodok a žaloba je podaná. Prosím teda uplatňujme i u nás princíp “only in America”.

V USA však nájdeme viac “only in America“, súčasného vekom najstaršieho prezidenta USA, ako i ďalšieho horúceho kandidáta na prezidentské voľby v roku 2024, Donalda Trumpa. Vek u Američanov totiž nehrá žiadnu závažnú rolu, oni si totiž žijú akýmsi zvláštnym životom, nehľadia na vek a žijú si taký akýsi svoj aktívny život vedúci ich k dlhovekosti a úspešnej kariére. S úsmevom na tvári sledujem ich obľúbený výrok, nehľadme na roky, vek je aj tak iba číslo. Preto sa Vám môže stať, že pri prvom seniorskom rande zo zoznamky, sa môžte stretnúť s krásnou lady vypadajúcou na 55 ktorá Vám v určitej chvíl môže povedať, že vek je pre ňu iba číslo, ked až príliš neskoro zistíte že ide o lady vo veku trebárs 80 rokov.

Preto prosím uplatňujme i my v tomto ohľade tak trochu otrepanú frázu s US country music i u u nás, s názvom “Only in Slovakia”. Osobne si však myslím že i my sme už v tomto úspešne pokročili a s pojmom “Only in Slovakiá” tých “faux pas” čo nás preslávili na medzinárodnej scéne i po celom svete s názvom “Only in Slovakia” mám už až až a preto môžme na ne byť nesmierne hrdí.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 268075x
Priemerná čítanosť článkov: 2234x

Autor blogu

Kategórie