Založ si blog

Seniori – pracujte na upevnení svojho zdravia aj v roku 2023 !!!!

Začiatok tohto roku akoby bol iba pred pár dňami a je to tu znova, prichádza december a s ním nerozlučne spojené čaro Vianočných sviatkov a čarokrásnych Vianočných melódii, ktoré nás budú sprevádzať každým dňom nášho života a vytvárať nám krásnu atmosféru. Pripomína mi to i svetoznáma melódia – rolničky, rolničky (Jingle Bell) ktorú sme ako seniori s radosťou počúvali a aj pospevovali v našom seniorskom zariadení za Veľkou mlákou, kde som mal možnosť prežiť časť svojho života.

V mojej pamäti však navždy zostane zachovaný každoročný príhovor našej lekárky, v ktorom uvažovala o živote a zdraví seniora, jeho obtiažach čo sme si všetci so záujmom vypočuli , už i preto, že jej požiadavky k zlepšeniu nášho zdravia boli tak jednoducho, vysvetlené, že sme im všetci po rozumeli, preto sme ju prezývali i naša pani profesorka.

Každý nový rok je pre nás seniorov príležitosťou zhodnotiť svoje neraz i chybné kroky, nastaviť nový hodnotový rebríček tak, aby sme pri dodržiavaní zdravého životného štýlu, docielili upevnenie nášho zdravia a žili tak dlho ako je to možné. Urobil som si poznámky z prednášky, z ktorých najdôležitejšie použijem.

V seniorskom veku musíme upraviť našu stravu novo vznikajúcim skutočnostiam, pretože pri prijímaní stravy by sme si mali uvedomiť pre nás trpkú skutočnosť, že trávenie prijímanej stravy, nie je už také, ako tomu bolo v minulosti. Trávenie stravy začína našimi ústami, avšak v seniorskom veku produkcia slín klesá, pričom tieto sú dôležítým zdrojom enzýmov, pomáhajúcim nášmu telu rýchlo rozložiť prijímané škroboviny /amýlázu/ a tuk /lipázu/. Plnia aj funkciu zvlhčovania prijímanej potravy, takže pri ich dostatku dochádza k ľahšiemu prehĺtaniu stravy.

Jedno z hlavných doporučení pre daľší rok nášho života je dodržiavať zdravý vodný režim, t.j. dodať telu za každých okolností dostatok vody, čo však seniori neradi realizujú, už i preto, že v ich veku pocit smädu nepociťujú tak intenzívne ako v minulosti, preto si subjektívne myslia, že smädní nie sú. V seniorskom veku mnoho z nás v dôsledku dehydratácie stresu, často trpí synndrómom ktorého príčinou je pocit sucha v ústach, pocitom suchých oči čo môže byť spojené s mnohými autoimúnnymi chorobami. . Tieto nepríjemné symptómy môžme preto zredukovať, tým že ostaneme hydratovaný, pitím malých hltov vody s jedlom, obmedzíme príjem alkoholu a kofeínu. Dôležité je udržiavať správnu hladinu kyseliny žalúdočnéj , pretože naše telo nemôže prijímanú stravu bez primeraného množstva takejtokyseliny riadne spracovať.

Približne 30 %ˇľudí vo veku nad 65 rokov používa lieky znižujúce žalúdočnú kyselinu v tele a mnohé štúdie poukazujú na to že vysoké percento z nich by tieto lieky brať nemuselo. Lieky znižujúce kyselinu žalúdočnú potom spôsobujú ťažkosti tela pri absorbovaní minerálov, ako je kalcium a magnezium, čo potom zvyšuje riziko osteoporózy a možných zlomenín, ako i nedostatok viitamínu B 12, ktorý je zas dôležitý pre náš mozog a nervový systém. Nedostatok kyseliny žalúdočrnej na strane druhej dovoľuje vzrast droždovej bakterie v tenkom črevé čo potom môže viesť k jeho zápalom a spôsobuje ďalšie závažné škody na zdraví. Doporučenie pre nás je aby sme v novom roku začali prijímať stravu veľmi dobre požuvanú, ale i požiadali svojho lekára zvážiť nutnosť požívania liekov znižujúcih kyselinu žalúdočnú.

S veľkým potešením sme si vypočuli informácie o tom, aký význam pre nás má strava ako medicína., o tom ako máme upraviť našu diétu v roku 2023. Požaduje sa od nás zvýšenie príjmu ovocia, ako sú napr. čučoriedky, černíce ktoré sú zdrojom antioxidantov upevňujúcich naše očné a neurologické zdravie.Tento druh ovocia má taktiež anti – diabetické, proti zápalové a aprotirakovinové účinky, chráni nás pred mnohými chorobami spojenými s našim vekom ako sú napríklad srdcovo čievne choroby. Nie vždy si uvedomujeme význam tmavej listovej zeleniny pre naše zdravie, ktorá je zdrojom folátov a nitrátov, prinášajúcich nášmu telu oxid dusnatý, ktorý je užasne dôležitý pre jeho prenos pri rozširovaní ciev. Jeho produkcia však žiaľ v našom seniorskom veku klesá. Telo získava tiež zdroj kalcia , magnezia, potasia , čo pomáha v upevňovaní nášho zdravia, okrem iného i reguláciou krvného tlaku. Boli sme vyzvaní, aby sme preto nikdy pri našich nákupoch nezabúdali pridať na náš jedálny lístok šaláty z tmavej listovej zeleniny, ako je napríklad rukola, špenát, rebarbora,kale.

Proteín by mal byť dôležitou zložkou stravy našich seniorov a proteíny by mali byť obsahom najmenej 25 % z nášho taniera. Proteín pomáha pri budovaní svalov a sily, zdravia kostí, neurologického zdravia a zdravého imunneho systému, Najlepšie pre našu diétu je proteín prijímaný z rýb, pretože je veľkým zdrojom omega 3 mastných kyselín a pomáha v boji v proti zápalových procesov. Pozor však na to aby v našej strave bola sice zabezpečená konzumácia rýb, avšak dbať na to, aby tieto obsahovali malo ortute. V našej strave by sme mali tiež zabezpečiť dostatok orieškov, semiačok, ktoré sú tiež zdrojom omega 3 mastných kyselín.

Smutná pre nás seniorov je skutočnosť, že naš príjem stravy v súčasnosti obsahuje menej nutričných látok ako tomu bolo pred niekoľkými desiatkami rokov, nakoľko sme vystavení príjmu oveľa väčšieho množstva toxických látok zo životného prostredia, čo vyžaduje požiadavky pre detoxikáciu nášho tela zvyšovaním požiadaviek na príjem stravy ktorá dokáže detoxikovať telo.

Osobne sa mi páči časť prednášky dotýkajúce sa orálnej medicíny. Veľa z nás sa mylne domnieva že zvýšeným požívaním medicíny sa vždy dosiahne požadovaný efekt, ale tak ako všetkého veľa škodí i veľa medicíny ľudskému telu škodí. Preto je plne odpodstatnená požiadavka pre nás seniorov v novom roku vždy starostlivo študovať interakcie prijímaných liekov a ich vedľajších účinkov. V súčasnosti je mnoho štúdií o tom, ako škodlivé pre naše zdravie je nesprávne užívanie medicíny. Preto požiadavka na seniorov znie, prosím prijmite ale i žiadajte od lekára vysvetlenie o interakcii a nevhodnosti určitých liekov pri liečbe. Prosím vždy vystupujte ako ochranca svojho zdravia . Môžte žiť dlhšie ak sa sami aktívne budete podieľať na rozhodnutiach dotýkajúcich sa vlastného zdravia a neboli iba ich pasívnymi príjemcami.

Viem že rok 2023, pre nás seniorov môže byť v mnohom obtiažnym, ale i napriek tomu podieľajme sa aktívne na zdravom spôsobe nášho života, nepožadujme kvantitu, ale kvalitu v zdravotných služieb nami prijímaných.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 264512x
Priemerná čítanosť článkov: 2204x

Autor blogu

Kategórie