Založ si blog

Ako sa slovenský senior bezúspešne skúšal stať pranksterom ……..

Som si takmer istý že slovenský senior nemá veľa dôvodov k veselosti, žije si svoj tak trochu izolovaný seniorský život v lepšom prípade v kruhu rodiny, v horšom prípade osamote niekde v meste, alebo na vidieku, často však i v domove sociálnych služieb. Náš senior pri troche šťastia ak mu to zdravie dovoľuje, má možnosť dostať sa k sociálnym sieťam a tak získať mnoho dôležitých informácií k zlepšeniu kvality svojho života. Ak to šťastie nemá, k takýmto informáciám sa potom dostane len veľmi ťažko, takže potom sa pohybuje v akomsi vedomostnom vákuu, odkázaný na pomoc iných.

Keďže mám to šťastie získavať mnoho informácií zo sociálnych sietí, som doslova zavalený zaručene nezaručeným informáciami o tom, ako môžem zlepšovať svoje zdravie, pričom všetky informácie však smerujú spravidla k tomu ako si zakúpiť v lekárni vitamínový prípravok, zaručene upravujúci moje zdravie. Samozrejme mojou eminentnou snahou je udržať si svoje mentálne zdravie aspon na terajšej úrovni a tým našim sociálnym sieťam až tak slepo nedôverujem.

Vieme to, že naš mozog je spôsobilý k podávaniu vysokých výkonov aj v našom seniorskom veku, je však samozrejmé, že my ho musíme udržiavať v perfektných pracovných podmienkach. Chápem i to, že hoci význam nám neraz reklamne ponúkaných vitamínových prípravkov je veľký i strava ako taká môže hrať veľmi veľkú rolu udržiavať naše zdravie, náš mozog zdravý, pretože príjem vopred určenej stravy v primeranom množstve pomôže zlepšiť pamäť a koncentráciu i v našom seniorskom veku.

Keďže informácie o tomto nespornom fakte sú v našich sociálnych médiách značne roztrieštené, rozhodol som sa zahrať na akéhosi “prankstera”, a vyskúšať ako je do s linkou pomoci seniorom v štáte Florida. Keďže som vedel že seniori v štáte Florida využívajú linku pomoci neuveriteľne často a sami takúto linku hodnotia iba pozitívne rozhodol som sa požiadať jej operátora o informácie o strave a jej význame pri posilňovaní mozgu a pamäte seniora. V duchu som sa uškŕňal na tom,že túto linku nachytám a odpoved bude stručná najviac ak s prípadným lakonickým odporučením na web stránky. Čakalo ma však veľké prekvapenie. Komunikáciu so mnou začal veľmi príjemný mlado znejúci robotický hlas mladej dámy – robotky s ktorým sa dalo komunikovať po krátkom hľadaní o strave, jej význame pre mozog a dočkal som sa niekoľko minútovej perfektnej odpovede, s ktorej obsahom som sa absolútne stotožnil a nepotreboval som žiadne doplnenie.

Robotický hlas ma upevnil v mojom presvedčení o význame zdravej stravy pre zdravie môjho mozgu a pamäť. Doporučenie o strave obsahujúcej ryby ako je salmon, pstruh, sardinky bolo pre mňa akýmsi pohladkaním mojej duše, pretože takúto stravu milujem. Ozrejmila mi, že práve tieto tzv. mastné ryby obsahujú v sebe zdroje omega-3 mastných kyselín, ktoré sú akýsi základ pre perfektnú prácu nášho mozgu, pomáhajú budovať nervové bunky potrebné pre posilnenie našej pamäte, ktoré su zas dôležité pre spomalenie s vekom spojenej mentálnej kapacity a pomáhajú nám zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby.

Druhou potravinou je káva, s čím som absolútne súhlasil, už i vzhľadom na to, že i v mojom seniorskom veku milujem kávu a s pôžitkom si vychutnávam každý deň viacero šálok espresso kávy arabika. Kofeín a antioxidanty sú dve základné zložky obsiahnuté v káve a práve tieto pomáhajú nášmu mozgu byť pohotovým, rýchlejšie reagujúcim, zlepšovať náladu a zostrovať koncentráciu. Ukázalo sa že kofeín udržuje mozog v pohotovosti, blokuje látku adenozín, ktorý je akýmsi chemickým poslom spánku. Kofein zvyšuje “pocity šťastia” prostredníctvom hormónu serotonín.

Čučoriedky a ďalšie druhý tmavého ovocia ako sú napr. černice a iné ovocie doručujú mozgu skupinu látok nazývaných anthocyaniny, ktoré majú protizápalový a antioxidantný efekt. Informácie o tom že niektoré z antioxidantov obsiahnuté v čučoriedkach boli objavené v mozgu a tieto zlepšujú komunikáciu medzi mozgovými bunkami.

Turmerik ako veľmi dôležitá korenina, kurkumin , zas obsahuje aktívnu látku poskytuje mozgu látky prospešné bunkám. Je tiež významný antioxidant a v boji s protizápalovými procesmi má význam pre zvyšovanie kapacity pamäte, pokles depresií a pomáha v raste nových mozgových buniek. Významné pre mňa je pridávať turmerik takmer všade,pré mňa však najmä pri príprave kurčaťa, ako i do zemiakov.

Presvedčujúci automatizovaný hlas ako ďalšiu zeleninu doporučil konzumáciu brokolice , najrozšírenejšej zeleniny používanej v USA, Táto obsahuje ntioxidanty, ale je tiež vysokým zdrojom vitamínu K. Máme mnoho rezerv v rozšírení jej používania.

Taktiež tekvicové semiačka obsahujú silné antioxidanty, ochraňujúce telo a mozog pred poškodením. Semiačka sú vynikajúcim zdrojom magnezia, železa, zinku, medi a ďalšíách látok potrebných pre celkové zdravie mozgu.

Čokoláda, tak obľúbená aj u našich seniorov. Obsahuje niekoľko mozog posilňujúcich flavonoidov, kofeínu a antioxidantov, zlepšujúcich pamäť seniorov.

Oriešky a ich zaradenie do jedálnička zas ochraňujú kardiovaskulárny systém, mať zdravé srdce znamená mať aj zdravý mozog. Obsahujú mnoho mozgovo stimulujúcich zložiek, ako je vitamín E, zdravé tuky ako i rastlinné zložky.

Pomaranče – sú bohaté na vitamín C, silný antioxidant, ktorý pomôže bojovat proti voľným radikálom, ktoré môžu poškodzovať naše mozgové bunky. Okrem toho vitamín C podporuje zdravie mozgu najmä v seniorskom veku.

Príjemný robotický hlas mi poďakoval za moju trpezlivosť, vyslovil potešenie vysvetliť mi základné zásady zdravej stravy ako lieku , jej význam pre upevňovanie mentálneho zdravia a upevňovanie pamäti. Súčasťou vysvetlenia bol odkaz na viaceré prístupné web stránky, zaoberajúce sa touto problematikou. Uistil ma že určite nebude obťažovaním a v prípade potreby sa môžem obrátiť k ďalším doplňujúcim informáciám na linku pomoci, s tým že mi ponúkajú svoje služby 24/7.

Prekvapenie je na mojej strane, Pokus slovenského prankstera seniora nachytať linku pomoci pre seniorov v USA dopadol neúspešne.Žasnem nad perfektnou pripravenostťou linky pomoci, ktorá seniorom dokáže poskytnúť bezprostrednú pomoc, čím zvyšuje ich dôveru v takúto linku. I ked viem, že seniorské linky pomoci začínajú fungovať i u nás, poskytovanie služieb na podobnej úrovni je pre nás stále behom na dlhé trate. V kútiku duše mi však zostáva veriť že kvalita služieb poskytovaných nám seniorom bude raz v centre pozornosti politickej garnitúry.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 267943x
Priemerná čítanosť článkov: 2233x

Autor blogu

Kategórie