Založ si blog

Ako sa spievanie detských uspavaniek odrazí na vývoji dieťaťa ???

Všetci si z čias našej mladosti určite pamätáme láskavú tvár mamy, alebo i starej mamy, s láskou spievajúcu úspávanky novorodeniatku. Uspávanky sa spievali už od kojeneckého veku, ba niekedy i do predškolského. Matka, alebo i iná osoba dieťa držala na rukách, , alebo kolísala v kolíske a vždy s láskou, úsmevom mu spievala vždy krásne rytmické slovenské uspávanky, ktorých máme neúrekom. Toto sa s láskou opakovalo nespočetne krát hoci nebol čas uspávania.

Z historického hľadiska nemôžme presne určiť kedy a prečo vznikla tradícia spievania uspávaniek. Niekde som čítal, že uspávanky v dávnej minulosti slúžili ako prostriedok na akési odpudenie zlých síl, ktoré sa mohli v blízkosti dieťaťa nachádzať a ukradnúť i jeho dušu. S nostalgiou spomínam na detské uspávanky, ostali mi na ne len prekrásne spomienky. Ved napokon sám som svojim deťom spieval uspávanky, priznám sa že neraz i v snahe dosiahnuť ich skorý spánok a fungovalo to. Ako čerstvý otecko som mal pocit nejakej dokonalosti ked som dieťa dokázal uspať a ono sa mi odmenilo prekrásnym úsmevom pri zaspávaní. . Myslím si, že táto krásna tradícia uspávaniek v dnešnej modernej a tak trochu unáhlenej dobe pomaly a iste zaniká.

So záujmom som si preto prečítal štúdiu Lekárskej fakulty zo štátu Georgia a Vanderbildovej lekárskej Univerzity zo štátu Tennessee , v ktorej vedci potvrdili skutočnosť, že malé bábätká sú citlivé na spev, hudobný rytmus, ktorý podporuje sociálny vývoj dieťaťa, potvrdilo sa to, že spievanie uspávaniek synchronizuje interakciu spievajúceho s dieťatkom, čo následne aktívuje a stimuluje jeho duševný rast. Vedecký team skúmajúci túto otázku preto dostal povolenie od rodičov 112 novorodencov, vo výskume trvajúcom až 6 mesiacov a komplexne zisťoval prepojenie dieťaťa na spievajúcu osobu. Počas tejto doby všetky uspávanky sa zaznamenávali na video kameru ktorá kompletne zachytávala prepojenie dieťaťa na spievajúci osobu. Zaznamenávala sa každá reakcia a pohyb očí novorodenca na osobu spievajúcu uspávanky.

Zistilo sa, že novorodenec vo veku dvoch mesiacov získava prepojenie na jeho spievajúcu osobu a zaznamenal sa zvýšený očný kontakt novorodenca v dvakrát vyššej miere ako u nespievajúcej osoby. U dieťaťa ktoré dovŕšilo 6 mesiacov veku toto získalo viac skúsenosti z kontaktov s tvárou spievajúceho, ktorú už poznalo,dieťa začalo reagovať i na rytmus uspávanky, so suhlasným blabotaním. Zaznamenal sa až 4 krát zvýšený očný kontakt so spievajúčou osobou, dieťa so zvýšenými očnými kontaktmi reagovalo dokonca na rytmus hudby.

V štúdii sa konštatuje že i keď spievanie uspávaniek vypadá ako uplne jednoduchý akt, v skutočnosti ide o užasne bohaté a významné odovzdávanie určitých sociálnych informácií spievajúcej osoby dieťaťu. Súčasne sa upevnil i sociálny vzťah medzi spievajúcim a dieťaťom. Uskutočnili sa i pokusy pustiť dieťaťu video záznam spievania uspávanky. Novorodenec sa sice na videozáznam pozeralo avšak k interakcii na spievajúcu osobu nedošlo , tak ako to bolo pri živom speve. Znamená to že videozáznam alebo zvukový záznam uspávaniek nedosahuje efekt živého spievania. Len pri ňom totiž dochádza k nadviazaniu očného kontaktu spievajúcej osoby a bábätka. Štúdia tiež preukázala že pre dieťa je uspávanie vo forme rytmického spevu podstatné pre interakciu. Ked výskumníci zmenili rytmus toto narušilo spojenie, takže dieťa sa už nedokázalo plne synchronizovať a prijímať sociálne signály osoby spievajúcej.

V ušiach mi stále rezonujú krásne ľudové uspávanky , našich mám, starých mám, efekt ktorých sa dostavil hneď po tom čo dieťa zaspalo s najkrajším usmevom na jeho tvári. Tento úsmev vedel neraz našim našim mamám a všetkým ďalším osobám zmeniť náladu na dlhý čas a neraz i pomôcť zabudnúť na ťažkosti života v ktorom sa nachádzali. Bola to odmena dieťaťa za to že s láskou obdržalo dar – uspávanku ktorá dokázala uspokojiť jeho dušičku, takže dieťa aj prostredníctvom spevu mohlo byť takto ľahšie formované k ťažkostiam života ktoré ho v budúcnosti čakajú. Mamičky, prosím nehanbíte sa zato že zaspievate uspávanku svojmu novoronarodenému dieťaťu. I ked Váš spev nemusí byť dokonalý, dieťa veľmi rýchlo pochopí, že mu spieva jeho mama a že je to vždy spev lásky, ktorý utkvie v jeho pamäti.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269257x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie