Máte chuť na stravu ktorá spôsobuje viac črevných pohybov a pomáha cítiť sa dobre? Ak takúto chuť nemáte prosím zmeňte svoj názor a zaraďte aj takúto stravu do Vášho denného jedálnička čo najskôr. Vedci z Kráľovskej Univerzity v Londýne v Americkom časopise Clinical Nutrition publikovali štúdiu zaoberajúcu sa touto otázkou a po vykonanom výskume doporučujú pre správne fungovanie zdravého žalúdka a čriev zvýšiť dennú konzumáciu mandlí . Zvýšenie dennej konzumácie mandlí totiž prispieva k posilneniu žalúdka a zdraviu čriev.
Zistilo že pri konzumácii mandlí, ktoré obsahujú butyric acid /butyrickú kyselinu/ priame mastné kyseliny v nich obsiahnuté upevňujú zdravie žalúdka a čriev. Dalo by sa teda aj povedať že ak trpíte podráždeným žalúdkom bolo by vhodné do Vášho jedálnička pridať si zdravé mandľové oriešky.
Štúdia vedcov Kráľovskej Univcerzity v Londýna zísťovala či črevný systém ktorý je ako komplex užasne dôležitý pre ľudské zdravie je potrebné posilňovať špecifickou stravou, podporujúcou črevné baktérie a ich správnu funkciu v črevách. Anglickí vedci uskutočnili štúdiu na 87 osobách ked každý z nich v priebehu dňa zjedol presnú dávku doporučovaného dietneho fíberu. Takto skupínu skúmaných osôb rozdelili do troch skupín. Prvá skupina zjedla každý deň 56 gramov fíberu konzumáciou celých mandľových orieškov.. Druhá skupina zjedla denne 56 gramov zomletých mandlí, tretia skupina, namiesto mandlí zjedla almondové muffiny, v ktoré obsahovali 56 gramov spracovaných mandľových orieškov.
Vedci objavili, že množstvo butyrickej kyseliny ktorá je súčasťou jednoduchých mastných kyselín je podstatne vyššie u účastníkov ktorí konzumovali zomleté alebo celé oriešky v porovnaní s tými ktorí konzumovali tieto už spracované v strave. Tieto zdravé mastné kyseliny slúžia totiž ako hlavný zdroj pre črevné bunky a vytvárajú v nich ideálne podmienky pre správne fungovanie črevných bakterií , ktoré potom správne fungujú , nakoľko skonzumovaná strava bola v objektívnom množstve a v hodnotách. Prof. Kevin Whelan z Kráľovskej Univerzity v Londýne potvrdil, že butyrát obsiahnutý v jednoduchých mastných kyselinách pozitívne zasahuje do črevného zdravia. Molekuly butyrátu sú správnym krmivom pre črevné bunky, regulujú absorpciu dalších výživných látok v črevnom systéme a potom pomáhajú k vyrovnanosti imunitného systému.
Výskumný team objavil súvislosť medzi konzumovaním celých alebo zomletých mandľových orieškov. Tiež sa zhistilo, že skupina osôb ktoré konzumovali celé oriešky, reportovala 1,5 krát viac črevných pohybov v porovnaní s druhou skupinou konzumujúcou zomleté mandľové oriešky.
Výskum teda priniesol potešujúcu správu aj pre ľudí trpiacich podráždeným žalúdkom. Podstatou pre správnu funkciu žalúdka a črevného systému je preto pravidelná konzumácia mandľových orieškov či celých alebo zomletých, pretože len tieto prostredníctvom jednoduchých mastných kyselin, butyrátov a ich správnou absorpciou v črevnom systéme tak pomáhajú vyrovnanosti imunitného systému-
Toto potvrdzuje i tézy našich nutricionistov o tom, že denná konzumácia tzv. raw food, teda jedál v surovom stave, podporuje celkové zdravie človeka, pretože látky obsiahnuté v surovej strave sú prospešné a priamo podporujú správne vstrebávanie jednoduchých mastných kyselín v nich obsiahnutých. Tieto potom spätne formujú a podporujú rovnováhu výživných látok k podpore celého imunitného systému človeka.
Pomaly a postupne sa takto prichádza k názoru, že človek bol vo svojej podstate stvorený ku konzumácii priamej, neupravenej stravy, a ked takto robil , žil akýmsi zdravším a plnohodnotnejším spôsobom života
Zaraďte preto prosím do svojho jedálnička mandľové oriešky v surovom stave pre zdravie Váľho žalúdka,, črevného systému a toto Vám pomôže to odstrániť i problémy s podráždeným žalúdkom.
Celá debata | RSS tejto debaty