Založ si blog

Ohrozujú mykotoxíny v našej strave zdravie ľudí ?????

Pozornosť ľudí na efekt plesní a toxínov a nimi produkovaných mykotoxínov na ľudské zdravie v poslednom desaťročí podstatne prudko vzrástol, hoci výskum a jeho úloha v tejto oblasti ešte nie je úplne objasnená

Pojem mykotoxíny prvý krát použil J. Formách a W.T. Carlson v roku 1955 keď ich definovali ako toxické chemické látky, ktoré produkujú mikroskopické, vláknité huby a plesne. I keď takéto plesne často voľným okom nevidíme mykotoxíny v nich obsiahnuté môžu byť prítomné a sú schopné vyvolať vážne ochorenia u ľudí a zvierat, pričom sú špecifické pre určité orgány. Väčšina húb, resp. plesní ak má k tomu vytvorené vhodné podmienky pre rast , dostatočnú vlhkosť, teplotu môže vytvárať celé kolónie plesní, produkujúcich mykotoxíny. Pre nás ľudí je veľké šťastie, že väčšina mykotoxínov nie je toxická, ich nebezpečenstvo spočíva skôr v trvalom pôsobení v nízkych dávkach. Toxicita mykotoxínov tiež zavisí na infikovanom organizme, jeho citlivosti a obranných mechanizmoch.

Keďže v poslednom období narastajú obavy z nebezpečnosti mykotoxínov obsiahnutých v našej strave, k odpovedi na tieto otázky som preto požiadal moju fiktívnu priateľku, lekárku zaoberajúcu sa týmito problémami v USA. Použil som i informácie z prednášok pre rezidentov vplyvnej dôchodcovskej komunity z južnej Floridy. Na moju prvú otázku o tom kedy lekári určili že sú to práve mykotoxíny ktoré vyvolajú chorobu u jedinca nasledovala ako vždy perfektná odpoveď.

Lekári už dlhú dobu vedia že vystavenie človeka pôsobeniu plesní môže vyvolať u neho alergiu na pleseň, čoho spoločnýmprejavom su symptómy ako nádcha, tečúci nos, upchatý nos, alebo i astma. Ale možnosť nakazenia z požitia, inhalácie alebo pôsobenia mykotoxínov na kožu prišla do pozornosti lekárov až v nedávnej minulosti.

V USA ako jeden z pionierov v tejto oblasti bol lekár Dr.Richie Shoemaker, ktorý ako prvý opísal onemocnenie vyvolané mykotoxínmi v polovici 90 rokov minulého storočia. Taktiež ďalší lekár Joseph Brewer z Kansas City, v roku 2013 preukázal že pacient v dôsledku mykotoxínov v organizme trpel syndrómom únavy. Preukázal že túto chorobu u neho vyvolalo rozsiahle pôsobenie plesní, obsahujúcich veľké množstvo mykotoxínov. Študium jednotlivých typov mykotoxínov preukázalo že jeden z mykotoxínov s názvom aflatoxin, v dôsledku masívneho pôsobenia na veľkú skupinu ľudí v Indii v roku 1974 spôsobil úmrtie celkom 106 osôb.

Pokračoval som v informácii dostupnej pre mna z prednášok pre seniorov, Je preukázané že takmer každý z nás vo svojom živote bol vystavený účinkom mykotoxínov v malom množstve zo vzduchu, ktoré sme prijali v dôsledku pobytu vo vlhkom prostredí, kedže v USA sa má za to, že je pravdou, že takmer 50 % budov malo určité poškodenie pôsobením vody. Rozsah poškodenia u jednotlivých osôb takto vystaveným mykotoxínov nie je však publikovaný.

Poučením pre mna bola informácia o rôznych druhoch mykotoxínov, ktoré môžu byť obsiahnuté v strave ktorú prijímame, Za vysoko toxické a karcinogénne sú považované typy mykotoxínov,a to aflatoxín, trichothecín, patulin, ofratoxín, , fumonisin, patulin, Aflatoxín je z nich najtoxickejší, je to silný karcinogén s negatívnymi následkami a to rakovinou pečene ,, pričom aflatoxín sa najčastejšie vyskytuje v arašidoch, koreninách, pistáciách, kukurici, bavlne, Ochfratoxín, sa zas objavuje na plodoch viniča, pričom uvoľňuje toxín počas procesu výroby šťavy, Predpokladá sa že karciogenetika sa môže objaviť s nádormi v ľudskom močovom trakte, ale tento výskum nie je doposiaľ vedecky podložený a je neúplný,. Citrinín ako mykotoxín sa objavil v Japonsku, v žltej ryži. Patulin sa na druhej strane zistil v ovocnuých produktoch ako džúsy a marmelády. Je hepatoxický pre pečeň, predpokladajú sú jeho karcinogénne účinky na pečeň. Výskum jednotlivých druhov mykotoxínov, ktorých je celkom 450 druhov nadalej intenzívne pokračuje,

Informáciu som doplnil mojimi poznatkami o tom že i potraviny a rôzne krmivá môžu byť substrátom pre rast mykotoxických húb , Pričom v USA sa zistilo že najviac kontaminované sú červené čili papričky, čierne korenie, ginger. V USA sa v rokoch 2005, 2006, 2011 zaznamenali prípady prítomnosti aflatoxínu v krmivách pre psov., Problémom sú aj mykotoxíny nachádzajúce sa v krmivách pre dobytok. . Keďže sú veľmi odolné proti rozkladu v tráviacom trakte zvierat takto sa následne dostávajú do mlieka, mäsa ktoré potom konzumujeme. Ani mrazenie a ani teplotné ošetrenie ich nezničí.

Pani doktorka perfektne vysvetlila prejavy otravy spojenej s expozíciou mykotoxínov nazývanej mykotoxikóza. Nie každý kto bol vystavený pôsobeniu plesne sa stáva chorým, Na tom sa podieľa genetická predispozícia jedinca ktorá môže spôsobiť rozvinúté prejavy napadnutia organizmu postupným prejavovaním sa symptomov, ktoré zasahujú do mnohých rôznych orgánov v tele. Je to napríklad, nespavosť, slabosť, svrbenie a pálenie pokožky, strata rovnováhy, bolesti hlavy, kĺbov, svalstva, šliach, kŕčov, nočného potenia, zmeny nálad, sinusitídového ochorenia, kašľa, krátkym dychom, senzitivity na svetlo, častým močením. Problémom je že takýto pacient príde k lekárovi, ktorého snahou je nájsť príčinu onemocnenia, ktorá je však ťažko zistiteľná. Aj po mnohých cestách k rôznym špecialistom sa niekedy žiaľ nepodarí zistiť účinky mykotoxínov, pričom niekedy je doslova šťastím že pacient natrafí na lekára ktorý je uzrozumený s problematikou mykotoxínov a ich účinkov na telo pacienta.

Zaujímal som sa o to, ako má teda postupovať pacient, ktorý je názoru, že má chorobu vyvolanú účiinkom plesní. Odpoved je zaujímava v tom smere, že treba od lekára požadovať testovanie pre prítomnosť toxínov plesne a testovaním zistiť ich efekt na imúnny a hormonálny systém, V budúcnosti bude úlohou zdravotníckych zariadení prejaviť u lekárov zvýšenie záujmu o akúsi špecializáciu v tomto obore vytvoriť k tomuto prostredie umožnujúce zvyšovanie ich odbornosti. Predpokladá sa, že v blízkej budúcnosti počty chorobnosti negatívnym pôsobením mykotoxínov na človeka sa budú stále vo vyššej miere zvyšovať. Musíme sa preto naučiť mnoho o prevencii, diagnostike a liečbe negatívnych zásahov mykotoxínov pre ľudské zdravie. Úlohou lekára je preto robiť všetko pre zdravie svojho pacienta.Poďakoval som sa pani lekárke za fundovane poskytnuté vysvetlenie, vyjadril som jej svoju radosť z našej mutuálnej spolupráce.

Odpoved na otázku o riešení otázky mykotoxínov v živote človeka by sme mohli nájsť v odpovedi na citát Arthura Schopenhauera: “Objavenie pravdy prechádza vždy troma štádiami. Prvé štádium je vysmievanie sa pravde, druhé štádium je násilné postavenie sa pravde, tretie štádium je akceptovanie pravdy ako samozrejmosť.”

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269203x
Priemerná čítanosť článkov: 2243x

Autor blogu

Kategórie