Založ si blog

Aký má súvis kyslá kapusta, Beethoven a hlboký spánok s prevenciou chorôb?

Všetci žijeme v takej akejsi zvláštnej dobe, dobe plnej neistoty, plnom obáv z onemocnenia, v dobe v ktorej pandemia Covidu 19 spôsobila nedozerné následky na ľudskom zdraví a psychike. Nepochybné je že i keď žijeme v dobe plnej obáv z chronických chorôb,pozitívum je že takýmto chorobám môžme až v 70 % zabrániť, alebo ich aj dokonca odvrátiť ak budeme dodržiavať určité zdravotné návyky.

Mnohokrát v prípade vypuknutia choroby zvaľujeme vinu za jej vznik na gény. Správny životný štýl môže byť neraz obrovským tromfom, čo si však neuvedomujeme. Správnym životným štýlom môžme umlčať tie “otravné gény” ak samozrejme použijeme v našom živote s diétu, cvičenie, primeraný spánok, zredukujeme stres šťastím a láskou. Ak máte pochyby tie sa rýchlo pominú, ak sa pozriete na výsledky, ktoré potom na sebe zbadáte.

Raňajky sú akýmsi základom pre štart správneho životného štýlu. Po konzumácii raňajok efekt použitej stravy sa prejaví zhruba o necelú hodinu. Zostáva nám veriť že na raňajky si nedáte donuty , sladké koláčiky, pretože konzumácia sladkého zvyšuje hladinu cukru v krvi, ktorá potláča imúnny systém jedinca na dlhé hodiny. A ak konzumácia nasledovného jedla obsahuje cukor, hladina cukru stúpne opatovne,takže šance prieniku vírusu do tela v dôsledku znéíženej obranyschopnosti sú daleko vyššie.

Na strane druhej ak však jedálniček bude obsahovať zdravú stravu ako je napríklad plátok salmona , so zelenou prílohou telo dostáva významné nutričné hodnoty pre posilnenie imunitného systému ktoré sú pripravené plniť svoju funkciu, bojovať proti vírusom . Zinok, Vitamín C, D, E bielkoviny, farebné polyfenoly, zdravý tuk a fíber sú zložky, ktoré mnohokrát dokážu zvládnuť bitku s akýmkoľvek vírusom.

Z praxe vieme, že viac ako 40 % našich seniorov ma nízku hladinu zinku a ďalších podstatných živín, Preto prosím na každý tanier pridávajme rôzne farebné zeleniny, posypané s orieškami, semiačkami, kombinované so zdravým proteínom /ryba/, minimálne 1 krát do týždna, zbytok taniera dopĺňame napríklad obľúbeným batátom čím pridáme telu fíber , ktorým podporujeme náš imunitný systém priamo,ale i nepriamo, vytváraním priateľských baktérií v našich črevách. Tie hrajú výzhnamnú rolu pri ochrane zdravia, ak sú zastúpené v správnom množstve a správnom druhu. Už v prvej svetovej vojne k ochrane zdravia svojich vojakov nemecká armáda používala kyslú kapustu, keď im na frontovú líniu doručovala sudy s kyslou kapustou. Jej konzumácia dodáva telu vitamín C , Fíber a probiotiká vytvárajú v črevách správnu mikrofloru , s možnosťou aktívneho pôsobenia mikroflory na vírusové onemocnenia. Nevyhnutnosťou pri predchádzaní vírusových onemocnení je i dodržiavanie optimálnej váhy, preto treba cvičiť 30 – 60 minút denne čo je vysoko doporučované, Zdravý spánok v trvaní 7 1/2 -8 hodín denne pomáha zase znižovať stres. Nedostatok spánku, ako i cvičenia naopak spôsobuje telo človeka zraniteľnejším pred infekciami.

V prevencii chorôb hoci o tom mnohí pochybujú hra významnú úlohu i hudba. Sociálna izolácia ku ktorej často dochádza i tým že nie ste skonektovaný s pozitívnymi emóciami spôsobuje zraniteľnost obranného mechanizmu tela. Preto prosím počúvajte obľúbenú hudbu, hoci i Beethovena, pretože jej počúvaníe mobilizuje pozitívne emócie, ktoré zas posilňujú imunitný systém.

V žiadnom prípade však nezavrhujte kyslú kapustu, počúvanie hudby, zdravý spánok, Berte ich ako životnýchpartnerov, ktorí poskytnú vždy pomoc a vždy preventívne pomôžu pred svetom plným vírusov nachádzajúcich sa okolo nás.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 268183x
Priemerná čítanosť článkov: 2235x

Autor blogu

Kategórie