Založ si blog

Je v živote seniora dôležité udržiavať zmysluplné vzťahy?????

Po príchode seniorského veku sa každému z nás mení život. Život nášho seniora, tak ako ho neraz v skutočnosti vidíme, je akosi ďaleko od idylických predstáv o akomsi zlatom veku, ktorý by si mal každý z nás užívať. Je neskutočne veľa faktorov, spôsobujúcich že život seniorov hoci sa zdá byť niekedy jednoduchý, takýmto v skutočnosti nie je. Naša spoločnosť prebieha výraznými zmenami, ktoré neraz negatívne zasahujú do života seniorov, takže namiesto toho, aby naši si užívali krásny život v spoločnosti svojich priateľov, vidíme v Domovoch sociálnych služieb neraz seniorov plných nešťastia, žijúcich tak akosi osamote . V značnej miere takýmto ťažkostiam neprispievajú i ťažké sociálne situácie v ktorých sa nachádzajú, alebo ešte sa len budú nachádzať, pretože si uvedomujú že ťažké časy na dôchodcov ešte len prichádzajú.

Zmysluplné vzťahy medzi seniormi žijúcimi v DSS, ale i mimo nich sa akosi nepestujú, v našej spoločnosti nie je totiž vytvorená klíma vhodná na upevňovanie takýchto vzťahov, pretože nie všetci si uvedomujeme, že myšlienka tvorby zmysluplných vzťahov medzi seniormi je úžasne dôležitá v jeho živote, a toto predlžuje jeho život , pretože len vzťahy, priateľstvá vytvorené u seniorov odbúravajú podstatným spôsobom ich stresové situácie. Takto teda môže dôjsť k zlepšeniu kvality života seniorov a predĺženiu ich života. Pozornosť musíme venovať tomu aby sme navzájom pochopili dôležitosť emócií človeka v zmysluplných vzťahoch a ich význame, pretože niekedy emócie dôležitých vzťahov medzi ľudmi môžu spôsobiť ich zraniteľnosť ak su nesprávne spravované.

Management DSS, ale i my sami by sme mali pri formovaní zmysluplných vzťahov postupovať tak, aby sme sa vyhli čo najviac určitému odstupu, konfliktom, podceňovaniu vznikajúcich vzťahov.

Odstup – pri formovaní vzťahov medzi seniormi by mala byť snaha zabrániť tomu, aby jednotlivci formujúceho sa kolektívu boli aktívne zapojení do prebiehajúcich konverzácií, snahou je odstrániť u nich akúsi zamlknutosť, ktorú často u seniorov vidíme, odstrániť ich izoláciu od formujúceho sa kolektívu.

Konflikt – Zmysluplným vzťahom neprospievajú slovné hádky, snahou je zabrániť ich vzniku v čo najväčšej miere , je neproduktívne aby jednotliví členovia vinu za ich vlastné neúspechy zvaľovali na iných. Snahou je v čo najvyššej miere vytvoriť bezkonfliktové situácie, v ktorých potom seniori upevňujú svoje vzťahy. Snažme sa brániť vzniku bosizmu, ked jedna z osôb začne prikazovať druhým ako postupovať, toto vytvára pocit zastrašovania, izolacionizmu.

Pri novovznikajúcom vzťahu seniorov snažme sa odstrániť tzv.trojuholníkový efekt, zabudnime ohovárať iného ktorý nie je prítomný, čo je neraz akýmsi zvykom našich seniorov. . Toto rozbíja formovanie zdravých vzťahov.

Pri vytváraní zdravých vzťahov si musíme uvedomiť i skutočnosti ktoré pomáhajú ich rozvoju. Čo tak skúsiť byť v kolektíve najkľudnejšou osobou?Oplatí sa to, pretože otvára sa tak priestor pre plodnú diskusiu, vzťahy sa budujú predsa ľahšie v kľudnom prostredí. Ďalším pozitívom by mohla byť snaha byť v neustálom kontakte so svojimi už získanými priateľmi. Komunikácia s nimi vytvára pozitívny obraz o skupine osôb, novoprichádzajúca osoba s ocenením uvíta priateľstvo a už ucelené zdravé vzťahy v kolektíve do ktorých rada zapadne. Zaujímavé je zmeniť svoj názor o ľuďoch. Niekedy i ked si uvedomujeme že nie všetci ľudia su perfektní, namiesto upozorňovania na ich chýby by sme týchto mali pozitívne hodnotiť, poukázať na ich pozitíva. Ved každý človek ich predsa má. . Toto je perfektná cesta ako zmeniť ich správanie.

K vytváraniu nových zmysluplných vzťahov u seniorov treba využívať kvalifikované osoby, ktoré majú skúsenosti ako odborne odstrániť akési vnútorné pnutie v novovznikajúcich vzťahoch. Takýmito osobami sú psychologovia, psychotherapeutisti, poradcovia, ktorí seniorom pomôžu aplikovať systém vypracovaných teoretických poznatkov a uviesť ich do ich života.

Každý z nás seniorov žije v spoločnosti priateľov, kruhu rodiny a len málokedy je izolovaný. Je nepochybné že jeho život ovplyvňuje aj situácia v celej spoločnosti, ked politické vedenie neraz akosi zabúda na jeho problémy a seniora potrebuje iba vtedy keď sa blíži čas volieb. V čase volieb sa zdá že senior je tou najpotrebnejšoui osobou celej spoločnosti. Po voľbách sa na neho akosi rýchlo zabudne. Práve preto úlohou celej spoločnosti by v súčasnosti mala byť snaha vytvoriť v jeho živote čo najviac podmienok k tomu, aby jeseň jeho života mohol prežívať v v spoločnosti priateľov v kruhu rodiny, kde sú vytvorené najprijateľnejšie podmienky pre zmysluplné vzťahy, ktoré potom budú pozitívne ovplyvňovať jeho život, tak aby si potom každý senior ná sklonku svojho života mohol povedať, môj život mal svoj zmysel, nakoľko som tento prežil v kruhu priateľov, a bol plný krásnych spomienok.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 268657x
Priemerná čítanosť článkov: 2239x

Autor blogu

Kategórie