Založ si blog

STRAVA AKO MEDICÍNA???

V mnohých kultúrach, najmä však v ázijských krajinách je strava už po stáročia považovaná za základný kameň pre upevňovanie zdravia. Zhodnotenie toho či je možné stravu považovať za medicínu je v súčasnosti naliehavé najma pre nás Európanov, pretože doposiaľ táto otázka bola zanedbávaná. Všimnime si len na nárast karcinogennych, srdcovocievnych ochorení, v počte ktorých sa Slovensko umiestňuje na popredných miestach sveta v počte úmrtí.

Skutočná odpoveď na túto otázku je zložitá, prínos stravy používanej ako medicína je nepochybný, avšak pri riešení neraz zložitých procesov pri liečbe onemocnení treba objektívne posudzovať benefity a obmedzenia použitia “stravy ako medicíny”.

Na celom svete je akceptovaná dieta a jej impakt pre upevňovanie zdravia. Uznáva sa, že pri adekvátnom prijme nutričných hodnôt obsiahnutých v strave dôjde napr. k posilneniu imunitného systému, bezpečnému tehotenstvu, narodeniu dieťaťa, zníženiu rizika diabetu, k zníženiu rizika kardiovaskulárnych chorôb, skrátka dôjde k predĺženiu života. Dôvody k takýmto úvahám však i v súčasnosti sú veľmi zložité a doposiaľ sme nie všetkému porozumeli. Niektoré výskumy napríklad poukazujú na to, že diéty bohaté na pridávaný cukor, saturované oleje, trans-fat oleje alebo prebytok soli môžu vyvolať chronické zápalové procesy, s následnými srdcovocievnych ochoreniami, cukrovku druhého typu atď.

Americká asociácia srdca sa aktívne zapojila do tohto systému doporučovaných diét a zdravého životného štýlu, pričom diety nimi navrhované sú bohaté na dostatok ovocia, celozrnných výrobkov, strukovín, nízko tukových mliečnych výrobkov, rastlinných proteínov, alebo malo tukového zvieracieho proteínu, k podpore kardiovaskulárneho zdravia. Slovensko i ked naši lekári dobre vedia o tom že takáto dieta redukuje rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb, zápalových procesov, znižuje cholesterol, hladiny krvného tlaku, stresy atd. A takúto diétu i pacientom doporučujú. Nie vždy sme sa však v dostatočnéj miere zapojili do preventívnej činnosti. Ministerstvo zdravotníctva by malo na propagáciu zdravého stravovania venovať podstatne viac finančných prostriedkov, objektívne informovať širokú verejnosť o benefitoch stravy používanej ako medicína. To že výrobcovia výživových doplnkov neraz až nadmieru propagujú svoje výrobky, presvedčujú potencionálnych zákazníkoch o benefitoch výživových doplnkoch nie je až tak správne riešenie tohto problému, komerčným, spôsobom. V strave bežného občana pretrváva aj naďalej značné množstvo spracovaných výrobkov, tukov, s prebytkom soli, takže naša strava je i nadalej nezdravá, vyvolávajúca rizikové faktory. V tomto smere aj vzhľadom na problémy súčasnej spoločnosti, kde ľudia žijú v sociálnej neistote a neraz i v sociálnej biede reálna perspektíva zmenám stravovania nie je. Preto i úmrtnosť občanov Slovenska je ďaleko vyššia ako úmrtnosť občanov Talianska, kde prevláda stredomorská strava s množstvom zeleniny, ovocia a zdravých olejov.

Na presnú definíciu stravy ako medicíny nemáme jednoznačnú odpoved, je to však akýsi komplex všeobecných doporučení, pri ktorých sa uprednostňuje strava a dieta v individuálnom pláne zdravia za účelom zabrániť a zredukovať prejavy, alebo zvrátiť priebeh choroby. Preto u ľudí ochotných považovať stravu ako medicínu je dôležité aby v strave v bohatej miere boli obvykle zastúpené rôzne koreniny, strukoviny, oriešky, semienka, celo zrniny, ovocie a zeleniny. Považovať stravu ako medicínu by preto malo pomôcť zdravotníckym pracovníkom pri realizovaní klasickej medicíny, pri predpise liekov. Lekárska nutričná terapia by preto mala byť súčasťou liečebnej praxe, používajúcej stravu ako podporu pri liečbe chorôb. Takáto strava by mala byť ukážkou toho, aký význam pri liečbe chronických chorôb má dieta a strava.

Príkladom použitia stravy ako medicíny môže byť zvýšenie vláknin v strave pre zníženie hladín cukru pri cukrovke alebo s vyvinutou cukrovkou, s následným znížením nervových a cievnych poškodení spojených vysokou hladinou cukru. Použitie takejto diety redukuje symptomy a zvyšuje kvalitu života pacienta. Dalším príkladom môžu byť štúdie identifikujúce zdravú diétu počas rakoviny prsníka, keď táto strava môže redukovať negatívne symptómy spôsobené pri liečbe tohto druhu rakoviny, nauzey, zvracanie a straty chute.

Štát by mal preto poskytovať zvýšenú finančnú podporu propagácii “stravy ako medicíny”, pretože zdravotné náklady na pacientov trpiacich chronickými chorobami neustále zvyšujú %uálne náklady na liečbu. Správne a rozsiahle používanie stravy ako medicíny, po tom čo naši pacienti pochopia dôležitosť, by nepochybne následne mohlo zredukovať náklady zdravotnej liečby, potencionálne by mohlo zredukovať ťažkosti spôsobené chronickou chorobou, došlo by k poklesu nákladov na laboratórne vyšetrenia, menšiemu množstvu predpísaných liekov a zníženiu hospitalizácii.

Na strane druhej nemôžme však použitie “stravy ako medicíny” považovať za akýsi všeliek, Existuje množstvo dalších chorôb na vzniku ktorých sa nepodieľa nezdravý zdravotný štýl, môžu vzniknúť z rôznych príčin ako je napríklad genetické riziko, vystavenie osoby environmentálnym toxínmi, alebo autoimunitným podmienkam.

Pri objektívnom riešení otázky použitia “stravy ako medicíny” treba poukázať i na negatívne faktory, spôsobené sociálnymi médiami, Je nepochybné že sociálne media publikujú i rôzne misinformácie a zdieľajú neoverené informácie, špeciálne o “strave ako medicíne”, ktorých použitie vyvoláva obavy zdravotníckych pracovníkov. Pri použití liekov by sme sa preto mali viac riadiť inštrukciami o interakcii predpísaného lieku a možnom efekte stravy na podávaný liek, čo by malo byť záväzným vodítkom pri použití “stravy ako lieku”

Akokoľvek “strava ako medicína”môže byť jednou zo základných podpôr liečebnej procedúry, spomaľovania vývoja choroby, nemala by byť používaná ako jediný spôsob liečby chorôb, ale ako neoddeliteľná súčasť komplexnej liečby.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 268031x
Priemerná čítanosť článkov: 2234x

Autor blogu

Kategórie