Založ si blog

Znižuje zdravá strava konzumovaná v kruhu rodiny stres ???????

My všetci žijeme v modernej spoločnosti, spoločnosti plnej rozporov, netrpezlivosti, akéhosi ponáhľania, takže vlastne nemáme čas ani na konzumáciu stravy, a preto sú čoraz viac obľúbené rôzne pouličné fast foody, skonzumované priamo na ulici. Tak akosi zanikajú rodinné tradície a i v našich domácnostiach sa strava pripravuje a len tak ledabolo narýchlo sa pripravujú sendviče, obložené chlebíčky a servírujú sa len tak že nemáme čas na ich konzumáciu. Pretotieto neraz len zoberieme konzumujeme priamo pri odchode ,vo svojej izbe, alebo pripočítaní. Obľúbená pizza po tom čo ju prinesie donášková služba je rýchlo rozobratá a deti si ju zoberú do svojej izby kde ju konzumujúpriamo pri počítači, atd.

Kde sú tie časy na ktoré si my staršia generácia len s nostalgiou spomíname, ked raňajky takmer vždy boli konzumované v kruhu celej rodiny, večera tiež a to už nehovorím o nedeli výlučne v kruhu rodiny. Všetci si dobre pamätáme na dobré pocity každého člena domácnosti po konzumácii jedla. Práve toto bolo miesto kde sa neraz podarilo vyriešiť i zložité problémy ktorými rodina prechádzala.

Americká Asociácia Srdca nedávno uskutočnila prieskum, ktorý preukazuje že konzumácia stravy v kruhu rodiny pôsobí pozitívne na zmenšovanie stresu v živote jedinca. USA je snád najhoršia krajina na svete, v konzumácii stravy prostredníctvom sieti street food, rôznych typov reštaurácii kde výdaj stravy prebieha k stolu, ale vždy majú pripravený výdaj priamo do motorového vozidla. Preto pred reštauráciou vidieť neraz dlhú radu stojacich motorových vozidiel, čakajúcich na výdaj stravy. Je to krajina kde nikto nemá čas, strava je mnohokrát považovaná za nevyhnutné zlo, ktoré treba skonzumovať aj v stoji , s tým že business a doláre sú na prvom mieste, preto treba utekať aby tieto neušli.

Preto je načase aby sa konečne niekto seriózne zaoberal negatívami takýchto stravovacích návykov. Dr. Erin Michos, riaditeľ preventívnej kardiológie v svetovo známej John Hopkins Hospital v Baltimore sa vyjadril že “ chronický stály stres môže zvýšiť riziko vzniku kardio-vaskulárnych chorôb alebo mozgovej porážky, preto je dôležité aby ľudia vždy hľadali cestu ako znížiť a manažovať stres tak ako je to najviac možné, a to čo najrýchlejšie”.

Otázkou je či konzumujete stravu spoločne najmenej cez weekend alebo ste zaneprázdnení ? Odpoved je predsa jednoduchá. Konzumujte stravu v rodinnom kruhu spoločne a čo najčastejšie.

Výskumu o spôsobe stravovania sa zúčastnilo viac ako 1 000 dospelých ľudí, až 91 % rodičov uviedlo že hladina stresu v rodinnom kruhu je nižšia ak dôjde ku spoločnej konzumácii jedla. Až 84 % z nich uviedlo, že si preto i v budúcnosti želajú častejšie zdieľať jedlo so svojimi príbuznými alebo osobami blízkymi.

60 % osôb zúčastňujúcich sa výskumu potvrdilo že pri výbere a konzumácii stravy sa snažili vždy pripraviť tzv. zdravú stravu , ale potvrdili že majú problémy s načasovaním konzumácie stravy pre zaneprázdnenosť jednotlivých členov rodiny. Preto Dr. Michos radí aby si každý vytýčil akýsi cieľ zúčastniť sa v priebehu týždňa aspon jeden krát konzumácie stravy v kruhu priateľov, rodiny, spolupracovníkov, a ak sa to nedá zrealizovať tak aspon cez telefón alebo počítač s príbuzným alebo osobou blízkou zdieľať informácie o spoločnej strave a druhoch jedál.

Výsledky tohto výskumu sú veľmi zaujímavé, povedzme si však pravdu, o účinkoch spoločnej konzumácie stravy vedeli už naše staré matky, Aj naše staré porekadlo hovorí o tom že láska ide cez žalúdok. Rodinné tradície však akosi zanikajú v dnešnej uponáhľanej dobe. Preto prosím uložte si do svojej pamäti že konzumácia raňajok, obeda alebo večere s deťmi, príbuznými alebo osobami nám blízkymi, taktiež i spolupracovníkmi bez ohľadu na to či to je typický pre nás vyprážaný rezeň , obložené chlebíčky, čipsy, bryndzové halušky vždy znižuju stres a upevňujú naše zdravie.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 267305x
Priemerná čítanosť článkov: 2228x

Autor blogu

Kategórie