Založ si blog

Aké budú kroky USA, ak Putin použije nukleárne zbrane na Ukrajine ????

My všetci žijeme v tak zložitej dobe, že často si sám sebe kladiem otázku aký má vôbec zmysel tento život, kde je istota budúcnosti ľudstva, ak dôjde k zlyhaniu bezpečnostných mechanizmov veľmocí s následným vojnovým konfliktom , v ktorom je viac ako pravdepodobné, že dôjde k použitiu nukleárnych zbraní.

Pre nás všetkých žijúcich v 21. storočí je neuveriteľná skiutočnosť, že po tom čo sme prežili bez väčších škrabancov studenú vojnu, mohla by prísť niekomu na um myšlienka použitia nukleárnych zbraní, ked všetci vieme že takýto útok by znamenal anihiláciu celého ľudstva.

V časopise Foreign Affairs bola dnešného dňa zverejnená analýza Leona E. Panetta , riaditeľa ČIA za Baraka Obamu, tiež šéfa vnútorných záležitostí za prezidenta Clintona, ktorou sa ako naslovovzatý odborník zaoberá. Veľmi objektívne s pohľadom naslovovzatého odborníka sa pozerá na situáciu Vladimíra Putina, ktorý je v súčasnosti izolovaný a zahnaný do kúta. Preto v snahe získať vojenskú prevahu na Ukrajine opakovane z jeho strany dochádza k vyhrážkam o použití jadrových zbraní.

Niektoré spravodajské informácie hovoria o tom, že použitie taktických nukleárnych zbraní na Ukrajine sa v poslednej dobe zvýšilo z 1 % na 2O – 25 % v súčasnosti. Pravda je však taká, že i ked mnohí argumentujú, že použitie takýchto zbraní cielene zameraných a v limitovanom rozsahu, nevyvolá nukleárnu vojnu. Skutočnosť je však tak trochu iná, Leon Panetta vysvetľuje, že problém je v tom že každé použitie takýchto zbraní si vyžiada okamžitú odpoved protistrany a každá promptná odpoved zase bude vyžadovať opakované použitie takýchto zbraní a tak nastane bezprostredné nebezpečenstvo eskalácie.

Leon Panetta uvažuje dalej, že je nemysliteľné aby bolo Putinovi dovolené pokračovať v takýchto hrozbách, pretože on si musí uvedomiť dôsledky pre neho a jeho režim v prípade ich použitia. Ak on povedal že neblafuje, tak druhá strana musí povedať že neblafuje taktiež. USA a NATO by teda v súčasnom stave mali verejne upozorňovať na škodlivosť takýchto vyhrážok zo strany Putina, tak aby si tento uvedomil, že ak dôjde k rozhodnutiu o použití nukleárnych zbraní na Ukrajine, USA a spojenci budú pokračovať v priamom použití vojenských síl proti ruským vojskám na Ukrajine a v celom svete, takže dôjde k jeho porážke. Dôveryhodnosť tohto vysvetlenia je daná i tým že v nedávnej minulosti podobnú stratégiu vysvetľoval verejnosti i gen. Petraeus.

Preto USA a spojenci musia byť pripravení v takomto prípade použiť všetky konvenčné vojenské prostriedky, bojové lietadlá, raketové údery atd. A Putin si musí uvedomiť že ich použitie zdevastuje celú jeho armádu. Prezident Joe Biden dal na vedomie, že ozbrojené sily USA budú použité na obranu Tajvanu pre útokom z Číny.

Situácia Putina v tejto vojne je nezávideniahodnú, pretože musí bojovať na dvoch frontoch, Ukrajine a doma. Nepochybne sa preukázalo že armáda o sile 200 000 vojakov ktorá bola použitá v počiatku vojny nepostačuje na obsadenie a víťazstvo na Ukrajine, dodatočná mobilizácia je pomalá, takže výsledky na fronte sa v nepreukážu v skorej dobe. Putin stráca medzinárodnú podporu.Čínsky prezident taktiež prehlásil, že má vážne otázky a obavy z celej vojny, Indický premier Putinovi povedal, že nie je čas na vojnu. Leon Panetta teda dedukuje že v takejto situácii USA NATO A Ukrajina musia zostať zjednotení v opozícii voči Putinovej agresii, v čom je sila ich budúceho úspechu. Ukrajina je vyzbrojená najmodernejšími zbraňami delostrelectvo a rakety sú dodané v takom rozsahu, že môžu zasahovať ruské muničné sklady, vojenské centrá daleko za frontovej líniou. Dodávky protivzdušnej obrany potláčajú letecké možnosti Ruska.

Záverom Leon Panetta dodáva že je možné a ostáva nám veriť že tieto argumenty budú dostatočné pre zmenu myslenia v Rusku. Žijeme v zvláštnych momentoch histórie, ked je daná možnosť preukázať že USA a spojenci majú možnosť preukázať správnosť ich myšlienok o ich vedúcej úlohe v súčasnej geopolitickej situácii vo svete.

Nuž neviem, čo si mám o takýchto geopolitických úvahách myslieť, mám však obavy z toho, že k akémusi konsenzu oboch strán tak skoro nedôjde, pretože i sám Putin vo viacerých prejavoch uviedol, že nastal čas na zmeny v geopolitickom systéme, vždy vyjadril presvedčenie že k takýmto zmenám dôjde bez ohľadu na to či si to iná strana bude priať alebo nie. Osobne mám vážne obavy z toho že v súčasnej situácii ked dochádza k zmene vojenského velenia na ukrajinskom fronte napätie a použitie sily bude eskalovať. Ak teda nedôjde k rýchlej zmene politického myslenia na oboch stranách, čakajú nás v blízkej budúcnosti horúce chvíle.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269137x
Priemerná čítanosť článkov: 2243x

Autor blogu

Kategórie