Založ si blog

Hranie ruskej rulety a šance na nukleárny konflikt USA a Ruska ????

Na politickom portáli Orientácia.sk, známy politický analytik Igor Cibula zverejnil analýzy Maxa Tegmarka inač známeho Švédsko-amerického fyzika, profesora, dotýkajúce sa toho či by medzi Ruskom a USA mohla vypuknúť jadrová vojna. Podľa týchto analýz šanca vypuknutia jadrového konfliktu medzi týmito štátmi je jedna ku šiestim, čo sa vlastne rovná hraniu ruskej rulety, ked v komore strelnej zbrane je iba jeden zo šiestich nábojov ktorý znamená istú smrť pre jedného z hráčov.

Pokračujúci konflikt Rusko – Ukrajinskej vojny je predmetom rôznych analýz a špekulácií už viac ako mesiac a politickí analytici sa nevedia zhodnúť na pravdepodobnosti a následkoch takéhoto tragického kroku. Preto je namieste takáto analýza, keďže táto poskytne informáciu o možnosti vzniku a následkoch takéhoto konfliktu. Autor analýzy prof. Tegmark možnosti vývoja ukrajinského konfliktu pomenováva pojmami “Kosovo” a “Vietnam” (jedna zo strán víťazí), Líbya (prebiehajúci konflikt v krajine), “Kórea” (podpísanie prímeria v r. 1953 a rozdelenie krajiny, “Fínsko” (zimná vojna – mierová dohoda medzi ZSSRa Fínskom s územnými stratami Fínska).

Ruské víťazstvo (kosovský scenár) je neprijateľný pre Ukrajinu a Západ, Vietnamský scenár zas nevyhovuje Putinovi. Podľa toho čo v súčasnosti vidíme Západ robí všetko pre to, aby k takémuto scenáru nedošlo a bude v stále zvýšenej miere dodávať zbrane Ukrajine a zvaľovať sankcie na Rusko, snahou Ukrajiny preto bude znovuzískanie čo najviac územia a ostreľovať pohraničné oblasti. Max Tegmark vypočítal pravdepodobnosť že ruské úrady prijmú vietnamský scenár na menej ako 10 % pretože toto by mohlo ohroziť Vladimíra Putina, a viedlo by. k jeho zvrhnutiu alebo aj jeho zabitiu.

Pre Západ sa javí nepravdepodobné, prijať kosovský scenár, pretože podľa neho by si Rusko ponechalo všetko čo anektovali. Takmer všetky strany okrem Ruska rátajú s tým že Rusko prehrá, preto sa Západ stavia proti mierovým rozhovorom. Preto nie je divu že i keď najbohatší človek sveta Elon Musk navrhol mierové dohody medzi Ruskom a Ukrajinou , tieto sa stretli s nepochopením, pretože každý štát pokračuje vo svojich scenároch. Zostávajú teda scenáre skončenia vojny prímerím, mierovou dohodou, alebo líbyjským scenárom, kedy ostane prebihať konflikt vo vnútri krajiny. Posledná možnosť je použitie taktických jadrových zbraní zo strany Ruska, a takejto pravdepodobnosti zodpovedá 30 %.

Čo urobí Západ, USA, NATO v takomto prípade? K tejto otázke sa vo svojom interview pred pár dňami vyjadril i bývalý šéf CIA Leon Panetta, odpoveďou bude nejadrový útok ktorým môže byť zničenie loďstva Čiernomorskej flotily a rozsiahle útoky všetkými druhmi konvenčných zbraní proti ruskej armáde.

Ruská strategia jadrového odstrašovania pripúšťa použitie jadrových zbraní aj v prípade agresie na integritu Ruskej Federácie i v prípade použitia konvenčných zbraní, ak je tým ohrozená samotná existencia štátu alebo ked dôjde k zásahom na kritické vládne alebo vojenské zariadenia. Podľa výpočtov v takomto prípade až v 70 % budú nasledovať ruské protiútoky, eskalácia s realizáciou plánov na rozsiahlu jadrovú vojnu. Je to skutočne desivé, avšak prof. Tegmark dodáva “ Dlhá história nukleárnej patológie svedčí o tom, že Rusko ako i USA sú menej schopné deeskalácie ako eskalácie napätia.

Prof. Tegmark vo svojich výpočtoch konštatuje, že jadrová vojna takéhoto rozsahu zabije približne 5 miliard ľudí, v dôsledku výbuchov požiarov, emisií do ovzdušia dôjde k pohlteniu 70 % slnečného žiarenia , na čo zomrú miliardy ľudí. Do celého konfliktu môžu byť zatiahnuté USA, Rusko, Európske krajiny, ale i Čína . Neuspokojuje ma ani to, že z pravdepodobnosť toho, že Rusko a USA si zavčasu uvedomia nebezpečenstvo hroziace celému svetu a k použitiu jadrových zbraní nedôjde predstavuje iba 3O %.

Žiaľ tieto matematické výpočty hovoria pre nás skutočne veľa, ale i ked sú úžasne kruté bolo by vhodné aby zúčastnené strany konfliktu dokázali reálne kalkulovať a zvažovať %-uálne možnosti výsledkov konfliktu a pokiaľ je ešte čas zabránili úvahám o ďalšej eskalácii napätia, pretože ak k tomuto skutočne dôjde, ďalšie kalkulácie pre nás ľudí už budú vlastne zbytočné.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 267404x
Priemerná čítanosť článkov: 2228x

Autor blogu

Kategórie