My všetci žijeme v modernej spoločnosti, spoločnosti plnej rozporov, netrpezlivosti, akéhosi ponáhľania, takže vlastne nemáme čas ani na konzumáciu stravy, a preto sú čoraz viac obľúbené rôzne pouličné fast foody, skonzumované priamo na ulici. Tak akosi zanikajú rodinné tradície a i v našich domácnostiach sa strava pripravuje a len tak ledabolo narýchlo sa pripravujú sendviče, obložené chlebíčky a servírujú sa len tak že nemáme čas na ich konzumáciu. Pretotieto neraz len zoberieme konzumujeme priamo pri odchode ,vo svojej izbe, alebo pripočítaní. Obľúbená pizza po tom čo ju prinesie donášková služba je rýchlo rozobratá a deti si ju zoberú do svojej izby kde ju konzumujúpriamo pri počítači, atd.
Kde sú tie časy na ktoré si my staršia generácia len s nostalgiou spomíname, ked raňajky takmer vždy boli konzumované v kruhu celej rodiny, večera tiež a to už nehovorím o nedeli výlučne v kruhu rodiny. Všetci si dobre pamätáme na dobré pocity každého člena domácnosti po konzumácii jedla. Práve toto bolo miesto kde sa neraz podarilo vyriešiť i zložité problémy ktorými rodina prechádzala.
Americká Asociácia Srdca nedávno uskutočnila prieskum, ktorý preukazuje že konzumácia stravy v kruhu rodiny pôsobí pozitívne na zmenšovanie stresu v živote jedinca. USA je snád najhoršia krajina na svete, v konzumácii stravy prostredníctvom sieti street food, rôznych typov reštaurácii kde výdaj stravy prebieha k stolu, ale vždy majú pripravený výdaj priamo do motorového vozidla. Preto pred reštauráciou vidieť neraz dlhú radu stojacich motorových vozidiel, čakajúcich na výdaj stravy. Je to krajina kde nikto nemá čas, strava je mnohokrát považovaná za nevyhnutné zlo, ktoré treba skonzumovať aj v stoji , s tým že business a doláre sú na prvom mieste, preto treba utekať aby tieto neušli.
Preto je načase aby sa konečne niekto seriózne zaoberal negatívami takýchto stravovacích návykov. Dr. Erin Michos, riaditeľ preventívnej kardiológie v svetovo známej John Hopkins Hospital v Baltimore sa vyjadril že “ chronický stály stres môže zvýšiť riziko vzniku kardio-vaskulárnych chorôb alebo mozgovej porážky, preto je dôležité aby ľudia vždy hľadali cestu ako znížiť a manažovať stres tak ako je to najviac možné, a to čo najrýchlejšie”.
Otázkou je či konzumujete stravu spoločne najmenej cez weekend alebo ste zaneprázdnení ? Odpoved je predsa jednoduchá. Konzumujte stravu v rodinnom kruhu spoločne a čo najčastejšie.
Výskumu o spôsobe stravovania sa zúčastnilo viac ako 1 000 dospelých ľudí, až 91 % rodičov uviedlo že hladina stresu v rodinnom kruhu je nižšia ak dôjde ku spoločnej konzumácii jedla. Až 84 % z nich uviedlo, že si preto i v budúcnosti želajú častejšie zdieľať jedlo so svojimi príbuznými alebo osobami blízkymi.
60 % osôb zúčastňujúcich sa výskumu potvrdilo že pri výbere a konzumácii stravy sa snažili vždy pripraviť tzv. zdravú stravu , ale potvrdili že majú problémy s načasovaním konzumácie stravy pre zaneprázdnenosť jednotlivých členov rodiny. Preto Dr. Michos radí aby si každý vytýčil akýsi cieľ zúčastniť sa v priebehu týždňa aspon jeden krát konzumácie stravy v kruhu priateľov, rodiny, spolupracovníkov, a ak sa to nedá zrealizovať tak aspon cez telefón alebo počítač s príbuzným alebo osobou blízkou zdieľať informácie o spoločnej strave a druhoch jedál.
Výsledky tohto výskumu sú veľmi zaujímavé, povedzme si však pravdu, o účinkoch spoločnej konzumácie stravy vedeli už naše staré matky, Aj naše staré porekadlo hovorí o tom že láska ide cez žalúdok. Rodinné tradície však akosi zanikajú v dnešnej uponáhľanej dobe. Preto prosím uložte si do svojej pamäti že konzumácia raňajok, obeda alebo večere s deťmi, príbuznými alebo osobami nám blízkymi, taktiež i spolupracovníkmi bez ohľadu na to či to je typický pre nás vyprážaný rezeň , obložené chlebíčky, čipsy, bryndzové halušky vždy znižuju stres a upevňujú naše zdravie.
Preto si treba brať vzor z arabských či... ...
Celá debata | RSS tejto debaty