Založ si blog

Vyriešime počty výpovedí zdravotníckych pracovníkov našim cvičením ?????

Prežívam nie moc šťastné obdobie môjho života. Stal som sa seniorom. Všetci vieme že život seniora v dnešnej spoločnosti nie je jednoduchý. Jedným z hlavných problémov života seniora sú nedostatky v zdravotnom systéme. Žiaľ právomoci obvodných lekárov sú stále obmedzované. Ministerstvo zdravotníctva výkon práce všeobecného stavia do pozície štatistu , alebo administratívneho pracovníka, jeho právomoci sú okliešťované. Byrokratické metódy vládnu na ministerstve zdravotníctva a pracovníci ministerstva sa snažia metódou “čo najviac papierovania” úspešne ukladať rôzne reštrikcie pre prácu lekára namiesto efektívneho riešenia problémov.

Nechcem tu spomínať plátové problémy lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov, to že práve v dôsledku nich v súčasnosti viac ako 2000 lekárov požiadalo o skončeniu pracovnéh pomeru, takže o 2 mesiace s vysokou pravdpodobnosťou budeme mať o 2000 lekárov menej, neraz i vynikajúcich špecialistov. Počty výpovedí o skončení pracovného pomeru u stredných zdravotníckych pracovníkov, nie su mi bližšie známe. Viem si však živo predstaviť že bez týchto zdravotníckych pracovníkov problémy budú stále vyššie, nespokojnosť občanov s vedením tohto štátu bude len stále narastať.

Keďže v živote seniora riziko chorôb je zvýšené, tieto sa začali postupne prejavovať i u mna. Prejavil sa u mna i závažný problém s vysokým krvným tlakom, ktorý kolíše, z takmer normálnej hodnoty sa v priebehu niekoľko minút začne nečakane zvyšovať, dosahuje vysoké hodnoty , takže som musel zavolať i záchrannú službu k odvozu do nemocnice, kde síce predpísali lieky ktoré upravujú krvný tlak, ale tento z nezistených príčin samovoľne z normálnych hodnôt začne stúpať. Liečim sa tak že podľa odporúčaní lekára v takomto prípade sa liečba medikamentozne upravuje. Obvodná lekárka samozrejme predpísala ďalšie krvné vyšetrenia, ako i sonografické vyšetrenie obličiek a nadobličiek. A tu nastalo moje prekvapenie. Obiehal som všetky sono pracoviská v okresnom meste a žiaľ ani jedno pracovisko mi nevedelo dať lepší termín,takže som objednaný na vyšetrenie v strede januára 2023.

Kedže mám dosť času na sono vyšetrenie, začal som na internete skúmať ako by som si pri liečbe mojich problémov mohol pomôcť.

Našiel som článok uverejnený v Dobrých novinách v roku 2018, kde som objavil pre mna prekvapivú informácia o tom, že krčna osteochondroza môže byť príčinou hypertenzie, a u 5 % prípadov je zodpovedná za závažné ochorenia vnútorných orgánov najmä obličiek. Lekár vysvetlil, to že vekom sa krčné stavce posúvajú, takže zvierajú cievy ktoré vyživujú mozog, a práve ten v dôsledku nedostatku kyslíka dodávaného do srdca vyšle signál pumpovať krv vo vyššej frekvencii. PodĽa lekára vinníkom je prvý stavec, ktorý čelí maximálnemu zaťaženiu. Poukázal však na špeciálne cvičenie ktoré by sa mohlo vykonávať doma, a ak po mesiaci nedôjde k výraznej úľave je čias navštíviť lekára, Teda problém je v tom že stavec alebo cievy sa nachádzajäú v nezvyčajnej polohe.

Tento článok môže byť pomocou pre ľudí nachádzajúcich sa v podobnej situácii ako ja preto som sa rozhodol pomôcť.

Ide o 7 druhov cvičení, ktoré si môžte pre názornosť pozrieť i na You tube:https://Youtu.be/qT4jZmeXw0U. Všetky cviky prosím vykonávať v sedacej polohe.

  1. Cvik – Metronóm

Sadneme si na ruky, ktoré spustíme pozdĺž tela, chrbtica je vystretá. Hlavu nakloníme na +ľavú stranu – chrbát je stále vystretý a telo uvoľnené. Hlavu nakláňanie tak, ako nám to svaly umožnia, zbytočne svaly nepreťažujeme. V tejto polohe zostávať po dobu 3O sekúnd a pokračujeme na druhú stranu. Opakovať celkom 5 x

2.cvik – Struna

Krk je vyrovnaný a bradu tlačíme čo najbližšie k hrudníku, Zotrvať po dobu 3O sekund a pomaly hlavu dvíhať smerom hore tak, že krk zostane natiahnutý. Vydržať po dobu 30 sekund, opakovať 5 x .

3. cvik – Vták

Ruky ťaháte smerom dozadu, zatiaľ čo chrbtica je vystretá a hlava smeruje dopredu, smerom hore. Bradu ťahať smerom hore a dlane k zemi. Hlavu mierna zakláňajkte. Vydržať po dobu 3O sekúnd , uvoľniť polohu a zopakovať 5x.

4.cvik – Pohľad do strany

Bradu mierne zdvihnúť a pomaly otáčať na pravú a ľavú stranu. Ked sa nám podarí hlavu otočiť čo najviac smerom k jednému alebo druhému ramenu, zotrváť po dobu 20 sekúnd, uvoľniť sa a opäť opakovať 5 x na každej strane.

5. cvik – Baletka

Ruky spojíme dlaňami nad hlavou tak, že lakte sú ohnuté. Hlavu vytláčame na jednu alebo druhú stranu, na každej zotrváte 30 sekúnd a opakujeme 5x.

6. cvik – Ramená

Pravou dlaňou sa dotknuté ľavého pleca tak aby ruka bola čo najviac vyrovnaná, nespúšťať lakte dole. Hlavu smerujeme do opačnej strany ako ruka. Zotrvať v tejto prílohe 3O sekúnd a opakovať 4 x na každej strane.

7. cvik – Labuť

Hlavu ťaháme čo najviac smerom dopredu bez toho, aby sme hýbali plecami. Keď je hlava vysunutá čo najviac dopredu začneme pomaly bradu natáčať smerom k pravému plechu. Zotrvať 15 sekúnd a pomaly sa vrátiť do uvoľnenej polohy, potom pomaly opakovať na opačnú stranu. Cvičenie opakovať 5 x na každej strane.

Záverom chcem len poznamenať, že snaha obvodnéj lekárky veci promptne vybavovať a tým si dôsledne a zodpovedne plniť poslanie lekára a pacienta liečiť, vychádza naprázdno, pretože problémy v zdravotníctve ako vidieť budú pretrvávať ešte dlhú dobu. S hrôzou očakávam že pri akomkoľvek budúcom probléme týkajúcim sa môjho zdravia v budúcnosti budem čakať na odborné vyšetrenie nie 3 mesiace ale možno aj 1 rok. Budem však optimista. Osobne skúsim cvičiť po dobu uvidím, možno pozitívne výsledky sa prejavia a napokon to sono ani potrebovať nebudem. Heslo dňa teda znie: Zodpovedným cvičením k odbremenenie zdravotníctva !!!!

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 263147x
Priemerná čítanosť článkov: 2193x

Autor blogu

Kategórie