Založ si blog

Úsmev psa alebo psí úsmev ? v živote človeka a politika

Som si takmer istý že každý z nás už videl psa ktorý vyzerá že sa usmieva, Veď kto by z nás zabudol na tú krásu, papuľka psa stiahnutá dozadu, oči a čelo uvoľnené,pravdepodobne vrtí i chvostom. Otázkou teda je: vedia sa psy usmievať a aký význam má úsmev psa v živote človeka, ale i v živote politika?

Aby sme dospeli k odpovedi po nahliadnutí do Webstrovho slovníka definíciou úsmevu sa rozhumie výraz tváre, kedy sa oči rozjasňujú, kútiky úst mierne stúpajú nahor, čím vyjadrujú pobavenie, potešenie , pochválenie, ale môže to byť aj opovrhnutie.Úsmev môže byť náhodný , väčšinou ked prežívame krásny okamih, alebo uvedomelý, často hraný, zdvorilostný, klamlivý, ktorý používame ked potrebujeme láskavosť aj od niekoho koho nemáme radi. Úsmevy človeka, tak ako i úsmevy psa treba považovať za základnú reč tela. Či my, alebo i psy sa usmievajú na človeka v snahe nadviazať kontakt, alebo dosiahnuť možnosť s nimi manipulovať, ovplyvniť ich konanie, alebo dosiahnuť odpustenie.

Výrazy tváre psa mnohokrát pripadajúci ako úsmev môže však vyjadrovať aj niečo iné. Napríklad pes môže lapať po dychu, s otvorenými ústami, kutikmi úst zatiahnutými dozadu, v skutočnosti sa nesmeje, niekedy to môže byť i slabé zavrčanie, najma ak sa chce hrať čo vypadá ako úsmev , najčastejší je však submisívny úsmev, alebo submisívny úškľabok. Pes so smiešne zakrytými zubami, prižmúrenými očami, uvoľneným a zníženým držaním tela, natočeným krkom dáva najavo pocit psej radosti. Tento psí úsmev by sa dal nazvať uspokojujúcim, pretože signalizuje podriadenosť poddajnosť a túžbu preukázať nám že on nie je pre nás žiadna hrozba.

Psa všetci hodnotíme ako najlepšiehopriateľa človeka, všetci vieme že pes ako najvernejší spoločník sprevádza človeka už takmer 15 tisícročí a za toto obdobie sa perfektne naučil byť majstrom neverbálnej komunikácie. Po dlhoročnom živote v USA som pochopil význam koexistencie psa a človeka, kde dokonca život politika je nemysliteľný bez prítomnosti psa. Je nemysliteľné aby prezident USA mohol žiť bez stálej prítomnosti psa. Na verejnosti často vystupuje v prítomnosti psa. Takúto prax postupne prevzali i nižšie stojaci politici, takáto prítomnosť psa sa postupne stala samozrejmosťou i pre našich politikov.

Príznačné pre život politikov je, že nielen psy sa učia od človeka, ale i politici sa učia od psov. Snahou každéhopolitika je byť úspešný, k čomu prispôsobí všetko. Hlavne ide o to, aby volič bol s jeho politikou spokojný a aby ho mohol ovládať. Preto aj politik sa neraz správa ako pes, i ked sa navonok zdá, že sa usmieva, môže isť v skutočnosti o mierne zavrčanie, najlepšia je však snaha používať submisívny úsmev ktorý ostatní ľudia dokážu kvalifikovať ako prejav úcty, slušnosti k ním. Politik musí predsa svojim úsmevom signalizovať “podriadenosť” voči svojim voličom, poddajnosť a túžbu , že splní všetko čo si želajú, a že pre nich nepredstavuje žiadnu hrozbu.

Snahou politika však je svojich voličov naučiť usmievať sa. U psov sa to dá jednoducho dosiahnuť pomocou pozitívneho posilňovania, tak,že v čase ked sa zdá že sa usmieva v tom momente dostane ustnu pochvalu a odmenu, čo sa opakuje vždy ked sa na tvári psa objaví prejaví úsmev. Postupne psa naučíme k povelu úsmev, ak sa mu to vydarí vždy nasleduje odmena. Politici sa takto veľmi rýchlo naučili aplikovať túto metódu na človeka. Aj u človeka platí metóda pozitívneho posilnovania, kedy politici sľubmi, drobnými odmenami sa snažia dosiahnuť u človeka pocit úsmevu, čo zároveň u človeka tak ako i u psa vyjadruje pocit podriadenosti, získaný postupným poskytovaním drobných odmien čo má vyjadriť podriadenosť a politikovi, Otázkou však zostáva či úsmev človeka takto zmanipulovaného politikom je účinný a či pomôže politikovi uplatniť sa. Je prirodzené že usmiatie psa, ale i človeka na povel nie je skutočným vyjadrením radosti, preto snahou politika by malo byť , aby pozornosť ktorú voličovi dáva počas výcviku, spôsobila že tento úsmev psa sa stál až synonymom šťastia. Otázkou pre človeka žijúceho v súčasnej spoločnosti v tak ťažkých životných podmienkach preto je zhodnotiť či v jeho živote ide o psí úsmev alebo úsmev psa. Submisívna grimasa, alebo tzv.psí úškľabok nie vždy totiž predstavuje túžbu byť podriadeným. To platí v každej a nielen našej spoločnosti.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 264510x
Priemerná čítanosť článkov: 2204x

Autor blogu

Kategórie