Založ si blog

Pomôže pravidelné upratovanie vo vlastnom živote zdraviu a životnému štýlu človeka ???

Po dlhšom uvažovaní som sa rozhodol napísať malú sériu blogov, zameranú k otázkam imaginárneho upratovania vo vlastnom živote,najmä však v živote seniora. Podstatou veci je vysvetlenie toho, či vôbec má význam pre niekoho uskutočniť osobné upratovanie , a ak k nemu dôjde, či toto má potom význam pre zlepšenie psychiky jeho života.

Pri pohľade na život nášho seniora sa nám zdá zbytočné ,aby tento vo svojom stereotype života uskutočnil akési upratovanie jeho mysle,pretože ho sám považuje za zbytočné. O potrebe akéhosi upratovania v mysli seniora som napísal už i blog na tému – Odpúšťanie a jeho význam v živote seniora.

Život sa podobá tak trochu našej domácnosti,v ktorej žijeme, pretopostupom rokov sú v nej postupne ukladanémnohé, neraz i zbytočné veci, ktorých uchovávanie sa stalo už zbytočným, pretože tieto jednak nepoužívame,jednak sú nemoderne,sú expirované atd. Vyskytujú sa však i prípady, že ľudia majú tendenciu veci zachovávať neraz i bez ich použitia,len tak pre istotu, dalo by sa povedať že v konečnej fáze sú takíto ľudia pochovaní zaživa,najhoršie však je že ich myseľ je takto pochovaná za živá tiež.

Žijeme v 21. Storočí a stalo sa akousi módou, že upratovať už človek nemusí sám, stačí zdvihnúť telefón, nájsť si upratovacie služby, ktoré s radosťou prídu do Vašej domácnosti a poupratujú všetko za pomerne slušnú čiastku

Všetci dobre vieme, že upratovanie je potrebné. Či je to upratovanie domácnosti ako i upratovanie vlastnej psychiky. Spomínam si na to, ako v jednej židovskej rodine, vždy pri určitom významnom sviatku upratovali tak, že v žiadnom kúte nesmela zostať ani omrvinka chleba, pretože i taká malá smietka znamenala nedôsledné upratanú domácnosť, čo by im v budúcnosti mohlo do ich života priniesť nešťastie. To plat í aj pre duševnú oblasť.

\Pamatám si všakn že , naše staré matky, matky, vždy dbali na absolútnu čistotu po upratovaní, neraz ešte pred čistením vykonali obhliadku toho čo všetko treba poupratovať, teda pripravili si akýsi plán upratovania. Niečo podobné musíme uskutočniť v našich mysliach i my.

V časoch pandemie tých tragédii bolo neskutočne veľa, mnoho z nich zostalo zafixované v mysliach ľudí. Došlo k úmrtiu rodinných príslušníkov, manžela, manželky dieťaťa, rodičov, starých rodičov atd. Toto sa utkvelo natrvalo v mysli človeka, a je teda otázkou ako má jedinec ktorý prešiel takouto traumou pri čistení mysle sa s týmto vysporiadať, či má mať snahu tieto spomienky naveky zachovať a brať ako realitu ktorá je. Je to veľmi citlivá otázka a každý prístup musí byť individuálnym. Faktom však zostáva, že treba sa zaoberať i osobnými tragédiami, ktoré človeka sprevádzajú životom. Máme však pri dalších blogoch dosť času na vysvetlenie tejto tak citlivej otázky pre zdravie seniora.

Pri skúmaní nutného upratovania v duševnom živote človeka sme objavili 7 oblastí, v ktorých by sa takýto typ upratovania mal realizovať, a po realizácii by tieto mohli prispieť k zvýšeniu kvality života a zdravia seniora.

1//Duševné upratovanie v enviromentálnej oblasti.

Začnime prosím s upratovaním doma, teda vo vlastnej mysli. Mnohé štúdie ukazujú, že každý jeden z nás podlieha stresom a depresiám.Myseľ každého z nás sa pod tlakom stáva akoby bez určitého systému. Mnohé výskumy preukazujú že hladina stresového hormónu, kortizolu je vyššia u ľudí, u ktorých životné hodnoty nie sú v poriadku, pretože myseľ doslova nie je uprataná. Je teda nutné začať s procesom upratovania. Pre začiatok sa preto venujme jedinej veci, ked napríklad upratujeme skrinku. Prosím vyberme z každého šuplíka , všetky veci ktoré nie sú potrebné alebo stratili svoj účel odložíme. Takto potom pokračujeme den za dnom, až dokážeme očistiť celú skrinku, postupne nadobudnete pocity spokojnosti a zmiernenia sa so životom.

2/ Fyzické upratovanie duše

Pri fyzickom spôsobe upratovania vyberme všetok inventár, teda všetko to nčo sme vložili do vnútra svojej mysle, zamerajme pozornorsť na to, aby tento inventár ešte slúžil a zistime či má ešte význam pre upevnenie nášho zdravia a zmenu životného štýlu.

Samozrejme to neznamená že v našom živote by sme tieto veci nikdy nepotrebovali, ale prosím ponechajme si len to čo je momentálne užitočné pre naše zdravie. Je to niečo ako mať v domácnosti množstvo údenín, ktoré sú síce chutné,ale ich neustála konzumácia môže poškodiť naše zdravie. Je lepšie preto preto prísť k záveru že ovocie a zelenina sú pre naše zdravie prospešnejšie a takto sa potom orientovať Pri fyzickom upratovaní, prosím nezabudnime fyzicky ošetriť i naše telo, tak napríklad očistou v jaccuzz dosiahne určitý zdravotný efekt, ktorým ješ postupné odbúravanie stresu.

3/ Intelektuálne upratovanie duše.

Ľudský mozog pracuje sústavne, s tisíckami psychických pocitov kažzdý deň. Často pociťujeme stres, pretože mnoho myšlienok pochádza z našej mysle. Tieto nevieme aktuálne a efektívne spracovať. Preto si prosím očistíme i našu myseľ i cestou napríklad meditácie, snažme sa upraviť svoje dýchanie, dosiahnuť zvýšenie kapacity mozgu po vykonanej meditácií. Po dôsledn e vykonanej meditácií potom dokážeme neraz zamerať svoj fokus na veci ktoré nás stimulujú a ktoré vieme potom efektívne a rýchlo vyriešiť.

4/ Duševné upratovanie mysle.

V tejto veci je najlepšie ak požiadate o pomoc kvalifikovanú osobu, ako je napríklad psychológ, resp.duchovný. . Duchovný pomôže neraz i pri riešení obtiažnych životných situácií. Samozrejme obráťte preto svoju pozornosť i k Bohovi pri svojich motlidbách. Dalším príkladom takéhoto upratovania môže byť praktizovanie jogy, ktorá pomôže dodať duševnú energiu a naučiť sa mnohým veciam ktoré duševnú energiu stimulujú a vytvárajú podmienky k jej rastu.

5/ Spôsob akým realizovať duševné upratrovanie.

Veľmi dôležitý jue spôsob ako efektívne upratovať myseĽ.Vybranie správneho spôsobu a postupu pri upratovaní mysle je veľmi dôležité pre rýchlosť duševného upratovania a rýchlosť efektne dosiahnuť upratanie mysle. Prosím ak sa dá vyberte si vždy spôsob s použitím najmodernejších poznatko,pretože upratovanie je potom efektívnejšie a rýchlejšie. Zamerajme tiež svoju pozornosť len na určité úseky čo je efektívnejšie a výsledky toho sa rýchlo objavia na pocite zdravia.

6/ Sociálne upratovanie mysle

Očistu mysle treba uskutočniť i sociálne. Znamená to nepracovať samostatne, ale vytvoriť si určitú skupinu osôb, s ktorými jas potom dá omnoho efektívnejšie a rýchlejšie dosiahnuť efekt, ktorým je očista svojho duševná. Preto prosím postupujte k okruhu osôb ktoré ste si vybrali k pomoci očisty mysle veľmi pozorne a ohľaduplne.

7/ Citové upratovanie mysle

Všetky naše city su dôležité. Pretože naše myšlienky vedia vytvoriť city, ked vyberáte myšlienky, prosím vyberte len tie ktoré môžu ovplyvniť osobný život, ktoré sú citovo vyvážené. Uvedomte si, že nie vy vy slúžiť svojim citom a myšlienkam ale sú to city a myšlienky, ktoré majú slúožiť vášmu zdraviu.

Život človeka , špeciálne seniora je určitý dar, poskytnutý každému z nás, tento dar môžme používať len v určitom časovom úseku, preto prosím urobme poriadok v našej mysli, aby sme pre duševné zdravie vytvorili miesto čo je okolo nás po celý život a udržiava nás čerstvých a sviežich.

Senior v dnešnej spoločnosti plnej napätých vzťahov, plnej problémov určite túži po duševnom upratovaní jeho mysle. Preto prosím pristupujme ku každému z nich vždy racionálne a citlivo a poskytujme im pomoc.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269160x
Priemerná čítanosť článkov: 2243x

Autor blogu

Kategórie