Založ si blog

Zázraky čítania v živote seniorov ?????

V poslednej dobe mávam akési reminiscencie na určité udalosti. Snáď je to spôsobené tým, že som mnoho rokov prežil a žil v dôchodcovskej komunite v štáte Florida, |USA. Teraz po návrate do vlasti sa mi vždy vracajú spomienky na môj čas strávený v tejto komunite, neraz porovnávam ich život s naším, neraz sa mi tlačia do očí i slzy, jedno však viem že život seniorov v oboch krajinách je rozdielny. Vieme že sme na míle vzdialení od rovnakej úrovne, ale tak ako sa v USA sa často hovorí “dreams come true” sny sa raz stanú skutočnosťou.

Pomaly začínam chápať, prečo práve v tejto nádhernej krajine , , v živote seniorov kde by život mal byť plnší a mala by byť prijatá zásada, senior musí mať možnosť vytvoriť si taký spôsob života aký miluje, vidím však v živote seniorov akúsi apatiu. Pozorujem život seniorov denno denne, ked prechádzam okolo domu sociálnych služieb, väčšinou vidím našich seniorov,ako akosi apaticky postávajú alebo sedia pri vchodových dverách a takto pozorujú okoloidúcich chodcov. V ich pohľade vidieť akúsi prázdnotu, neistotu,takže neraz mi je ich veľmi ľúto. I ked za domovoch sociálnych služieb je zriadený akýsi park, sedieť seniora tam nie je takmer vidieť. Myslím že práve u dôchodcov chýba komunikatívnosť, žijú vo svojom uzavretom svete , prejavuje sa u nich nedôvera v súčasné politické vedenie, ktoré až na niektoré svetlé výnimky život seniora vždy berú do svojich programov, avšak na neho akosi zabudnú hneď po tom ako voľby úspešne dopadli. Preto takýmto spôsobom sa kvalita života u našich dôchodcov znižuje, politické debaty však teraz nie sú namieste snád nabudúce.

Seniori na druhej strane za veľkou mlákou pomerne často oproti našim seniorom čítajú,dokonca v našej komunite boli vytvorené rôzne čitateľské kluby, zaviedli sa diskusie s autormi kníh,podporovalo sa dokonca prispievanie a písanie článkov do novín, resp.mnohí z nich sa zúčastnili rôznych kurzov o písaní kníh. Takže dokonca som prečítal i niekoľko kníh napísaných rezidentmi, v ktorých opisovali ich zaujímavý život.

U nás v miestnej knižnici i ked je to honosná budova, perfektne zariadená, často navštevovaná i staršími ľudmi, služby pre domovy dôchodcov nie sú na urovni pochybujem že by domovom dôchodcov boliponúkané knižné novinky, resp.o požičiavaní kníh by seniori žijúci v DSS mali záujem. Kníh ktoré kolujú v DSS nie je dostatok a nie je o ne záujem.

Život našeho dôchodcu sa žiaľ točí iba okolo miestnej televízie, alebo miestnych správ a debát o tom aká je sociálna politika zlá, aký je život skorumpovaných politikov,skrátka všetko ide akoby okolo nejakého vytvoreného plánu nezapojiť seniora do života spooočnosti,veď čo by sa stalo ak by sa dôchodca stal politicky aktívnym podľa nejakého vlastného politického programu. Je to však téma na ďalši blog. Kniha ako taká prešla u nás niekde na vedľajšiu koľaj a je len na nás kedy konečne pochopíme knihu a jej dôležitosť v živote seniora.

Tak ako som napísal u nás sa zabúda na to,že čítanie je pre život človeka nevyhnutné, pretože je zistené a preukázané že informuje myseľ človeka a formuje jeho ducha.Naviac k čítaniu nepotrebujeme iného človeka, nikto nenarúša súkromie čítajúceho seniora, pri čítaní nepočuť debaty o miestnej politike,človek je zahrúžený do skutkového deja knihy. Úlohou je zapojiť mozog do aktívnej činnosti a využívať prečítané a zafixované poznatky. . Čítanie treba považovať za akúsi duchovnú formu cvičenia, ked získavaním informácií môžme cvičiť svoj mozog, v čase ked telo je v klude. K veľkému plusu čítania slúži i to, že u neho dochádza k sociálnej zainteresovanosti čo redukuje jeho sociálnu izoláciu. Pouvažujme trochu o tom,prečo by u seniora žijúceho na Slovensku čítanie malo byť víťazstvom pre jeho mozog.

V dôchodcovskej komunite sme mali rezidenta, ktorý mal demenciu už od 70 rokov svojho veku. Nemohol si zapamätať nič z toho čo prečítal. |Jeho myseľ dokázala čítať, ale jeho mozog nie. Preto pracovníci s lekárom neuropsychologom venovali pozornosť jeho mysleniu a postupným výberom najjednoduchšieho čítania sformovali jeho mozog, že dokázal identifikovať význam slov a dokázal s nimi i postupne pracovať. Náročnosť predkladaných informácií sa zvyšovala,takže rezident podstatne zvýšil schopnosť rozpoznať prečítané informácie, mozog postupne skvalitnil prijímané informácie. Tohto rezidenta dodnes vídať sedieť v čitateľskom klube kde sa zapája do diskusie i ked v zjednodušenej forme.

Pri práci s dôchodcami sa personál komunity snaží doporučovať takú literatúru, aby po jejprečítaní senior nebol motivovaný myšlienkami,ako je hnev, obavy, pocit viny, alebo nenávisti. K tomuto su systematicky pripravovaní i manažéri životného štýlu rezidentov, ktorí takto vyberajú literatúru vhodnú k čítaniu, takže niet pochybností že čítanie sa pozitívne odráža na aktivnomživote seniora.

Dôležitým pre život seniora je i to akým spôsobom čítaš. Pri čítaní myseľ zapája do aktivity všetky zmysly k získaniu informácie. Ked do čítania zapojíme obrazovku akou je napríklad čítanie rôznych e-books, informácie ktoré prenikajú do mozgu su vo väčšej ploche, videnie redukuje mozgovú aktivitu a spôsobuje neraz i spavosť. Čítanie knihy i kedže sa to niekedy zdá nemoderne je však iná kvalita, Pri posedení v dobrom kresle, dobre vyvetranej, vykurovanej alebo klimatizovanej miestnosti nám čítanie neraz pôsobí rozkoš, Obracanie stránok, držanie niečoho , možnosť vrátiť sa k prečítanému jednoducho bez skrolovania obrazovky je kvalitnejší zážitok. Preto najlepšiepre v živote seniora u nás je návšteva knižnice, kde i my máme dostatok kvalifikovaných pracovníkov,ktorí seniora dokážu usmerniť k racionálnemu čítaniu.

Sú rôzne skupiny čítajúcich ľudí, jednoducho či u nás, tak i v USA máme ľudí ktorí vôbec nečítajú, druhá skupina ľudí číta iba miestne alebo súčasné správy. Skúste uvažovať o tom čo sa stane s človekom ktorý nečíta. Jeho mozog je určitým spôsobom zakrpatený, takýto človek jednoducho stráca na kvalite jeho života, mortalita u týchto jedincov je omnoho vyššia. Prosím snažme sa do čítania zahrnúť i nový okruh nami čítaných tém. Niekto má rád knihy s cestovateľskou tematikou, niekto má rád sci fi , niekto knihy s historickou tematikou, skrátka čo človek to rozdiely. Čo tak rozšíriť svoj čitateľský záujem o knihy s autobiografickou tematikou. Prináša to mnoho nových zaujímavých skutočnosti , kedy rozširujeme svoje vedomosti a interakcie s inými. Fantázii sa medze nekladú , hlavné je rozširovanie záujmu a zvyšovanie mozgovej aktivity a kapacity.

Podstatou čítania je viesť dôchodcov seniorov k tomu, aby sa v čitateľkých kluboch, alebo v malých komunitách podelili o svoje dojmy, zážitky z čítania, aby mali možnosť vyjadriť sa k obsahu prečítanej knihy. .Najlepšie sú v tomto smere besedy, kde účastníci aktívne diskutujú o dojmoch a zážitkoch z prečítanej knih, takto sa naučia ako najviac zužitkovať čitateľské skúsenosti.

Viem že i v našich komunitách , kluboch dôchodcov, DSS, iných zariadeniach sa stretávajú naši slovenskí dôchodcovia, využime naše miestne možnosti, navštívte miestnuknižnicu, kde sa

  • informujte sa o nových knižných ponukách, ponúknite tieto knižné novinky seniorom s ktorými prichádzate do styku.
  • vždy pri návšteve knižnice si vyberte niečo z ponúkaných noviniek
  • zabezpečte aby ste pri čítaní knihy sedeli v prirodzenejpolohe vo vyhovujúcom kresle, v dobre vetranej a klimatizovanej miestnosti,
  • po prečítaní knihy diskutujte o nej s Vašľimi priateľmi, vymieňajte si poznatky., čím rozšírite okruh svojich priateľov a nájdete osoby s ktorými máte spoločné záujmy.

Vďakou za takéto aktivity bude určite to, že Váš mozog bude pracovať efektívnejšie , po jej prečítaní zrelaxovaní nasleduje i sviežejší odpočinok. Prosím snažme sa v našom živote uplatňovať zásadu tak platnú v USA,že čítanie ja matkou múdrosti, navyše k tomu dodávam to, že čítaním si každý senior postupne môže svoj život upraviť k tomu aby ho žil tak ako ho miluje.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269040x
Priemerná čítanosť článkov: 2242x

Autor blogu

Kategórie