Založ si blog

Strata rovnováhy tela – je to nevyhnutnosť v živote seniora ?????

To je ale otázka, ale som si istý, že ak by ste túto otázku položili našim seniorom, tak ich odpoved by bola väčšine asi taká, “nuž čo už som starý tak strácam rovnováhu, to je už taký život nás starých ”. Táto častá odpoved našich seniorov však nie je správna. Pre život seniora v žiadnom prípade nie je normálne, aby strácal rovnováhu. Je totiž mnoho okolností ako tomuto procesu , ktorý akosi automaticky do nášho života prichádza je aspoň čiastočne zabrániť.

V našom živote je to už akosi tak, že ked sme boli mladší, naša myseľ sa obvykle nevenovala tomu ako udržať rovnováhu tela, pretože sme si mysleli že sme mladí a takými i zostaneme. Občas ako mladí sme neraz videli ako niekto spadol pri chôdzi po snehu , spadol na chodníku, neraz sa i zranil, čo sme automaticky pokladali za akousi nešťastnú náhodu, pošmyknutie ale verte tomu, že mnohokrát to pošmyknutie nebolo, ale bola to strata rovnováhy, ktorá pád vyvolala.

Až ked sa náš vek stal akýmsi pokročilejším začali sme si všímať to, že strácame schopnosť udržať si rovnováhu. Je to však už zariadené našim životom, že postupom rokov dochádza k úbytku svalovej hmoty, čo si ani neuvedomujeme a nevenujeme pozornosť tomu, že pravidelnými cvikmi dokážeme v našom živote doslova zázraky, to že sa stávame staršími, neznamená že by sme mali zabudnúť na pocit , že ako seniori nemôžme dokázať aspon v priemere to,čo sme v bežnom živote dokázali.

Mnohokrát sa však stáva i to, že strata rovnováhy u starších ľudí prichádza po operáciách, alebo po tom čo používajú určitý typ liekov. Preto potom niekedy v priemere sa počet pádov môže zvyšovať a pocit stability u jednotlivca sa môžeš znižovať. \To sp však už iné factory, ktoré my až tak ovplyvniť nemôžme.

Mnohí z nás seniorov si neuvedomujú že sú určité špeciálne cvicenia, ktoré telu pomôžu budovať určitú skupinu svalov, posilňovať klbový systém,pretože život ktorý sme prežili bol neraz žiovtom plným stresov, neraz i chorôb, ktoré zmenili spôsob nášho života, takže sme akosi stratili pocit povinnosti venovať sa posilňovaniu nášho tela, a takto došlo k úpbytku svalovej hmoty zodpovednost za našu rovnováhu. Podobné sa stalo i mne osobne, ked veľmi skoro po 5Oke som začal mať akési pocity straty rovnováhy, spočiatku som tomu však novenoval pozornosť, avšak postupne sa tento stav zhoršoval.

Pre každého z nás je preto dôležitá komunikácia a informácia o tom,ako si môžme sami pomôcť určitým spôsobom aspon čiastočne získať zlepšenie našej rovnováhy, stability, ide však o to že musíme pochopiť to ako rovnováha pracuje.

Náš mozog počas pohybu používa nervy a chemické signály, ktoré vzájomné komunikujú s rôznymi svalmi. Toto nám pomáha napríklad v stoji, sadaní na stoličku, chôdzi po schodoch, obchádzať prekážky, schádzať dolu schodmi atd. . Ludské telo preto prijíma signály z mozgu, ktoré pracujú v súlade s našimi svalmi a zabezpečujú náš pohyb v stabilite, a tak zabraňujú pádu.Naše oči nám pomôžu či a akým smerom máme vykročiť, upozornenia nás na prekážku, vieme ako máme zdvihnuť alebo zohnúť nohu atd. Vo vnútornom uchu máme vybudované kanáliky s tekutinou, ktoré nám zabezpečujú informácie o tom, v akej polohe sa telo nachádza. Naše svaly a klbový systém nám potom pomôžu udržať rovnováhu a stabilitu. Ak je táto súhra určitým spôsobom pokazená, dochádza k pádom, strate rovnováhy.

Pandémia bola snád tým najhorším pre seniorov, denno denne sme sledovali ako ľudia padali, používali rôzne druhy pomôcok ku chôdzi, neraz i invalidné vozíčky a ich počet sa neustále zvyšoval. Bolo to tak jednoducho preto, že pohyb seniorov bol po dobu 2 rokov obmedzený, došlo k strate aktivity pohybu, alebo pohybu len po vymedzenom priestore bytu alebo izby. Fyzická aktivita a pohyb i v seniorskom veku je nevyhnutná pre zachovanie základných funkcií života, zlepšenie kvality života seniora. Takto v priebehu pandemie, sa nemocnice okrem pacientov s COVIDom zaplnovali pacientmi , ktorí po strate stability spadli a neraz sa vážne zraniii.

Skusim takto ako tiež senior svojim kolegom seniorom poradiť pár jednoduchých cvikov , ktoré som začal používať a aj ked som nedosiahol perfektnú stabilitu, ale moja stabilita pri vstávaní,pohybe,pohybe po schodoch sa podstatne zlepšila, a neraz mám pocit ža palicu ktorú pri vychádzke používam je vlastne zbytočná.

Pri týchto cvikochn je mojim pracovným prostriedkom stolička, s ktorou začínam 4 druhy cvikov.

Pri prvom cviku predpažím obe ruky a potom sa zo sedu postavím, a následne prejdem späť do sedu. Tento cvik i ked sa zdá jednoduchý, posilnuje našu svalovú hmotu, posilnuje klbové väzivo.

Predlženie bedrového klbu ‘, ide o druhý cvik načastejšie používaný tak že stoličku postavím pred seba tak že bližšie k telu je chrbtové operadlo, ktorého sa držím a pohybujem pravou a potom i ľavou nohou v pred i vzad, pričom nohu vo vzdeialenej polohe pridržím na pár sekúnd, Cvik posilnuje našu prirodzenú rovnováhu.

Unos bedrového kluby je tretí a jednoduchý cvik, pri ktorom v stoji sa pravdou ruku držíme operadla stoličky a nohou urobíme úkrok. Po pár sekundách späť. Cvik uskutočnujeme pravou i ľavou nohou.

Postoj jednej nohy štvrtý cvik, , opatovne držaním sa sedada stoličky zdivihneme ľavú alebo pravú nohu a v stoji na jednej nohe vydržíme niekoľko sekund. Cvik opakujeme mnohokrát.

Toto su len základné cviky, ale našťastie i tieto základné cviky nám pomôžu udržiavať a zlepšiť našu rovnováhu. Dlhotrvajúci trending je žiadúci a je neuveriteľnou pomôckou v prevencií pádov, pretože pomáíha v budovaní svalov a a posilnovaním klbového systém.

Prosím berte do úvahy, že tieto cviky nezaberú dlhý čas, prosím na začiatku tieto uskutočniť minimálne 3 x týždenne s tým že každý cvik zopakuje minimálne 10 krát, postupom času však počet cvikov zvyšuje až 3 násobne, čiže každý druh cviku minimálne 3O krát, Zopakujme si teda že ide o 4 sady cvikov minimálneš 3 X TÝŽDENNE, takže minimálny počet cvikov týždenne je 120, maximálny 360. Vždy si prosím uvedomte že ide o cviky prospešné k vytvoreniu našej stability a pri ich dlhodobom používaní dokážeme podstatne zlepšiť kvalitu nášho života – života seniora.

Prosím rešpektujte i pokyny zdravotmíckych pracovníkov, dôverujte im a tak i v spolupráci s nimi podstatne zlepšíte svoj život.. Prosím budte však trpezliví, uvedomte si že výsledok sa určite dostaví, neočakávajte zázraky za nieko dní a nevzdávajte to za žiadnych okolností.

Záverom snád taká malá usmevná príhodička, ktorá ma donútila používať tieto cviky. Týmto cvikov som nikdy nevenovalpozornosť, avšak stal sa mi taký menší úraz spôsovený aj oslabeným klbovým systémom, a kedže sme informovali našu priateľku lekárku stalo, sa,že autoritatívne nariadila cvičiť. Na moju otázku či nestačí cvičiť 20 cvikov za den, bola jednoduchá odpoved, nie, ale bude stačiť 250. Poslúchol som, už i z toho dôvodu že jej lekárske doporučenia su pre mna písmom svätým. Je fakt že dnes dokážem zísť dolu schodmi a vyjsť hore schodemi takmer bez problémov a bolestí.

Pravidelným používaním týchto cvikov preto i my seniori môžme tak trochu prispieť k zníženiu počtu urazov spôsobených nestabilitou, nerovnováhou a tak znížiť zaťaženosť zdravotníckych pracovníkov, ktorí su neraz zaťažení úrazmi ku ktorým nikdy nemuselo dôjsť.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 264525x
Priemerná čítanosť článkov: 2204x

Autor blogu

Kategórie