Založ si blog

Život seniora by mal byť nie v slzách ale v radosti

Nechcem vo svojich blogoch stále opisovať život seniorov v USA a poukazovať na odlišnosti v živote seniora v USA a v živote seniora na Slovensku.

V podstate by malo byť uplne jedno kde senior žije, zásady pre jeho žitie by mali takmer rovnaké bez ohľadu nato či senior žije v USA, alebo žije v Europskej Únii. Ved či EU, ako i USA su považované za štáty so silnou ekonomikou a zabezpečovaním ochrany seniorov v tom aby títo prežili život v plnej dôstojnosti.

Viem však že rozdiely v živote seniorov sú a preto touto formou chcem akýmsi spôsobom pomôcť životu seniorov aj na Slovensku, aby ten ich život seniora bol podobný životu seniora v USA. Základnou zásadou života seniorov by malo byť “ Ži svoj najkrajší život práve teraz, a ži svoj život tak aby si tento miloval.” Je to skutočne neuveriteľne krásne, ale položme si otázku, robíme i my na Slovensku pre seniorov ktorí tu žijú všetko pre to, ab y si vytvorili taký život taký ako ho milujú?

O tomto by sme mohli diskutovať na rôznych fórach veľmi, veľmi dlho, sami dobre vieme, že na tomto poli zlepšovania života seniorov máme mnoho a mnoho práce, žiaľ pre život seniorov na Slovensku tieto podmienky reálne vytvorené nie sú. V mnohých dôchodcovských komunitách, v USA sa podmienky pre žitie seniorov stále zlepšujú , k tomu aby sa splnila zásada” Vytvor si život aký miluješ práve teraz “. V nie jednej komunite vytvorili funkciu koordinátora životného štýlu, ktorého hlavnou úlohou je koordinovať život seniorov tak, aby si títo pomáhali a za pomoci kolektívu vytvorili šťastný život.

Hlavnou úlohou koordinátora životného štýlu seniora je vytvortiť u žijúceho seniora pocit vďaky. Vďaky za to že žije, za to že môže realizovať svoje plány, vdaky za to že je o neho postarané, vdaky za to že samôže podieľať na vytvorení takého života takým ako ho miluje.

Vdaka je veľmi silný citový vzťah, ktorý ak sa realizuje dokáže život človeka spraviť lepším v mnohých smeroch. Platí niečo také že ak senior má v sebe pocit vďaky, je tažké aby tento pocítil depresie, Ak má človek vybudovaný v sebe pocit vďaky, jeho život je naplnený, pretože sám vidí že jeho túžby sa plnia. I ked je senior v určitej seniorskej komunite vždy sa musí cítiť šťastným , pre to že žije medzi ľudmi ktorí by ho mali robiť šťastným. Uplatňuje sa zásada, že nie je lepší pocit ako vidieť seniora vyjadrujúceho spokojnosť svojim usmevom.

Úlohou koordinátora životného štýlu seniora je dosiahnuť u neho vdaku, čo potom zlepšuje jeho zdravie a jeho šťastie mu postupne predlžuje život. Existuje mnoho štúdii o tom, ako by koordinátori života seniorov týchto mali viesť k tomu, aby si viedli denník, v ktorom opisujú svoje pocity zo života v ktorom žijú, z účasti na akciách ktoré v komunite prebehli, pocitov z nich, poskytovaných služieb, skrátka denník, z ktorého by sa dalo zistiť ako skutočne u jednotlivca prebieha život v komunite. Pri vzájomných stretnutiach s koordinátorom, by ich skúsenosti mali byť postupne vyhodnocované v časových úsekoch porovnávané, aby sa tak preukázalo, či sa plní úloha šťastného života seniora, či u neho nastáva pocit vďaky z toho že život sa mení podľa jeho túžob a tento si dokáže vytvoriť tak, aby ho miloval. Toto od koordinátora životného štýlu vyžaduje veľkú životnú skúsenosť, musí sa zamerať na to, aby plne dosiahol vzájomné spojenie seniorov a ich optimistického pohľadu na život.

Život seniora, je jedno v ktorej časti sveta je však zložitý. Preto aj v tejto fáze života rezidenti pre ktorých koordinátor životného štýlu pracuje, berú niektoré veci niekedy príliš emocionálne, či vedome alebo nevedome ale vytvárajú sa u nich akési prekážky brániace splneniu cieľa, vybudovať život plný vďaky. Často mnohí ľudia nevidia ako ťažko a zdanlivo ďaleko su úlohy ktoré musia splniť ak sa chce u nich dosiahnuť pocit vďaky. Úlohou koordinátora je preto pomôcť seniorom identifikovať zdroj problémov, postupne trpezlivou prácou na vzájomných sedeniach odstranovať zdroj nedôverčivosti , dosiahnuť napokon to, aby sa vzťah vďaky vybudoval. Mnohokrát životné koordinátori zistia že príčinou prekážok je zdravie človeka, ktoré je narušené určitým chorobným procesom, preto ich úlohou s kolektívom zdravotníckych pracovníkov je zistiť príčinu problémov a pomôcť cestou vzájomnej dôvery vrátiť do života seniora pocit vďaky.

V seniorskej komunite kde som pracoval, tak napríklad koordinátor životného štýlu k zlepšeniu prístupu k jemu zvereným rezidentom s týmito sa aktívne podieľal na rôznych akvatických cvičeniach v bazéne, kde vzájomným cvičením, vopred pripravených relaxačných cvikov sa dosiahlo zlepšenie pocitu jedinca patriaceho k určitého kolektívu.

Koordinátor životného štýlu seniora si je vedomý toho, že každý jedinec je tvorcom svojho života, že každý jedinec má silu vytvoriť si život takým akým ho miluje. Ale k dosiahnutiui tohto pocitu je treba v jeho živote urobiť ešte veľa vecí aby k splneniu došlo. Napokon to je poslanie životného koordinátora, urobiť dušu života seniora skutočne šťastnou a takto si plniť svoje životné poslanie, Ešte poznámka k Slovensku, vieme že život jedincov v DSS je rôzny, su diferenciálne rozdiely medzi poskytovanými službami, Ale mala platiť zásada vytvoritť aj u našichseniorov pocit vdaky, a vytvoriť si tým život taký ako ho miluje, preto by sme mali tomuto aj u nás klásť pozornosť, i ked je to dlhodobá úloha, ktorej však musíme venovať pozornosť.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 264505x
Priemerná čítanosť článkov: 2204x

Autor blogu

Kategórie