Založ si blog

Zber úrody a zmena stravovacích návykov

Máme tu mesiac september , obdobie zberu ovocia, zeleniny, skrátka obdobie zberu všetkých dobrôt, ktoré nám príroda dala. Je to tiež obdobie v ktorom naše gazdinky, využívajú všetky svoje skúsenosti , pripravujú domácnosť na zimnú sezónu. Nastala tzv.zaváracia sezóna, . sezóna, zberu húb. I ked generačné zmeny nastávajú uvedomme si, že naše, staré matky a matky ešte stále majú dostatok vedomostí o tom ako zachovať kvalitu potravín, tým že ich zatvárajú,, spracujú i inými spôsobom a tak udržia ich nutričnu hodnotu ktorú obdrží naše telo i počas zimných mesiacov, ked príroda spí a pripravuje sa na novú sezónu.

Pri zbere úrody našu domácnosť neraz zavalí nevídané množstvo potravín, ktoré nie vždy sú v súlade so zdravo presadzovanou diétou súčasnosti, tzv. Stredomorskom diétou , kde je hlavným trendom pridávať na tanier čo najviac zeleného, pretože práve takýto druh stravy je pre telo najzdravší, lebo je plný minerálov, vláknin vitamínov, ktorých však ľudské telo nie vždy prijíma dostatok.

Prečo teda nevyužiť koniec leta , september, kedy nám naše záhrady ponúkajú množstvo, ba až nadbytok takéhoto druhu potravín. Žijeme v období internetu, ked tento je zavalený receptami rôzneho druhu, mnoho z nich je prekvapujco jednoduchých, chce to však len trochu vôle tieto potraviny zaradiť do každodenného jedálnička, tak aby zelenina predstavovala základ stravy a zamenila vysokokalorické, potraviny za nízkokalorické , zdravé a ešte k tomu aj za potraviny z našej vlastnej záhradky.

Skúste zameniť rôzne druhý cestoviny cukinou. Cukina je jeden z najzdravších druhov zeleniny z ktorej je možné pripravovať množstvo zdravých pochúťok. Snád najznámejší recept su cukinové špagety, rezance, ľudskej fantázii sa pri využití tejto zázračnej suroviny medze nekladú a je len ťažko si spomenúť na to všetko čo cukina dokáže nahrádiť. Potravina, cestoviny rôznych tvarov farieb, veľkosti i ked su vzhľadovo atraktívne , sú plné karbohydrátov, kalorii, avšak cukina ich obsahuje len nepatrné množstvo , majú vysoké nutričné hodnoty, a su plné antioxidantov. Sú dokonca lacné. takže v sezóne ich zberu sa tieto musia dokonale využiť ako náhrada vysokokarbohydrátovej stravy.

Ďalšou tak používanou zeleninou v tomto období ja karfiol, Sú tisícky spôsobov ako sa dá karfiol použiť a nahradiť tak iné vysoko kalorické potraviny. Najčastejší spôsob je karfiolová ryža, ktorá pri dobrej úprave dokáže absolútne napodobniť vysokokaloricku potravinu ryžu. Vyprážaný karfiol, taktiež i vyprážaná cukina sú perfektnou pochúťkou, treba však namiesto múky a obaľovacej zmesi použiť rôzne typy orieškov zomleté na jemnú múčku ako súčasť obaľovacej techniky a vyprážané jedlá z tejto zeleniny takto pripraviť.

Nie je snád zelenina, ktorou by sme nedokázali nahradiť vysokokalorické potraviny. Čo tak hranolky zo zeleru,, dajú sa jednoducho urobiť, ich vyprážanie v oleji pripomína čerstvé hranolky z pravých zemiakov, podobné niečo je možné dosiahnuť aj u kalerábu, z ktorého okrem hranolkov dokážete pripraviť perfektné rezne, samozrejme tieto obaľovať len v orieškovej múčke.

Nie veľa z nás vie že perfektný chlebík sa dá pripraviť i z rôzneho druhu zomletých orieškov na najjemnejšiu múčku, do ktorého po pridaní trochu oleja, jediného vajíčka, semiačok rôzneho druhu, soli, troche kypriaceho prášku a trochu psyllia – vlákniny. Takto vytvoríte takmer bezkarbohydrátový chlieb, ktorý konzumujem už roky, vzhľadom na cukrovku ktorou dlhodobo tropím. . Naviac jedna porcia tohto chlebíka sa dá pripraviť v mikrovlnke za 1 a pol minúty.

V letnej sezone a sezone prípravy jedál v tomto období prosím používajte častejšie vodu, ktorá by mala byť prirodzenou súčasťou pri každom obede, večeri i raňajkách. Vymeňte prosím cukrové nápoje , vodu, prípadne vyžmýkajte trochu citrónu na zlepšenie chuti vody, alebo pridajte trochu ovocia do pohára s vodou, zjemníte tým podstatne chuť vody, a chuťové bunky si prídu na svoje.

Využite letnú sezónu a relatívny prebytok zdravej zeleniny a ovocia, aspon jeden krát v týždni tak, že jedno jedlo bude bezmäsité, prosím, nahradte toto jedlo zdravou zeleninou, ktorá chutne upravená na vašom taniery prinesie veľa zdravotných benefitov, Konzumujte preto mnoho zeleniny, určité druhý strukovín, oriešky a semiačka.

Snažte sa zmeniť svoje stravovacie návyky pri raňajkách, Mnoho ľudí ich mení tým, že zamieňa cereálne potraviny za oatmeal – ovsené vločky, pretože naše telo jednoducho vie lepšie spracovať z z ovsených vločiek mnohé zdravé nutričné hodnoty, okrem toho obsahujú obrovské množstvo vlákniny. Ovsené vločky obsahujú aj menej karbohydrátov, pretože rôzne cereálie su neraz prisladzované aby chuťou prilákali viac a viac zákazníkov.

Zmeňte typy jogurtov , nie všetky druhý su vyrábané rovnakým spôsobom. Prosím skúste vo väčšine používať jogurty gréckeho typu, ktoré nemajú pridávaný cukor a obsahujú taktiež množstvo proteínov. V kombinácií s čerstvým ovocím a zomletými orieškami, dokážete spraviť perfektne balancovanu stravu bez karbohydrátov, bez tuku s množstvom antioxidantov.

Avocado sa stáva stále viac a viac potravinou u nás používanou Máme spústu rôznych receptúr ako spracovať a použiť avocado. Je síce však trochu drahšie, ale o to zdravšie. Čo tak skúsiť použiť avokádo ako nátierku na denný sendvič, alebo použiť ho namiesto majonézy, alebo ako súčasť vajíčkového šalátu.

Prosím študujte všetky udaje o hodnotách jednotlivých potravín, tak aby ste poznali množstvo karbohydrátov ktoré každá potravina obsahuje. Ak to čo len približne dokážete určiť prosím nahradte polovicu karbohydrátov v potravinách za zeleninu. Zelenina, nech už ide o akýkoľvek druh má len nepatrnú časť karbohydrátov, kalórií oproti tzv. Hluchým potravinám ako je chlieb, , cestoviny, zemiaky, ryža ktorým sa preto na míle vyhýbajte.

Pri dodržiavaní týchto niekoľkých zásad sa výsledok čoskoro dostaví. Uvedomte si prosím žijeme v období ked zdražovanie potravín zasahuje každú domácnosť, prosím snažte sa preto využívať potraviny, ktoré nám nárastu priamo v záhradkách nahradte ich za drahé dovážané potraviny. . Takto Váš rodinný rozpočet neutrpí podstatným zdražovaním základných potravín. Chce to od každého z nás len trochu dobrej vôle, výsledok je však zaručený,a tým je vaše zdravie

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269282x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie