Založ si blog

Je odpustenie životne dôležité ????

Začnem tým, že snáď niet na svete človeka,ktorý by nebol zranený, urazený, ponížený konaním, alebo slovámi iného, čo u neho potom vyvolalo následný spravodlivý hnev, niekedy dokonca nenávisť, takže takýto jedinec sa potom s takýmto stavom nemohol dlho vyrovnať. Určite sa Vám v časoch mladosti stalo, že ste v škole zažili určitúformu šikany, aj od tých, od ktorých by ste to nikdy neočakávali. Určite sa Vám tiež stalo, že kolegovia v práci odsabotovali Váš projekt, mohlo sa Vám tiež stať že Váš partner mal počas vzťahu aferu, alebo aj to, že ste boli psychicky alebo fyzicky zneužívaný,. Je nepochybné že všetky takéto rány ktoré ste utržili poriadne ponížili Vaše ego, urobilo možným aj to, že ste ostali trvale zatrpknutí z toho čo sa Vám stalo. Neraz si neuvedomujeme, že občas po takýchto skusenostiach túžime po pomste, pretože práve tá sa zdá ako taký najprirodzenejší prostriedok k zadosťučineniu ujmy ktorá sa Vám prihodila.

Pomsta je však tým najhorším prostriedkom čo si v takýchto prípadoch vieme predstaviť.

Povedzme si teda aké negatíva nám pocit hnevu,poníženosti môže priniesť

  • Hnev a zatrpknutosť má takú zlú vlastnosť , že dokáže preniknúť do každého novo vznikajúceho vzťahu, ktorý potom neraz dokáže poškodiťho, prípadne ho trvale zničiť,
  • Pocit hnevu prináša zatrpknutosť, podráždenosť a neustálu psychickú bolesť s ktorou sa neraz nedá vyrovnať, pretože prichádza niekedy len pri spomienke na jej príčinu.
  • Prináša pocit uzavretosti, určitej nezmyselnosti plnohodnotného života,
  • pocit uzavretosti neumožní využívať v plnej miere používať pocit prítomnosti, teda nemáme možnosť využívať si čaro jej poznania

V takomtoprípadevšakefektívne dokáže pomôcť prirodzená ľudská vlastnosť, ktorou je odpúšťanie.

Nechcem teraz na tomto mieste uvažovať o odpúšťaní a jeho význame v kresťanstve, kde odpúšťanie a jeho spôsoby sú siahodlne opísané mnohých traktátoch, chcem sa však zaoberať pojmom odpúšťania a jeho význame prepsychické a fyzické zdravie jedinca. Odpúšťanie ako také jeho jednou z rozhodujúcich udalostí v našom živote, ktoré nás dokáže posilniť. Odpustenie je teda akýmsi aktom lásky, porozumenia, je energiou ktorá pomáha psychike človeka. Odpustenie by sme preto mohli nazvať aj ako nejaký osobný závazok, ktorým potom postupne dokážeme oslobodiť svoju dušu z utrpenia. Preto ak sa rozhodneme odpustiť proces odpúšťania skúsme preto splniť prosím tieto podmienky.

  • Nevyhnutne akceptovať to, že odpustenie môže zmeniť budúci osobný život,
  • spustiť proces rozpoznávania, akým spôsobom odpustenie pomôže psychike človeka,ako sa odpustenie odrazí v budúcom živote,
  • zvážiť osobu, alebo skupinu osôb ktorej by sa odpustenie malo dotýkať,
  • odosobniť sa pozície obete, zbaviť sa pocituju znevažovanej osobnosti, a tým aktívne prispieť k oslobodeniu psychiky.

Po tomto nám vyvstáva otázka, čo sa vlastne stane so zdravím človeka ak sa dokáže vyrovnať s procesom odpúšťania a toto skutočne i realizuje.

Odpustenie preto

  • Upevnuje a uzdravuje vzájomné vzťahy,
  • prinášapocit uspokojenia v duchovnej a fyzickej oblasti
  • znižuje úzkosť a stres,
  • posilnuje imunitný systém,
  • posilnuje srdcovocievny systém.

Mark Twain vo svojichspomienkach uviedol niečo veľmi zaujímavé o zlosti ked túto porovnal k uzavretej fľaši s kyselinou, ked táto môže nebezpečne zraniť toho na koho je vyliatá.. Telo človeka je preto mnoho krát plne zlosti a úvah o pomste, preto takéto acidické emócie môžu spôsobovať rôzne choroby, ako napr.vredové ochorenia žalúdka, srdcovéproblémy, mozgové porážky, infarkty myocardu, dokonca vyvolať rakovinové ochorenie,alebo jeho rozšľírenie. Jediné riešenie je teda v tom, že každý z nás tú horkosť zatrpknutosť musí dostať cestou odpustenie z tela von.

Odpúšťanie ako také pomáha myslím ale i telu. Myslím si že najpodstatnejšie je odpúštanie pre myseľ,pre duševné zdravie človeka. Niekedy zlosť a nenávisť môže viesť krôznym depresiám , často sa stáva že neschopnosť odpustenia prináša ešte väčšiu zlosť, čo zákonite preniká do kažzdého nového vzhťahu človeka čo vysiela navonok o tejto osobe veľmi zlé signály, ktoré spoločnosť netoleruje.

Existuje teda skutočne množstvo dôvodov na skutočné a úplné odpustenie, ak nechceme aby zlosť a zatrpknutosť nás poznačila trvalými chorobnými zmenami. Musíme teda raz urobiť nevyhnutný krok k tomu, aby sme zmenili svoje stanovisko a raz dokázali trvale odpustiť.

Pri príprave k odpúšťaniu, ktorá je veľmi dôležitá k psychickému vyrovnaniu musíme zvažovať sdkutočnú situáciu aj z hľadiska osoby nachádzajúcej sa na druhej strane. Tak teda budmepripravení na to :

  • Opýtať sa sám seba či on alebo ona by mohli akceptovať takéto riešenie situácie, prípadne položme otázku sami sebe, ako by sme my reagovali keby sme sa ocitli v tejto opačnej situácii,
  • uvažujme o tom, že akbysme my sami spôsobili takéto ujmy, či by aj nám dokázali odpustiť,
  • pokúsime sa nájsť vždy osobu, alebo skupinu osôb, duchovného poradcu , ktorí by námmohliposkytnúťpomoc v procese odpúšťania
  • nezabudajme na to, že odpúšťanie je proces, ktorý môže zraniť aj ked malým spôsobom aj nás samých, ale na druhej strane sa dostaví výsledok posilnenie našej psychiky.
  • Zapamatajme si , že odpúšťanie nemusí byť len jedna akcia, ,ktorása náhodne stane, odpúšťanie môže byť dlhodobého charakteru, ale napokon vždy oslobodzuje našu myseľ od problémov , oslobodzuje nás od negatívnych myšlienok, toho čo sa stalo v minulosti.

Nikdy nezabudnime na to, ak proces odpúšťania je ukončený naša myseľ sa stáva voľnejšou, čo sa pozitívne odrazí na našom psychickom a fyzickom zdraví.

Zaujímavé je i motto Lewisa B. Smedesa “Odpustenie je proces v ktorom oslobodíme väzňa,ale súčasne zistíte , že tým väzňom ste boli vlastne Vy.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269223x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie