Založ si blog

Američan diabetik a správnosť pri výbere a konzumácii stravy.

Pri mojich úvahách o spôsobe boja proti diabetu som postupne zistil, že ako občan žijúci roky v USA som urobil mnoho a mnoho chýb, ktorými som svoj prebiehajúci diabetes len zhoršil. V USA je diabetes už takmer bežná choroba, ked okolo 25 % obyvateľov trpí cukrovkou .proti ktoréj sa snažia všemocnými spôsobmi bojovať, avšak väčšinou bezúspešne. Sám na sebe som pozoroval že vývoj môjho diabetu , sa postupne neustále zhoršoval, pričom žiaľ po rokoch a mojej analýze som zistil, že za to vlastne môže človek ktorý však aj vinou celej spoločnosti takto svoje zdravie a zdravie iných občanov nesprávnou konzumáciou stravy neustále zhoršuje. Strava v USA je podstatnou zložkou života, pretože životný štýl je nejaký iný. V bežných amerických domácnostiach sa strava konzumuje často bez akejkoľvek príčiny, nedodržiavajú sa časové intervaly, výber stravy ovplyvňuje fast food, ktorý sa nachádza na rohu každej ulice, to že bežní Američania sú pohodlní pri výbere stravy na kvalitu a určité stravovacie návyky, to že bežní Američania konzumujú stravu neraz v stojí, alebo motorovom vozidle. Výber stravy ovplyvňuje sústavná reklama propagujúce fast food, pričom ked sa k jeho konzumácii pristupuje tak náhle, bez toho že by tato strava obsahujovala veľa sacharidov, carbohnydrátov, takže človek potom neovplyvňuje jej výber, a v dôsledku rýchleho tempa života pri použití zásady. čas su peniaze, konzumácii stravy venuje čo najkratší čas a toto skonzumujú beztoho aby hľadelo na jej kvalitu a dodržiavali stravovacie návyky.

Preto som sa po starostlivých analýzach mojich stravovacích návykov naučil len postupne preratúvať počet kalórií prijímaných do môjho tela naučil sa vyrátať karbohydráty hodnoty prijímanej stravy, takže len ťažkou prácou, neustálym štúdiom rôznych materiálov o cukrovke, ktorej príčinou jednoznačne je nesprávnosť konzumácie som prišiel na to, že okrem výberu stravy, prepočtu karbohydrátových jednotiek pri používaní stravy hra podstatnú úlohu i výber a spôsob konzumácie stravy pretože len pri dôkladnom postupe týchto dvoch zložiek dôjde k stálej a trvalej zmene stravovacích návykov, tým i k zmene vo vývoji diabetu a ďalšíách civilizovaných chorôb,ako je napríklad obezita.

Môžme teda konštatovať že strava tvorí najdôležitejšiu zložku nášho života, avšak pri jej konzumácii si neuverdomiukeme, , že jej nadužívanie, nedostatočná kontrola spôsob konzumácie narušuje bežný spôsob života ľudí.

Rozumný pohľad na stravu znamená že jedlo ktoré konzumujeme konzumujeme vlastne preto, aby sme pri jeho konzumácii dokázali prežívať fyzické a citové vzťahy, aby sme vlastne získavali skúsenosť ako tieto používať pri výbere jedla, jeho kvality druhu a spôsobe konzumácie. Mohli by sme teda povedať že pri správnom výbere a úprave konzuumných návykov by malo platiť týchto 7 základných pravidiel.

1/ Pri konzumácii stravy musím vždy zložiť určitú úctu ku konzumovanej strave, čo vlastne znamená že ako konzument stravy by som ma mať vždy mať aké také vedomosti o tom odkiaľ potraviny ktoré konzumujem pochádzajú, aké potraviny suroviny, koreniny a ďalšie zložky stravy boli pri jej výrobe použité, aby som mal vedomosť o tom kto a kedy stravu pripravil. Naučil som sa teda postupne jesť stravu bez vyrušovania s určitou dôstojnosťou, čím som takto postupne prehĺbil moje stravovacie návyky.

2/ Ku konzumácii stravy musím zapojiť všetky svoje zmysly a až potom postupne vyhodnocovať druh stravy, spôsob jej konzumácie, svoje pocity pri konzumácii stravy. Pri konzumácii stravy nepostupujem s rýchlosťou, používam prestávky, ktoré mi spôsobujú radosť pri zapojení všetkých mojich zmyslov k jej nasledujúcej konzumácií

3/ Ked konzumujem, tak vždy len primerané porcie Nenakladám si plné porcie jedla, radšej použijem v malom množstve rôzne variety jedál. Plné taniere jedál, tak často viditeľné v amerických reštauráciách, v snahe prilákať zákazníkov, potom spôsobujú to,že strava je považovaná za akýsi odpad, jej prílišnú konzumáciou telo nedokáže spracovať, tak, aby všetky nutričné hodnoty bolivyužité.

4/ Pri konzumácii jedla, jedlo konzumovať v malých kúskoch a vždy starostlivo požuť. Takto zavedená prax spôsobuje že telo stravu správnym spôsobom spracuje, využije všetky jeho nutričné hodnoty k jeho prospechu.

5/ Jesť sa musí pomaly, čím sa zabráni prejedaniu. Pomalá konzumáciu stravy zabnezpečuje spokojnosť a lepšie emócie človeka. Najlepšia je konzumácia maximálne 80 % naservírovanej stravy.

6/ Nevynechávaj jedlá. I ked postupne, Stravu skonzumuj v poradí jedál. Vynechávanie určitého typu jedál, zvyšuje pocit hladu, čo potom vedie k rýchlejšiemu spôsobu konzumácie, s nedostatočným spracovaním živín zo stravy.

7/ Do jedálnička treba zaradiť v čo najväčšom strave rastlinnú stravu ,, najlepšie v paleo forme. Výroba a konzumácia stravy živočíšneho pôvodu je aj zaťažením enviromentálneho prostredia, ale je zaťažením pre človeka, jednak pre abnormálne vysoké množstvo tukov, na čo telo reaguje ťažším spracovávaním tohto druhu stravy.

Primerané a rozumné jedenie, výber stravy, postupne povyšuje naše návyky na konzumáciu stravy a zvyšovanie nadváhy. Len pri rozumnom výbere stravy a používaní týchto zásad sa zvyšujú naše návyky ku konzumácii stravy k správnemu výberu jej druhov, čo prináša nemalé pozitíva pre ľudský organizmus.

Prichádza doba, ked výskum stravovacích návykov, druhov a množstva jedál nachádza svoje miesto, čo sa potom neskoršie pozitívne odrazí aj na psychickej pohode, zvýšení radosti pri konzumácii stravy a telesnej spokojnosti. Správnosť stravovacích návykov má preto svoju skvelú budúcnosť, ktorá ešte len čaká na svoju príležitosť, aby stravovanie mohlo byť kvalitnou súčasťou nášho bežného života a zvyšovania jeho kvality.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 09:53

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 267697x
Priemerná čítanosť článkov: 2231x

Autor blogu

Kategórie