Založ si blog

Hodnota telefonu a ľudského dotyku

Bolo to už dávno, kedy si uprostred 20. Storočia, ked celé generácie po skončení II. Svetovej vojny žili tak akosi izolovane, snád pod strachom nepríjemných udalostí z vojny, snád preto že v dobe vojnovej stratili takmer všetko, snád preto že Ich osud sa nevyvíjal tak ako si to po tej strašnej dobe vojnovej predstavovali. Spoločnost sa len pomaly spamatávala z tohto tak ťažkého obdobia, sa však pomaly začala prebudovávať,, v dôsledku nových vbýdobytkov techniky sa akousi komunikáciamedzi ľudmi zmenil čas ked sa nejakým zázračným spôsobom objavil v nášich rukách telefon. telefon.

Telefon na prvý pohľad známy už z predchádzajúceho storočia bol akýmsi budíčkom k tomu aby sa ľudia prebudili a začali medzi sebou komunikovať. Takže postupne pomaly a iste do každej domácnosti, na každom rohu ulice, alebo v každom úrade a v kancelárii sa nachádzal telefon, Bola to taká milá rôznofarebná škatuľka, na ktorej sa čísla volaného museli vytáčať manuálne a čakať neraz i dlhé minty na spojenie, ak sa toto uskutočnovalo prostredníctvom operátorky. Ľudia v akomsi hlade po informáciách,, v hlade po vzájomných kontaktoch odraza akoby šľahnutím čarovným prútikom začali telefon používať nie na ten účel pre ktorý bol určený, ale začali ho používať ako prostriedok osobnej komunikácie, vzťahov medzi ľudmi, takže aj v dôsledku neho sa akosi vzájomné vzťahy ľudí na míle vzdialených začali zbližovať, pretože akýmsi spôsobom postačovalo pre človeka počuť hlas blízkeho s ktorým takto mohol mať deno denný kontakt, zdieľať jeho radosti zdieľať jeho starosti.

Po týchto akýchsi stacionárnych telefonoch prišla era nová, a to zavedenie mobilných telefonov , ktoré sa spočiatku z dali nemotorné, obrovité, ale začali plniť svoj účel, v tom že človek ich mohol brať so sebou a tak sa skontaktovať s osobou je mu blízkou. Vedecko technická revolúcia však v 70 rokoch minulého storočia kráčala miľovými krokmi vopred, a tak sa telefon ako taký stále zmenšoval , dostávali sa do neho mnohé nové funkcie, a dokonca došlo k revolucii v tom, že telefon mohol byť používaný dokonca i ako prostriedok k vizuálnemu kontaktu s účastníkom na strane druhej, takže k výmene informácií medzi ľudmi dochádzalo rýchlo a človek takto mohol byť dokonca informovaný o tom,ako jeho blízka osoba na druhej strane Vypadá,, ako sa cíti a pod. Ludská technika takto vlastne dosiahli akýsi vrchol, už zavedením inernetového spojenie cez telefon, ktorý teraz plní neuveriteľné funkcie už akoby nejakého superpočítača.

Čosi mi však pri tejto tak zázračnej veci akou je cell phone chýba. Je to možnosť ľudského dotyku. Moderný telefon pod zvučným menom Apple, Samsuing ai. ako taký nám umožnuje zvukové a vizuálne spojenie ale ľudský dotyk je snád jediné čo nám k vytvoreniu akejsi dokonalosti chýba. Preto som uvažoval o tom čo to vlastne ten ľudský dotyk je, v čom je jeho dôležitosť, či sa sv skorej dobe najde jeho nahradenie i v technologii cell phonov a tak dokonáme určitú etapu ľudského vývoja, v tom že okrem vizuálneho, hlasového kontraktu budeme mať s osobou blízkou s ktorou sa chceme kontaktovať i dotyk.

Dalo by sa povedať že v živote človeka je ľudský dotyk jednou z najdôležitejších vecí, je bytostne dôležitý, pretože ľudský dotyk by sme mohli považovať za akýsi prejav ľudskho podvedomia ktorým sa prejavuje blízkosť člove ka jedneho k druhému, a to zvlášť preto, že dotyk je úžasne príjemný, je to prejavom ľdusk ej duše navonok.

Vyvstáva otázka prečo je ľudský dotyk tak dôležitý , odpoved samozrejme je že samozrejme, ved ak si zoberieme novonarodené dieťa a jeho matku, už pri prvom kontakte ktorým sa budúje dôležitý vzžah zakodovaný v každej matke, a to je láska matky k dieťaťu. Ludský dotyk tak teda ukazuje inej osobe mnoho viac, ukazuje to ako sa vybuduje ich vzájomný vzťah, aká bude jeho kvalita a ako tento vzťah bude pokračovať. Ludský dotyk je určite aj tak trochu hormonálna vec, pretože dotyk uvoľnuje určitý tok oxytocínov, ktoré nepochybne pomáihajú pri budovaní vzťahu. Skrátka telo sa o určitou chemickou rekaciou snaží znásobiť príjemnosť, zvláštnosť a jedinečnosť dotyku.

Dotýkať sa a byť dotýkaným preto zasahuje všetky naše fyziologické reakcie, zasahuje naše myslenie, pomaha vytvoriť medzi jedioncami ktoré sa dotýkajú určitý pocit dôvery, myslím si však že ľudský dotyk má aj další efekt a to i určitu psychotherapiu. . Existuje mnoho terapéutických method, kde učinok ľudského dotyku, ľuidského objavila v mnohom pomaha v tak ťazkom a zložitom období človeka. Ludské objatie je špeciálna forma dotyku, tak často zaužívaná na každom kroku v USA, Je nepochybné že i toto má terapeutický učinok, pomáha pretvoriť vztahy neraz z formálnych na niečo iné, preto si myslím si že i také podržanie ruky, čo i len o malu chvíľU dlhšie je niečo významne, významným môže byť i poklepkanie po ramen, , nehovorím už teraz o neraz o zázračných účinkochtajomného pošepkania do uška objímanej osoby. LUdský dotyk je napokon významnou časťou ked osobu blízkou tesne pred jejj poslednomvýdychom dokážeme objať a táto osoba pri tomto dotyku pocituje pocity štastia a odchádza na druhy svet v mieri a pokore.

Preto nikdy nepodcenujme je ľudský dotyk, ba práve naopak plne ho využívajnme, pretože nám môže pomôcť, pamatám si že ako malému chlapcovi mi ľudský dotyk perfektne pomáhal pri zaspávaní, uvoľnil mi bolesť, pomáhal mi duševne sa vzchopiť, liečiť prípadné anxiety a stres. Podstatou dotyku je pri vzájomnom budovaní vzťahu, teda lásky je hádam to najvyznamnejšia časť pretože , predstavuje nevyhnutnú súčasť ľudskej existencia , pretože len pri vzájomnom dotyku, a to je už jedno v akej forme sa budúje vzájomnmá láska, neodmyslitľný vzťah dvoch jedincov. Toto su dôvody prečo niekedy i ked letmý dotyk človeku tak chýba. Dalo by sa vlastne povedať že bez ľudského dotyku by človek nebol ani človekom, ale bol by len nejakou bytosťou, niečo naprogramované.. Človek a ľudská duša sú však niečo o mnoho komplikovanejšie, a preto nikdy neeodsudzujme človeka pozadujúceho ľudský dotyk ako ako prejav, Určitej lásky človeka k človeku.

Nie som si tým celkom istý ale mám také tušenie, že v blízkej budúcnosti príde doba, kedy naši skvelí ITčkári pri budovaní nových modernejších smart phonov sa budú snažiť vytvoriť okrem zvukovího vizuálneho záznamu i dojem dotyku, tak aby vo Vás vzbudit I I pojem vzájomnej dokonalosti. Technologii môže pokračovať tak, že vzájomný dotyk bude možný i cez virtuálnu realitu, kedy akýsi syntetizujpúci pocit vyvolaný receptormI I počítačov môlže vyvolať ilúziu dotyku. Verte však, že toto však už bude začiatok nášho konca. Pretože žiť s teléfonom, žiť vo virtuálnej realitu ním vytvorenej, žiť v ere zvukovéhoa vizuálneho záznamu, s tým že skutočný pocit bude nahradený umelým poctom je koniec tejto spoločnosti, pretože spoločnosť zanikne prebudovaním vzájomným odcudzením, ked k životu okrem základných potrebu nebude potrebný skutočný kontakt človeka s človekom, pretože tento nahradí stroj, a človek ako taký zanikne,pretože bude už len era strojov. Zamyslime sa nad takou to realitu, ktorá je už možno preco dverami.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:05

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269317x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie