Založ si blog

Politický odkaz Michaila Gorbačova celému svetu

Nedá sa mi akosi po smrti Michaila Gorbačova nereagovať na askési nie správnej vystihnuté úvahy, alebo karikatúry o plnení hiostorickej úlohy Michaila Gorbačšova . Karikaturista Jones Taylor z USA, ho vo svojej karikatúry ukazuje ako krajčíra ktorý úspešne pokračuje vo svojej práci tým, že nožnicami strihá vtedajšíu sovietsku zástavu.

Je len samozrejme že i v budúcnosti sa karikatrúry podobného typu budú ešte vyskytovať, pretože na oboch stranách stále jestvujú ľudia, ktorí sa s názormi Gorbačova nestotožňovali, ktorých ulohou bolo zastupovať vojenské monopoly a vtedajší svet riešiť vojenskou cestou – rozdeľ a panuj. Len si živo predstavte dobu v ktorej sme teda žili. Bola to doba skutočného strachu že vojenská konfrontácia a následný holocaust môže vypuklnúť kedykoľvek. V tom časde bolo preto tak nutné pretransformovať vzťahy k niečomu normálnejšiemu a tým bola idea akejsi rovnoprávnosti vo vzťtahoch Východ – Západ. Dá sa povedať že prišiel človek ktorý dokázal uskutočniť tak pepotrebnú perestroikau práve včas. Je len ťažko predpokladať čo by nastalo, ak by sa taký človek v tejto krajine nevyskytol na takomto mieste a vlastne určitým spôsobom na určitý čas dokázal zmeniť svet a zastaviť čas nevyhnutne vedúci k vojenskej konfrontácii. Po tomto perfektnom kroku M. Gorbačova nastal čas kedy vzťahy Východ – Západ začali fungovať v akejsi prirodzenejšej forme.

Žiaľ nie všetky kruhy v |USA vtedy dokázali úprimne pochopiť jeho excelentné myšlienky, nevystupovali vo vzájomných vzťahoch úprimne, takže sme premárnili čas a úsilie tohto človeka, a tak sa vlastne dnes ocitáme opätovne v siruácii ked sme na hrane toho čo bolo obdobím plnej studenej vojny, ak nie sme už v niečom horšom. Len zázrakom sme odvrátili plynutie času a teraz sme v situácii, či ešte mime vôbec čas nájsť politika takéhoto typu, ak vôbec taký politik alebo politici vyrástli, ktorí by nasledne dokázali zresetovať program už nastavený a zmeniť tak určitým spôsobom rozbehnutý tok času. Vojnová retorika je v plnom prúde, vzťahy sú takmer úplne prerušené, existujú len teoretické možnosti ako ich upravitť. Ostáva námpreto pravdepodobné už sa len sa modliť, aby sme opatovne v správnom čase, na spráívnom mieste našli človerka, ktorý by odkaz M. Gorbačova dokázal realiozovať a aby dalšia eventuálna perestroika, ak k nej ešte vôbec dôjde bola potom myslemná skutočne a vážne.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Peter Pellegrini

Pellegrini: Hovoríme nie rušeniu právu veta, migračným kvótam, hovoríme áno mierovým inicatívam a solidarite v EÚ

01.05.2024 15:15

Na Sviatok práce, sa už nemusí hovoriť o vysokej nezamestnanosti, ale o potrebe dobrej práce za dobrý plat, uviedol budúci prezident Pellegrini.

Hrad / Likava /

Hrad Likava obnovia za milióny eur. Areál sprístupnia viac verejnosti, pribudne aj novinka

01.05.2024 15:15

Žilinský samosprávny kraj financie získal z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce.

Kyrgyzstan Summit CIS

Po masakre pri Moskve Putin vyháňa z Ruska Tadžikov. Mohol by podmínovať pevnú pôdu pod ich prezidentom?

01.05.2024 15:00

Občania Tadžikistanu majú veľký problém dostať sa cez ruské štátne hranice. Aké dôsledky môže mať nehostinnosť Ruska pre vývoj v ich krajine?

Čaňa

Po požiari príbytkov v Čani umiestnili v miestnej telocvični 45 ľudí vrátane 24 detí

01.05.2024 14:57

Obec podľa starostu zatiaľ mimoriadnu situáciu neplánuje vyhlásiť.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 270324x
Priemerná čítanosť článkov: 2253x

Autor blogu

Kategórie