Založ si blog

Ťažká otázka prezidenta Bidena – môže byť Mr. Putin mojim priateľom ?

Je to tak trochu nezmyselná otázka, nad podstatou ktorej sa mnohí začudujete. No odpoved na túto otázku nie je až tak jednoduchá.

Všetci z nás vekovo pokročilejších si dobre pamätáme na obdobie po II. Svetovej vojne a pokračujúcu studenú vojnu medzi Východom a Západom, k zániku ktorej došlo po roku 1989, rozpadom Sovietskeho Zväzu a Východného bloku , Varšavskej zmluvy. Nastalo obdobie, v ktorom sme si my radoví občania mysleli, že bude obdobím rozkvetu vzťahov medzi Východom a Západom, avšak pomýlili sme sa. V dôsledku mnohých omylov, či sú to už politickí predstavitelia USA ako i Ruska, došlo po roku 2012, k obsadeniu Krymu, následným sankciám USA a NATO, i napriek čiastočnému pokroku uzavretím Minskych dohôd č. 1, – 2, napätie pokračovalo, čo vyústilo do nešťastného dátumu 24.2.2022, ked Putin silou prevzal časť územia Ukrajiny pod svoju správu, čo vyvolalo ostré reakcie USA, EU, NATO, s neustálym ukladaním sankcií .

Chvíľu sa zdalo, že ruská strana, ako i ukrajinská strana bude ochotná k vzájomným rokovaniam, čo však komplexne zlyhalo a po čiastočných vojenských úspechoch Ukrajiny, poukazujúcich na slabosti ruskej armády, sa Rusko rozhodlo k prekvapivému kroku ktorým je vyhlásenie o čiastočnej mobilizácii z 21.9.2022. Oznámenie o čiastočnej mobilizácii bolo oznámené ruskému národu v skorých ranných hodinách, a ked Putin oznámil že Rusko i v budúcnosti bude chrániť svoju suverenitu a územnú integritu, každý si uvedomil, že ide o tvrdú skutočnosť a nie blaf, čo potvrdil vo svojich slovách i Putin.

Všimnime si prosím správanie Europskej Únie, ktorá v dôsledku aj unáhlených alebo chybných rozhodnutí neraz nereagovala správne, s rozvahou, pokračovala v ukladaní sankcií, takže Európska Únia sa sama uvrhla do ťažkej situácie, ked odmietla ruský plyn, ruskú ropu, hoci EU vo svojomprincípe bola postavená na dodávkach týchto surovín práve z Ruska. Trhy Europy veľmi citlivo reagovali na vzniknutú situáciu, takže ekonomika EU sa prepadá a stalo sa pravdou i to, že US dolár ktorý bol vždy v nezávideniahodnom kurze voči Euru, postupne získaval na sile, až nakoniec sa vyrovnal Euru, dokonca po včerajšom dni opätovne posilnil oproti euru z 1,005 NA 1,013.

Je nám všeobecne známe že USA, sa podieľalo na rozhodnutiach EU, sľubovalo že zabezpečí dodávku prírodného plynu skvapalneným plynom, zabezpečí pre EU rokovaniami s inými partnermi dodávky ropy, čo sa však objektívne zrealizovať ani nedá, už i vzhľadom na možné prepravné kapacity.

Získavam dojem, že USA, so vznikom problémov v Europe odvrátila od seba obrovské ekonomické problémy, všetko úsilie venuje zlepšeniu vlastných ekonomických výsledkov, čo sa im aj úspešne darí, napokon odzrkadľuje sa to na miere nezamestnanosti, ktorá klesá, ako i na hrubom domácomprodukte, ako i na indexoch svetových trhov, a hodnote US dolára. Hoci americká strana s nami zdieľa naše starosti a ekonomické problémy, ostáva to čiastočne aj na úrovni sľubov. USA sa nachádza pred voľbami a demokratická strana na čele s prezidentom robí všetko pre to, aby aspoň s ekonomickými číslami ukázala národu perspektívu tejto strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb v roku 2024.

Nechávam na úvahách čitateľov, ale dalo by sa prísť aj k záveru, že čím viac rusko-ukrajinský konflikt naberá na otáčkach, čím dlhšie potrvá, tým dlhšie potrvajú i problémy Europskej Únie a čím bude ekonomická sila EU slabšia, tak ekonomika USAbude rásť. I ked prezident Biden nezakrýva svoju nenávisť k Putinovi, je teda namieste otázka. Môže byť Putin ako nepriateľ, súčasne i mojim priateľom? Odpoved i ked nepriama je v tom, Ano môže býť ním dovtedy, dokedy bude robiť všetko pre to, aby som sa ja mal lepšie. Pretrvávajúci konflikt ktorý sa teritoriálne netýka USA, ale týka sa len Europy je predsa výhodný pre niekoho iného stojaceho mimo.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

DN - SIAF

Tohtoročný SIAF sa bude niesť v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16

30.04.2024 10:31

Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra.

nehoda, priechod, bratislava

Na priechode pre chodcov v Bratislave zrazilo auto 16-ročné dievča

30.04.2024 10:26

Alkohol v dychu vodiča nezistili.

Daniel Lipšic

Lipšic sa mal na generálnej prokuratúre dopustiť protiprávneho konania. Normalizácia pokračuje, reagoval prokurátor

30.04.2024 09:29

Prokurátor tvrdí, že rozhovor absolvoval počas obedňajšej prestávky.

Sopka / Ruang /

V Indonézii opäť vybuchla sopka Ruang, úrady uzavreli letisko v Manade

30.04.2024 09:29

Pri erupcii vychrlila sopka popol do výšky takmer dvoch kilometrov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 270115x
Priemerná čítanosť článkov: 2251x

Autor blogu

Kategórie