Založ si blog

Čiastočná mobilizácia Ruska zatriasla európskymi burzami

Už i čínske štátom kontrolované média, zareagovali na vyhlásenie čiastočnej mobilizácie v Rusku. Svetom poriadne zatriaslo prehlásenie prezidenta Putina z 21.9. 2022 ked v skorých ranných hodinách vyhlásil túto skutočnosť. Jeho výraz tváre , jeho záverečný výrok o tom že Rusko bude chrániť suverenitu a územnú integritu. bol dôvodom na okamžité reakcie svetových búrz, zvlášť ked v závere prejavu z dosiaľ neznámych príčin pritvrdil keď uviedol že neblafuje.

Nastala doba, ked iba s nostalgiou budeme spomínať na zlaté časy, ked trhové burzy Europy prinášali poväčšinou pozitívne správy, s nostalgiou budeme spomínať ako investori, či v EURÓPE, Ázii, USA s radosťou investovali svoje peniaze do európskych trhov, pretože vždy prinášali istotu, neraz i neočakávane vysoké zisky. Preto väčšina drobných investorov s radosťou investovala do akcií na európskom trhu. Je pravda že predovšetkým európski občania žijúci trvale v USA, s pocitom istoty investovali napr.do nemeckých akcií. Výsledky svojho snaženia sa prejavili potom na ziskoch úmerných ich snaženiu aobjemu investícií.

Zlaté časy investovania do europskej ekonomiky sú však už dávno preč. Reakcia investorov sa dala predpokladať ihneď po vyhlásení.

Hlavné európske akcie sa po ruskom vyhlásení ihneď zošmykli do negatívnych čísel. Cena prírodného plynu sa ihneď zvýšila, euro stratilo k doláru. To bola prvotná reakcia. Potom ako obchodná výmena pokračovala europsky market sa trochu zlepšil ale tá relatívna istota k investovaniu za takejto situácie je už preč. Tak napr. Parížska burza, Talianska burza z Milana, Nemecká burza z Frankfurtu, Bolsa Madrid – Španieslsko upadli rýchlo do negatívnych čísiel. Pri hodnotení obchodného dňa na burze v Španielsku priemernú náladu investorov hodnotia ako “obavy a opatrnosť”.

Cena prírodného plynu behom dňa stúpla dvakrát. Ku koncu obchodného dňa US dolár stúpol na 1.013 eurá z 1.005 pri výmene za euro. Hodnota eura teda pokračuje k mínusovými hodnotám oproti americkému doláru.

Zaujímavé je vyjadrenie Olivero Fiorini, ekonóma ABS Sucurity Miláno, ktorý uviedol že druhotná reakcia na Putinovo vyhlásenie je že “trh s akciami dúfa v lepšie, ale očakáva horšie”. Foreign Policy Magazíne, vo svojom článku v utorok uviedol, že “priame a nepriame účinky konfliktu na Ukrajine poškodzujú Europu a otvárajú vrátka nekontrolovanej a brutálnej ekonomickej búrke, ktorá testuje európsku solidaritu.”

Položme si otázku, v čí prospech je vyhlásenie o čiastočnej mobilizácii v Rusku, a kto skutočne z takejto situácie bude profitovať ?

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 267750x
Priemerná čítanosť článkov: 2231x

Autor blogu

Kategórie