Založ si blog

Taký akýsi nielen slovenský zvyk – “Na zdravie, Na Nový rok…….. štrngnime si………”

Nezáleží na tom či je práve teraz Nový rok 2023. Typické pre nás Slovákov však je, že všetky sviatky, i tie ktoré sme práve prežili , a mnohé ďalšie nás ešte len čakajú, dokážeme perfektne využiť k tomu aby sme si navzájom štrngli, popriali to najlepšie …….. možno však práve ten pohárik alkoholu o čosi viac by mal byť pre nás a pre náše telo neraz akýmsi varovaním pred nenávratným škodami.

Uvedomujeme si vôbec negatíva aké prináša požitie alkoholu v nadmernom množstve než je obvyklé pre naše telo ? Uvedomujeme si kedy požívanie alkoholu je pre náš organizmus škodlivé? Uvedomujeme si procesy prebiehajúce v našom tele pri jeho nárazovej konzumácii ? Takýchto otázok by sme si však mohli položiť omnoho viac.

Týmto príspevkom sa však jednoznačne nechcem zaradiť do skupiny osôb zásadne odmietajúcich požívanie alkoholu v akejkoľvek forme, dobre si uvedomujem i niektoré zdravotné benefity pri skutočne striedmom požívaní alkoholu. Všetci sa zúčastňujeme spoločenských stretnutí pri ktorých dochádza k požitiu alkoholu. Pre takýto prípad preto treba akceptovať správne informácie a zdravotné doporučenia,

My Európania sme v porovnaní s celosvetovým priemerom 6,2 l alkoholu na osobu relatívne na tom zle, keď konzumácia alkoholu v Europe predstavuje 10,9 l na osobu. Slovensko so svojimi 11,1 l alkoholu na osobu staršiu ako 14 rokov sa z tohto priemeru moc nevymyká. Zaujímavá je však informácia že v priemere 30 % mužov a 10 % žien sa zúčastňuje tzv. nárazového pitia najmenej 1 krát mesačne. Čo sa teda považuje za tzv. nárazové pitie. Je to požitie najmenej 4 drinkov v rozsahu 2 hodín, čo je žiaľ spoločným znakom mnohých párty, ktorých sa neraz zúčastňujeme, teda i Nového roku, ktorý práve oslavujeme.

Nárazové pitie by sme však mali považovať za extrémne škodlivé ľudskému zdraviu, považovať ho za akýsi nesprávny spoločnosťou akceptovaný zlozvyk. Požívanie alkoholu s mierou aj to však za určitých okolností je preto prijateľné, Určite ste počuli i o názore, že ak je nutné požitie alkoholu pre telo je vhodnejšie zamerať sa na požitie nápoja jedného druhu, než požívanie viacerých druhov, čo môže neraz nekontrolovane zvýšiť hladinu alkoholu v krvi.

Najpodstatnejšie u alkoholu však je, že tento vo svojej podstate je jed pre orgány tela, špeciálne pečene a má potenciu spôsobiť neraz vážne ale i fatálne následky. Nadmerná konzumácia alkoholu je preto obrovské riziko pre našu pečeň,spôsobuje ukladanie tukových buniek v pečeni, po jej stukovatení nastupuje pre všetkých nám tak dobre známa cirhoza, čiastočné alebo uplne zlyhanie pečene, s možnosťou rakoviny pečene. Mnohí používajúci alkohol argumentujú tým že množstvo jeho požívania nie je vedecky dokázané a excesívne konzumujú alkohol v akomsi falošnom presvedčení, že u nich k poškodeniu zdravia nedôjde.K poškodeniu zdravia však určite dôjde pri existencii akýchsi kľúčových faktorov ktoré sa potom prejavia v nadváhe, vzniku cukrovky, následných srdcovocievnych chorobách, hormonálnych poruchách mentálnych chorobách atď. Pri porovnaní skupiny osôb ohrozených nárazových pitím su však na tom o čosi horšie ženy, ktorých organizmus je na požívanie alkoholu o čosi citlivejší než mužský.

Preto by bolo vhodné ešte pred požitím alkoholu vždy si uvedomiť negatíva alkoholu. Sú to problémy v práci, porušenie práva, dopravných predpisov, vznik agresivity, porúch v správaní sa, tendencie k depresii a anxiety, mentálne poškodenie. Najhoršie však je že tak populárne nárazové pitie ktoré sa stalo akýmsi národným zvykom u nás môže priniesť so sebou i vznik alkoholizmu, za ktoré sa považuje už požitie 30 – 40 g. alkoholu denne.

Dostatočným poučením pre nás všetkých by mala byť pozícia Slovenska v počtoch mozgovo cievnych príhod, srdcovo cievnych príhod, na čom sa alkohol a jeho nadmerné požívanie určite podieľa.

Preto štrgnime si na zdravý Nový rok 2023, prosím vždy však s mierou !!!!!!

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 271084x
Priemerná čítanosť článkov: 2259x

Autor blogu

Kategórie