Založ si blog

Predsavzatia, alebo vytvorenie návykov v roku 2023 ???

Rok 2022 práve skončil a mnohí z nás stoja pred kardinálnou otázkou aké predsavzatia v otázkach nutričného stravovania si dať, pretože tie z predchádzajúceho sa nám nie celkom podarilo splniť. V oblasti správneho nutričného stravovania, je už to tak, predchádzajúce predsavzatia je často obtiažne splniť , z čoho sme neraz frustrovaní. Preto predsavzatia na rok 2023 sú pre nás neraz kardinálnou otázkou.

Stratiť nadváhu o niekoľko kilogramov, konzumovať zdravšiu stravu sú jedni z najčastejších predsavzatí. Pri úvahách o nutričných hodnotách ako o dalšom predsavzatí pre našu diétu nedá mi nespomenúť slovo dieta, ktoré pochádza z gréckeho slova “diata” čo znamená – “cesta života”. Dieta je také čarovné slovo, ktoré skutočne ukazuje správnu cestu ktorú sme nútení vybrať si v našom živote. Dieta je teda niečím trvalým, nie niečo čo trvá mesiac alebo dva, pretože ako taká obsahuje stravu ktorú prijímame každý deň.

Ako teda postupovať, na tejto ceste života – diéte, aby naše ciele pre tento rok boli reálne splniteľné? Ako prvý krok vrele pre všetkých nás doporučujem vytvoriť si akýsi denník, ktorý nám neskoršie umožní analyzovať naše typické stravovacie návyky. Prosím starostlivo si zapistujte do tohto denníka všetko o Vašej strave najmenej počas 3 a viac dní. Poznámky Vám ukážu či konzumujte dobre vyváženú stravu, ukážu i to, či konzumujete ovocie a zelenin v primeranom množstve, ukážu to čo konzumujete na raňajky, ukáže i to či máte tendenciu po večeri chodiť do chladničky a túto pomaly vyjedať, ukážu napokon i to, koľko nápojov vypijete, i to či náhodou neobsahujú mnoho cukru. Poznámkový blok ukáže i to, či dokážete každé jedlo správne zapíjať vodou.

Po analýze poznámok zistíte kde je potrebné urobiť zmeny a vyberiete si miesto kde začať so zmenou nutričného plánu, tak aby tento prinášal pre vás iba zdravotné benefity. Spočiatku je najlepšie zamerať pozornosť na zmenu jedného alebo dvoch zlých stravovacích návykov, potom postupne odstraňovať ďalšie a ďalšie. Keď sa to podarí, uvedomí te si pozitivitu dosiahnutých zmien, čo vás motivuje pokračovať vo vypestovaní zdravších stravovacích návykov.

Na tejto jedine správnej ceste , vytvárania nových návykov najúspešnejší ľudia nie sú tí, ktorí sa rozhodli vzdať sa zákuskov, alebo rozhodli sa znova a znova vzdať sa ich obľúbenej stravy. Práve tento druh ľudí môže byť tým, ktorý nie je schopný dosiahnuť dlho trvajúce zmeny stravovacích návykov. Úspešní ľudia sú spravidla tí, ktorí svoje úspechy v zmene stravovacích návykov budujú na základe malých predsavzatí, postupne krok za krokom.

Predkladám preto niektoré myšlienky k tomu ako dosiahnuť prvé zmeny a tým i zdravšie stravovanie v tomto roku:

  • Pri konzumácii raňajok dbajte na to, aby raňajky obsahovali málo cukrov, ale boli bohaté na fíber a proteín,
  • Vymeňte všetky nápoje s obsahom cukru za vodu,
  • Odstráňte z denného jedálnička biely chlieb a vymeňte ho za celozrnný.
  • Vymeňte mlieko 3 % za 1 %, beztukové, alebo rastlinné,
  • 2 hodiny pred nočným spánkom nekonzumujte žiadne jedlo,
  • Pokúste sa rozdeliť 3 denné jedlá na 6 malých porcií.

Rok 2023 práve začal, verme tomu že bude úspešným pre Vás všetkých. Verte tomu, že kvalita života každého z nás sa dá zlepšiť aj zmenou stravovacích návykov. Je to náročná cesta pri ktorej ani nie sú potrebné tak už ošúchané novoročné predsavzatia, ale podstatné je vytvorenie nových stravovacích návykov, ktorými postupne krok za krokom cestou malých zmien dosiahnete vytvorenie návykov ktoré zlepšia život každého z nás trvale. Preto prajem veľa šťastia na ťažkej ale krásnej tejto ceste.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269259x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie