Založ si blog

Taký akýsi nielen slovenský zvyk – “Na zdravie, Na Nový rok…….. štrngnime si………”

Nezáleží na tom či je práve teraz Nový rok 2023. Typické pre nás Slovákov však je, že všetky sviatky, i tie ktoré sme práve prežili , a mnohé ďalšie nás ešte len čakajú, dokážeme perfektne využiť k tomu aby sme si navzájom štrngli, popriali to najlepšie …….. možno však práve ten pohárik alkoholu o čosi viac by mal byť pre nás a pre náše telo neraz akýmsi varovaním pred nenávratným škodami.

Uvedomujeme si vôbec negatíva aké prináša požitie alkoholu v nadmernom množstve než je obvyklé pre naše telo ? Uvedomujeme si kedy požívanie alkoholu je pre náš organizmus škodlivé? Uvedomujeme si procesy prebiehajúce v našom tele pri jeho nárazovej konzumácii ? Takýchto otázok by sme si však mohli položiť omnoho viac.

Týmto príspevkom sa však jednoznačne nechcem zaradiť do skupiny osôb zásadne odmietajúcich požívanie alkoholu v akejkoľvek forme, dobre si uvedomujem i niektoré zdravotné benefity pri skutočne striedmom požívaní alkoholu. Všetci sa zúčastňujeme spoločenských stretnutí pri ktorých dochádza k požitiu alkoholu. Pre takýto prípad preto treba akceptovať správne informácie a zdravotné doporučenia,

My Európania sme v porovnaní s celosvetovým priemerom 6,2 l alkoholu na osobu relatívne na tom zle, keď konzumácia alkoholu v Europe predstavuje 10,9 l na osobu. Slovensko so svojimi 11,1 l alkoholu na osobu staršiu ako 14 rokov sa z tohto priemeru moc nevymyká. Zaujímavá je však informácia že v priemere 30 % mužov a 10 % žien sa zúčastňuje tzv. nárazového pitia najmenej 1 krát mesačne. Čo sa teda považuje za tzv. nárazové pitie. Je to požitie najmenej 4 drinkov v rozsahu 2 hodín, čo je žiaľ spoločným znakom mnohých párty, ktorých sa neraz zúčastňujeme, teda i Nového roku, ktorý práve oslavujeme.

Nárazové pitie by sme však mali považovať za extrémne škodlivé ľudskému zdraviu, považovať ho za akýsi nesprávny spoločnosťou akceptovaný zlozvyk. Požívanie alkoholu s mierou aj to však za určitých okolností je preto prijateľné, Určite ste počuli i o názore, že ak je nutné požitie alkoholu pre telo je vhodnejšie zamerať sa na požitie nápoja jedného druhu, než požívanie viacerých druhov, čo môže neraz nekontrolovane zvýšiť hladinu alkoholu v krvi.

Najpodstatnejšie u alkoholu však je, že tento vo svojej podstate je jed pre orgány tela, špeciálne pečene a má potenciu spôsobiť neraz vážne ale i fatálne následky. Nadmerná konzumácia alkoholu je preto obrovské riziko pre našu pečeň,spôsobuje ukladanie tukových buniek v pečeni, po jej stukovatení nastupuje pre všetkých nám tak dobre známa cirhoza, čiastočné alebo uplne zlyhanie pečene, s možnosťou rakoviny pečene. Mnohí používajúci alkohol argumentujú tým že množstvo jeho požívania nie je vedecky dokázané a excesívne konzumujú alkohol v akomsi falošnom presvedčení, že u nich k poškodeniu zdravia nedôjde.K poškodeniu zdravia však určite dôjde pri existencii akýchsi kľúčových faktorov ktoré sa potom prejavia v nadváhe, vzniku cukrovky, následných srdcovocievnych chorobách, hormonálnych poruchách mentálnych chorobách atď. Pri porovnaní skupiny osôb ohrozených nárazových pitím su však na tom o čosi horšie ženy, ktorých organizmus je na požívanie alkoholu o čosi citlivejší než mužský.

Preto by bolo vhodné ešte pred požitím alkoholu vždy si uvedomiť negatíva alkoholu. Sú to problémy v práci, porušenie práva, dopravných predpisov, vznik agresivity, porúch v správaní sa, tendencie k depresii a anxiety, mentálne poškodenie. Najhoršie však je že tak populárne nárazové pitie ktoré sa stalo akýmsi národným zvykom u nás môže priniesť so sebou i vznik alkoholizmu, za ktoré sa považuje už požitie 30 – 40 g. alkoholu denne.

Dostatočným poučením pre nás všetkých by mala byť pozícia Slovenska v počtoch mozgovo cievnych príhod, srdcovo cievnych príhod, na čom sa alkohol a jeho nadmerné požívanie určite podieľa.

Preto štrgnime si na zdravý Nový rok 2023, prosím vždy však s mierou !!!!!!

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269134x
Priemerná čítanosť článkov: 2243x

Autor blogu

Kategórie