Založ si blog

Je človek – senior odsúdený k životu v samote ????? Je inventúra života nutná ????

Tak a máme tu ďalší piatok ktorý som z časti prežil v spoločnosti priateľov v klube dôchodcov. Táto spoločnosť je pre mňa ako aktívneho seniora, akousi výzvou počas posedenia, neraz i hrania kariet s našimi dámami, pozorne počúvať a potom analyzovať diskusie ktoré tam odznejú.

Nič prekvapivé, veď súčasní seniori žijú taký zvláštny život, žiaľ život plný negatívnych zmien, prinášajúci im mnoho peripetií a obáv z toho, ako dokážu zvládnuť ťažkosti pred nimi stojace. Diskusie tam plynúce sa aktuálne točia najmä okolo najaktuálnejšieho sporu v spoločnosti, problematiky požiadaviek lekárskeho odborového zväzu a vlády. Neprial by som vypočuť si tieto i neraz ostré názory predstaviteľom vlády. Ale nie som si istý či by názory ľudí, seniorov dokázali ovplyvniť ich rozhodovanie. Jednoducho u našich seniorov vládne strach a neistota, obavy z toho, kto a ako zabezpečí ich základné požiadavky k prežitiu, k ochrane života a zdravia. Ale nechajme túto komplikovanú problematiku na iné časy.

Pri návštevách tohto klubu je preto pre mňa veľmi zaujímavé počúvať názory našich dám o živote ktorý prežívajú. Všimol som si že medzi našimi diskutujúcimi dámami, väčšina z nich žije osamoteným životom a existujú 2 skupiny osôb s odlišnými názormi na život, Keďže išlo o piatok, a prichádzajúci víkend , prejavili sa u nich rozdielne názory naň . Pamätám si na môj produktívny vek, ale i môj terajší život seniora , každý víkend u mňa vyvoláva pocit radosti a očakávania z toho čo počas neho zažijem.

Situácia u našich senioriek je však iná. Hneď 3 zo 7 prítomných dám začali diskusiu o tom ako nemajú radi víkend čo ma veľmi zarazilo. Na moju otázku odpovedali, že žijú osamote, ich osobná aktivita je nulová, takže väčšinou sedia v uzamknutom byte bez nejakej väčšej aktivity a čakajú na nový pracovný týžden ked budú čas tráviť aktívnejšie napríklad ich pravidelnými návštevami lekárov. Druhá skupina našich dám,celkom 2 sa vyjadrili že budú zaneprázdnené, avšak ich vyjadrenia o aktivitách v priebehu soboty a nedele smerovali väčšinou k nutnosti upratať byt, umyť okná, pripravovať sa na vianočné sviatky, pričom obe vyhlasovali že vzhľadom na tieto povinnosti s prichádzajúcim sviatočným obdobím nemajú čas komunikovať so svojimi priateľmi a venovať sa dalľším sociálnym kontaktom.

Nuž, zamyslel som sa a len trpko som skonštatoval aký vie byť ťažký života našich senioriek, zvlášť ked som ostal presvedčený o tom že i tieto 2 dámy by neprejavili skutočnú snahu o vyriešenie ich sociálnej izolácie. Totiž ich ich aktivity sú spojené s prichádzajúcim sviatočnýmobdobím. Preto som si istý že by sa i oni jednoznačne pridali k prvej skupine už sociálne izolovaných dám nášho klubu, akoby sviatočné obdobie nebolo.

Je dilemou ako vlastne riešiť túto smutnú situáciu v ktorej sa naše dámy ocitli ? Už čoskoro tu budeme mať december, budeme tak blízko k ďalšiemu roku, kedy si i my seniori uvedomíme, ako rýchlo plynie čas v ktorom žijeme. Uvedomíme si, že čas je pre nás tým najhodnotnejším darom v ktorom žijeme, a preto musíme využiť všetky tie krásne momenty ktoré nám ešte zostávajú v živote k jeho šťastnému prežitiu. Preto by som doporučoval každému seniorovi ešte pred začiatkom Nového roka 2023 uskutočniť akúsi inventúru svojho vlastného života a položiť si nasledujúce otázky ? Je dôležité hľadanie vlastnej cesty k odstráneniu pocitov izolovanosti v živote seniora? V rámci akejsi intentúry položme si preto niekoľko otázok:

  • Čo je pre mňa najdôležitejšie?
  • Venoval som svoj osobný čas na vyriešenie skutočne dôležitých vecí ?
  • Čomu som venoval a správne investoval svoju životnú energiu a kde ňou plytvám ?
  • Aké mám pocity z plnenia mojich vytýčených cieľov za rok 2022?
  • Neprichytím sa sám pri klamaní seba samého, keďže som aj úmyselne neplnil vytýčené ciele a usmernil som svoju energiu nesprávnym smerom?
  • nezaspal som pri vyvíjaní energie nesprávnym smerom ?
  • Nevenoval som svoj čas uspokojovaniu potrieb iných, pričom som zanedbal plnenie svojich vlastných úloh ?

V kladení takýchto otázok by som mohol pokračovať ešte hodné dlho. Myslím si že i napriek tomu, že všetci žijeme v tak zložitej dobe, by sme mali zostať hrdí na to čo sme v priebehu roka dokázali spraviť, aj napriek ťažkostiam . Ak si uvedomíme že uskutočnujeme dobré veci, uvedomíme si i to, aké ťažkosti sprevádzajú ich plnenie. Potom pochopíme i to, že nie vždy sme zodpovední hoci i za ich čiastočne nesplnenie. Objasníme si svoju zodpovednosť pri ich nesplnení, ale i objektívne zvážime zodpovednosť iných pre nesplnenie.

Jednoznačne však pri takejto inventarizácii musíme strážiť našu energiu kde a čomu budeme venovať svoj vlastný čas. Prosím nezostávajme nikdy zavretí a izolovaní vo svojich domácnostiach, neupadajme do depresií alebo nedajbože i iných neresti zavádzajúcich k riešeniu ťažkých životných situácii v živote seniora, ako je užívanie medikamentov ovplyvňujúcich našu psychiku, nesiahajme na používanie alkoholických nápojov, pretože sociálna izolácia a nastávajúce depresie a izolácie sa tým len zväčšia.. U druhej skupiny tzv. zaneprázdnených osôb si prosím uvedomte, že niekedy je dobré plniť naplánované úlohy, ale niekedy je dobré i plnenia niektorých vecí sa vzdať. Vzdať sa, ak by plnenie takýchto cieľov mohlo ovplyvniť naše psychické a fyzické zdravie.

Musíme si uvedomiť že nie všetky veci sú prioritné i ked sa v prvom momente nevyhnutnými zdajú, niekedy sa musíme vzdať plnenia určitých vecí a tým dosiahnuť svoju veľkosť. Preto v živote nášho seniora v tomto období pred prichádzajúcim sviatočným obdobím investujme správnym spôsobom do našich vlastných rezerv, pretože tieto sú neraz skutočným darom pre náš život v danom čase.

Naše dámy seniorky, prosím zabudnite na sociálnu izoláciu do ktorej sa samé uvrhujete, prosím v prípade ťažkostí vyhľadajte svojich priateľov, myslím tým skutočných priateľov, nemajte pocit hanby, poníženia, naberte odvahu zaklopať na dvere svojich priateľov a nehanbíte sa otvorené povedať, zveriť sa im so svojim pocitom osamotenia, izolácie, snažte sa nájsť spoločne riešenie k ich dstráneniu. Verte tomu že skutoční priatelia sa vždy nájdu, ak ich nemáte, prosím venujte nasledujúci rok ich hľadaniu, oplatí sa to. Ak to tak urobíte a zaujmete k veci správne stanovisko, budete cítiť úľavu, Žiť spojený s realizáciou svojich plánov a cieľov je určite najdôležitejšou a najbližšou úlohou vášho srdca. Otvorte preto svoje srdce k odstráneniu sociálnej izolácie, zabudnite na minulosť, pretože z minulosti sa nedá žiť, tá sa už zmeniť nedá. Nezabudnite žiť v prítomnosti. Verte tomu , že stály kontakt s ľudmi zabranuje sociálnej izolácii, čo potom robí Váš život plný krásy, uspokojenia a šťastia.

Preto prežite svoj krásny život víkendového seniora v plnej pohode, kráse a šťastí. To Vám praje zo srdca

Váš bloger RUSTY.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 270767x
Priemerná čítanosť článkov: 2256x

Autor blogu

Kategórie