Založ si blog

MOKOBUKO /Morálny kodex budovateľa komunizmu/ a jeho paralely v súčasnosti.

Pre nás starších, vychovaných ešte ešte v dávno minulých časoch, tento pojem vyvoláva neraz až komické pocity. Aká je paralela medzi pojmom tak známym eľšte z čias budovania tak “úspešnej socialistickej spoločnosti” a dnešnými časmi,. Občas mám taký dojem, že MOKOBUKO ináč dobre zunámy nám staršej generácii ako Morálny kódex budovateľa komunizmu sa u nás hlboko zakorenil a jeho následky naša generácia a i mladšia generácia, hoci nič nevie o jeho podstate a zmysle, tak nejakým spôsobom už i geneticky nasleduje. Dokonca nadobúdam dojem, že terajšia politická elita tomuto tak veľmi podobný kodex sa snaží vtesnať do hláv terajšej mladej generácie, samozrejme pod inými pojmami a ideálmi ale je to v podstate akési opakovanie histórie.

Morálny kódex budovate+a komunizmu bol oficiálne prijatý na XXII. Zjazde vtedajšej komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Budem sa snažiť veľmi stručne porovnávať myšlienky vtedajšieho MOKOBUKA a terajšej ideológie, ktorú už teraz môžme kľudne nazvať názvom NOMOKOBUSPOL – Nový morálny kodex budovateľa spoločnosti.

Myslím že táto paralela by celkom vysťahovala na to, čo sa nové politické vedenie tak rýchlo snaží realizovať a vtlcť do hláv myšlienky nového morálneho kódexu budovateľa spoločnosti pokiaľ je na toešte čas.

Nie sú to vlastne žiadne nové myšlienky, ale tieto ak chce terajšie politické vedenie tak politické vedenie prežiť, musí čo najrýchlejšie zabudovať do mysle nového budovateľa spoločnosti, tak sa len s veľkými ťažkosťami v budúcnosti mohli by byť z mysle odstránené.

1/ Prvou a nemennou myšlienkou MOKOBUKA bola oddanosť vo veci komunizmu a láska k socialisitickej vlasti a k socialistickým krajinám. Myšlienka nám dnes tak absurdná sa realizuje v úplne opačnej forme, ale v podstate v tom istom obsahu postupne pod vplyvom médiámi ľudmi ktorí ovládajú dnešnúspoločnosť, už sa dostáva do povedomia našej mladej generácie.

Mladá generácia si už nepamätá na okolnosti skutočného vzniku MOKOBUKA, nepamätá si už to, že po II. Svetovej vojne nastala akási eufória v budovaní novej spoločnosdti, čo veľmi rýchlo pochopil vtedajší budovateľský systém a snažil sa vedomie ľudí odvrátiť k trvalým myšlienkam budovaniu tak absurdnej spoločnosti, a preto i , prijatie tzv MOKOBUKA nebolo tak náhodou formulované. Mladá generácia si už nepamätá na skutočné okolnosti vzniku MOKOBUKA, nepamätá na to, že po II. Svetovejf vojne nastala eufória v budovaní novej spoločnosti. . To prijatie morálneho kódexu budovateľa komunizmu nebolo tak náhodou náhodou formulované . V čase XXII. Zjazdu KSSZ sa začali uiž objavovať trhliny systému,, preto vedenie politbyra ZSSR a pridružených bratských krajín sa snažilo teda tieto myšleink\y ucelene analyzovať a dať im svoju formu. I dnes žijeme v podobnej turbulentnej dobe. Revolučné myšlienky po roku 1989 sa postupne začali vytrácať z vedomie ľudí, a oni si postupne vytvárajú ucelený obrázok o tom, čo vlastneznamena nový politický systém Preto pod vedením populistickýchstrán náhle vzniká mnyšlienka vytvoriť čo najrýchlejšie vo vedomí ľudí systém určitého strachu vo vývoji spoločnosti, systému toho že len oni t.j. Určitá skupina ľudí, ktorá perfektne dokáže poslúchať svojich ideovýchvodcov súsoplsobilí morálne udržať túto spoločnostľudí pri moci.

. Preto sa vlastne budujú nové prístupy u ľudí ako nevraživosť a závisť,akési zjednodušené chápané naservírované pravdy a pod. K tomu majú vytvorené perfektné podmienky pretože myslenie ľudí je stále revolučné , avšak toto je treba presmerovať už len žiadúcim smerom, pretože státlev je stále viac a viac populistických vývziev pretože človek už nemôže ani čítať medzi riadkami a pretože môže byť pozvaný na políciu k podaniu vysvetlenia vo veci svojho vyjadrenia na sociálnych sieťach.

2/ Svedomátá práca pre spoločnosť, ktor nepracuje nech neje, hľa toto ja tá druhá podobná myšlienka , výhodná pre ideologické zamyslenie jej významu. Práca i ked vo svojej uplne inej dimenzii zostáva naďalej hlavnou formou pokroku novovznikajúcej NOMOKOBUSPOL /Nový morálny kodex budovateľa spolopčnosti je založený na práci každého jedinca, tak aby jeho práca naplnila podmienky pre zachovanie všetkých výdobytkov dosiahnutých Po roku 1989. Je to jednotkou sa táto prácavykonáva,či je to práca z ofisu, alebo domu jedno je však istá že táto práca musí byť už vopred určená určenému cieľu. A mnohí odchýlky už od takto vykonávanej práce su potom považované za šírenie akýchsi iných názorov a ľudia sú potom hlboko perzekvované z nejkomfortnosť ich práce, čo vedie k ich perzekúciami a o ich priestoroch je tu zbytočné písať, lebo ješ malý priestor na takéto analýzy.

3/ Vysoké vedomie spoločenskej povinnosti, nezmieriteľnosť voči porušovateľom záujmov spoločnosti.

Krásne a jednoducho vyslovená idea autorov MOKOBUKA, odvolávajúca sa na už vtlčené zásady do hláv mladej generácie masírovaním ich mozgov už v školských laviciach. ČO myslíte, čo sa deje na dnešných školách, ideologické základy celého školstva sa menia. Naše dejiny ktoré sú tak bohaté sa zjednodušia do niekoľkých riadkov, takže dnešná generácia vlastne nič nevie o našej tak slávnej histórii, nič nevie o II. Svetovej vojne, nič nevie o úlohe mocností v nej , o jej výsledkoch, nič nevie ani o tom čo tá predchádzajúca generácia dosiahla, vie však o tom, že porušovanie terajších zákonov musí byť tvrdo postihované, vie o tom, že o sporoch medzi štátmi sa môže diskutovať a učiť len predpísaným spôsobom, naučia sa chápať to, že na sociálnych sieťach, ktoré by mali umožniť voĽne im diskutovať sú admini, ktorí dovolia pisateľom vysvetľovať ich myšlienky iba vopred určeným smerom. Aj ked sa úplne podriadite týmto zásadám ste preformovaní natoľko, že sa stávate nezmieriteľným voči porušovateľom záujmov spoločnostiam dokážete ich verejne pranierovať bez toho, aby ste mali overené pozadie ich názorov. Skrátka naučili Vás slepo chápať nezmieriteľnosť s porušovateľom záujmov, bez toho aby ste ich reálne vedeli zhodnotiť.

4/ Kolektivizmus a súdružská vzájomná pomoc, jeden za všetkých a všetci za jedného. Krásne vyslovená myšlienka, ktorá sa v dnešnej dobe zdá byť nemysliteľná,,pretože politický systém i ked je úplne iný je plný politických strán a názorov, nepripúšťa niečo podobného. Opak je však pravdou. Politické strany sa svojou podstatou, jednoduchosťou populizmom snažia vytvoriť z jednotlivcov ucelené kolektívy, tak aby v nich existovala myšlienka, kolektivizmu, sily, vzájomnej pomoci jedného k druhému. Pomyslite na tiekolektívne zmeny ktoré nastávajú po každých voľbách. Strana poverená zostavením vlády pokračuje v myšlienkach kolektivizmu a rámci toho obsahu hlbšieho preskúmavanie vedomosti na jednotlivých kandidátov, týchto slepo dosadzuje na vyhradené miesta, takže do zastupiteľských orgánov, orgánov štátnej moci, štátnej správy sa dostanú úplne nekvalifikovaní ľudia, ktorí zase vo vnútri svojich úradov čistia úrady až po jńajnižšie poschodie, aby v kolektíve praujúcich zostali len najvernejší z najvernejhších. Neodbornosť a nekvalifikácia sa potom odráža vo všetkých vrstvách celého štátneho aparátu, vládnej a politickej moci, a potom sa stávame svedkami neschopnosti celého systému vládnuť.

Humánne vzťahy a vzájomná úcta medzi ľudmi, človek je človeku priateľom, súdruhom a bratom. Hlboko pravdivá myšlienkam, ktorá však už v časoch vytvorenia Morálneho kódexu budovateľa komunizmu bola iba akýmsi túžobným prianím. Ucta medzi ľudmi už vtedy jednoducho neexistovala. Ucta medzi ľudmi je preto proklamovaná takto snád len v Biblii, i tam je však už veľa príkladov o tom ako sa úcta medzi ľudmi porušuje., Snád i preto Putin vo svojom interview považoval MOKOBUKO za akýsi morálny základ pre akúsi bibliu nového budovania socialistickej spoločnosti. , v čom zrejme vzotrváva i dodnes.AK je tomu tak dnes tak je to len akási falošná proklamácia často hlásajúca takéto ciele len pre na plneni e akýchsiprogramov vedúcich strán.

K poctivosti pravdivośti, mravnej čistote prostote a skoromnosti sa vo verejnom i osobnom živote vyzývalo síce už v dobre vzniku MOKOBUKA, avšak ľudia už v tejto dobe boli na míle vzdialené od tejto zásady. Poctivosť a pravdivosť sa nepestovala a dodnes ani nepestuje či už v súkromnom alebo osobnom zživote.

6/ Vzájomná úcta v rodina, starostlivosť o výchovu dedi. Toto je snád tá najhlavnejšia čast tohto dokumentu, chcem však na základe vlastných skúseností uviesť že práve táto tak zásadne vtlkaná myšlienka tohto dokumentu do mozgu človeka bola tým najhorším čo mohla vo vedomí človeka vytvoriť. Pamatám sa veľmi dobre že uiž na základnej škole vo vtedajšom Ceskoslovenskom zväze mládeže,neskôr Socialistickom zväzemlaádže , neskôr dokonca i na Právnickej Fakulte UK v Bratislave nám bola do mozgu vltkaná taká jednoduchá myšlienka že rodina je základ budovania rozvinutejsocialistickej spolčosnostiv ktorej jedine sa dá vypestova správnu starostlivosť ľudí o dôstojnosť- V práci to však znamenalo jedine spravidla prvú životnú lásku, to že sex sa rovná manželstvu, deti v manželstve znamenajú trvalosť manželstva, rozvod je morálnym úpadkom človeka, na ktorého as potom hľadelo nejako inak i xyzzy prizmu vtšedajšieho videnia.

I ked človek po prežitej prvej láske, prvom sexe, uplatnil zásadu takto programovanú a uzavrel manželstvo, neraz to v jeho živote znamenalo osobnú tragédiu, Neraz v tom že ak si náhodou počas nie príliš šťastného menželstva našiel tu skutočnú pravú lásku, tak neraz trpel pod výčitkami svedomia, bol nešťastný z toho že jeho rodinný život sa rozvracia, zaniká jeho vzťah k rodine, takže potom neraz trpel , až na koniec šľťastne zomrel, hoci v rodine životné šťastie neraz nepoznal a nezacítil ani vánok skutočnej lásky ktorú si tak moholpozrieť z tak akurát násilne forsírovaných typov filmov o láske ktoré nám dovolil pozerať.

Našťastie však prišla doba, že v podstate je zachovaná sloboda pri výbere životníého partnera takže tých osobných tragédií pri výbere životného partnera je menej a na človeká sa nepozerá už tak orthodoxne , že jedna láska a jeden sex znamená manželstvo.

Jedno je však celkom isté , že MOKOBUKO tak ako nám bolo vtlkané na seminároch rodinního práva zanechalo trvalé stopy v mozgoch sudcov, ktorí v týchto otáztkach boli kompetentní rozhodovať a tak vznikli dlho trvajúpce stopy v generáciách ľudí trpia ich pod vplyvom rozhodnutí takejto generácie sudcov, pretože človek nie je tak ľahko resetovateľný ako počítač modernej generácie. .

Článok 7 – 10. I ked znejú formálne a sú proklamácie vtedajšej doby, priateľstvo a bratstvo všetkých národov, nezmieriteľnosti národnéj a rasovej nenávisti, tieto termíny boli nahradené modernejšímipojmami o novej a progresívnejšej spoločnosti, založení Europskej Unie, NATO, partnerstva vopred vybraných národov budovaniu novej spoločnosti, čo dnes vidíme na vlastné oči, zmena je viditeľná na každom kroku,, ked namieste kolon vojsk sovietkseho typu vidíme na kažeom kroku kolony vojk NATO, čo je vlastne reminiscencia doby , len v prevrátenom kabáte. Preto či bratská solidarita s ľudmi všetkých krajín takto spolupracujich nemôže vymiznúť čo však myslím ironicky spomenme si len na súčasnú situáciu, kedy sa síce vyslovuje bratstvo a solidarita, avšak k jednotnosti daleko chýba. EU ako taká je nefunkcná, rozhádaná, byrokratická, takže pod vplyvom súčasných rozhodnutí je ťažko rozmnýšľať o tom ako to vlastne s Europskou uniou bude vypadať v budúcnosti, ako bude fungovať a či napokon zotrvaá vo svojej podstate.

USA ako trvalý partner EU, NATO, sa snaží hrať rozhodujúcu rolu vo vzťahoch medzi takto vytvorenými alianciami, pre bratstvo všetkých krajín a ako svetový policajt si vie dobre chrániť svoje záujme tak aba on ako jediný si túto rolu mohol udržať a tak rozhodovať o osude Europskej unite až tak nezáleží, hlavne je že len on sa stane hlavným geopolitickým hráčom topjto sveta na určšitý čas kedy nezvrátne politické zmeny nevyjdu celkom tak ôodľa jeho politických plánov.

Morálny kodex budovania komunizmu /MOKOBUKO/ a Nový morálny kodex budovateľa spolopčnosti sú k sebe blízki, avšak ešte si držím miesto Pre zamyslenie nad článkom 6 kodexu MOKOBUKO, pretože to by chcelo hlbšie zamyslenie.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

jeleň,

Veľká akcia poľovníkov na strednom Slovensku. Na Liptove si vyhrnuli rukávy pre dobrú vec

30.04.2024 05:00

Zábery z akcie zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 270067x
Priemerná čítanosť článkov: 2251x

Autor blogu

Kategórie