Založ si blog

……… tak trochu zabudnutá návšteva pápeža Františka v Kazachstane

V poslednom čase rôznych turbulentných udalostí v tomto tak problematickom svete verejnosť akosi pozabudla na širšie informovanie o návšteve pápeža Františka v Kazachstane. Vzácna pápežská návšteva v tomto štáte s počtom 19 miliónov obyvateľov, z ktorých 70 % je moslimov, zbývajúcich 30 % ruskej orthodoxnej cirkvi, kde Iba 1 % z tohto počtu predstavujú katolíci.

Po dlhej príprave a diskusiách o účele návštevy pápež pristál v hlavnom meste Kazašskej republiky Nur Sultán, ktoré nie náhodou práve počas jeho návštevy bolo premenované na jeho pôvodne meno – Astana, dňa 13.9.2022. Návšteva trvala do 15.9. 2022, uskutočnila sa pri príležitosti konania siedmeho kongresu svetových lídrov a tradičných náboženstiev.

Pápežovo špeciálne lietadlo bolo po pristátí privítané oficiálnou delegáciou Kazašskej republiky za prítomnosti prezidenta republiky Tokajeva. Mottom pápežovej návštevy je Mier a Jednota, tento motív vzácnej pápežskej návštevy bol napokon zobrazený i v krásnom logu, na ktorom v ruskom a kazašskom jazyku su napísané slová – Poslovia mieru a jednoty, v ktorom hlavným motívom je holubica mieru vytvorená z dvoch ľudských rúk, držziaca olivovú ratolesť ako znak mieru. Logo je vytvorené vo farbách Kazašskej republiky, modrej a žltej.

I ked očakávanie politických kruhov bolo snád trochu rozdielne, pápež František sa držal i naďalej pevne svojho stanoviska v otázke mieru, pričom opakovane zdôraznil že jedinou cestou k mieru je dialóg.

Denník Postoj, vo svojom stanovisku k tejto návšteve, prevzal slová pápeža pri záverečnom prejave, kde pápež uviedol: “Mier je vec naliehavá, pretože akýkoľvek vojenský konflikt alebo vypuknutie napätia, konfrontácia, môže mať akýsi dominový efekt a vážne môže ohroziť systém medzinárodných vzťahov.

Vo svojou homílii pri svätej omši, sa zas k tejto otázke vyjadril, “Nech v nás nie je nijaký jed smrti, nech sme radostnými svedkami nového života, lásky a pokoja.”

V záverečnom prejave zase uviedol mierovú výzvu “Myslím na toľko zničených miest vojnou, najma na drahú Ukrajinu, Nezvyknime si na vojnu, nepodvoľme sa jej ako nevyhnutnosti. Prichádzame na pomoc tým, ktorí trpia a trvajte na tom, aby sme sa skutočne snažili dosiahnuť mier. Čo sa ešte stále musí stať, koľko ľudí ešte musí zomrieť, aby konfrontácie ustúpili dialógu, pre dobro ľudí, národov a ľudstva ? Jeedinýým východiskom je mier a jedinou cestou k mieru je dialóg”.

I ked v otázke Ukrajiny mnohí a to najma novinári očakávali výraznú podporu Ukrajiny, pápež sa k tejto horúcej otázke vyjadril až na tlačovej konferencie počas letu z Astanu do Ríma, ked na háklivú otázku novinára nemeckej televízie ARD o tom či akceptuje právo na sebaobranu Ukrajiny odpovedal:

“Je to politické rozhodnutie, ktoré môže byť morálne akceptované, ak sa tak urobí v súlade s podmienkami morálky. Zdôraznil však že môže byť nemorálne ak sa to robí s úmyslom väčšmi vyprovokovať vojnu, alebo predávať zbrane a zbaviť sa tých zbraní, ktoré iuž nepotrebujeme.”

Pápež podľa očakávaní sa k otázkam mieru vyjadril v súlade s jeho predchádzajúcimi stanoviskami, jediným jeho želaním je že pápež si nikdy nebude želať eskaláciu napätia, len na základe vzájomného dialógu môže dôjsť k zmierneniu napätia, výsledkom ktorého je mier. Výzva svetu je dialóg , dialóg je priorita k dosiahnutiu mieru.”.

Je na škodu veci že tejto významnej návšteve pápeža v Kazachstane i naša tlač z akýchsi nám zatiaľ nevyjasnených okolností nevenovala až takú významnú pozornosť, hoci sa navonok tak hrdo hlásime k tradíciam kresťanstva.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 268946x
Priemerná čítanosť článkov: 2241x

Autor blogu

Kategórie