Založ si blog

Ako preukázať lásku k starším ľudom

Slovo láska je navonok tak jednoduché slovo, ktoré ľudia neraz s takou ľahkosťou vyslovujú, ale v pozadí už len s ťažkosťou realizujú. Po značnej časti života strávenej v USA som pochopil že toto slovo pre mnohých Američanov už nič neznamená, je len akousi frázou, ktorú s úplnou ľahostajnosťou vyslovujú pri akejkoľvek príležitosti, dokonca sa výrok Ľúbim Ťa stal samozrejmosťou pri skončení telefonického rozhovoru, bez toho aby si obe strany uvedomili jeho obsah. S hrôzou zisťujem že zvyky tak bežné včera USA, akosi už i dnes prenikajú i k nám a pomaly a iste sa zakotvuju v konaní a myslení ľudí, tak že už aj tu sa k slovu hlási láska a jej významu nevenuje pomaly žiadna pozornosť. V tomto prípade sa mi však jedná o lásku ktorú si vyžaduje tá najzraniteľnejšie skupina osôb seniori, ktorí sú tak na toto slovo odkázaným doslova čakajú či niekto ešte vôbec im deokáže toto čarovné slovo pre nich vysloviť. Po jeho vyslovení pocity týchto ľudí nbadobúdajú uplne iné dimenzie, čo sa pozitívne odrazuje na ich psychike a kvalite života vo svete v ktorom žijú. Verte že tento svet seniorov nie vždy je vystlaný ružami.Ako dlhoročný pracovník v odbore sociálny\ch služieb v USA, kde som sa dennodenné stretával s obrovskýmpočtom seniorov žijúcich v našej obrovskej retirement komunity s názvom Joh Knox Village, Pompano Beach Florida do ktorého prichádzali žiť seniori počínajúc vekom 62 rokov, kde žili ako samostatne žijúci seniori, potom po tom čo ich zdravotný stav sa postupne zhoršoval boli preradení do kategórie seniorov vyžadujúcich si čiastočnú pomoc ak sa zdravotný stav zhoršoval boli preradení do nemocničnej a lôžkovej časti komunity, eventuálne v poslednom štádiu zaradení do paliatívnej starostlivosti kde s dôstojnosťou prežili posledné chvíle svojho života. Chcem všľak uviesť že starostlivosť o rezidentov tam žijúcich bola na úrovni najvyššej kvality, dokonca sa mi niekedy zdalo že život týchto osôb mi pripadal ako rozprávka.

Práve v tomto zariadení pocit láska sa nebral iba ako prázdna fráza, ale tomuto pojmu sa pripisoval mimoriadny význam,pretože vedenie tohto zariadenia lásku a jej význam v živote rezidenta považovali za prioritu, ktorá musí byť poskytnutá každému z nich,pretože je to vec ktorá skutočne skvalitňuje život tam žijúceho rezidenta.

Od každého zamestnanca sa preto vždy vyžaduje aby za každých okolnosti prejavoval lásku k rezidentovi, a to na základe slušného zdvorilostného vystupovania poznačeného láskou, tak aby tento rezident mal vždy pocit spokojnosti najma ztoho, že v tomto zariadení nie je nasilu, ale je tu z lásky k ľudom, vždy pocíti lásku zamestnancov a ostatných rezidentov k nemu, je však vedený i on k tomu,že pocit lásky musí opätovať a to hlavne k svojim kolegom a spolurezidentom.

Nebola to teda v žiadnom prípade fráza, prejavy lásky nasmerovať k rezidentovi ktoré sa potom prejavujú najmä týmito spôsobmi.

1/ Láska v prejavovaní slovami uznania,

2/ Láska v prejavovaní kvalitou starostlivosti o rezidenta,

3/ Láska v prejavovaní sa fyzickým dotykom,

4/ Láska v prejavovaná poskytovaní darčekov,

5/ Láska prejavovaná poskytovaním kvalitných služieb.

Atd 1 Láska prejavovaná slovami uznania. Celá komunita rezidentov vždy a za každých okolností očakáva prejav uznania. Spoločenský život komunity je veľmi pestrý. Program dňa je preplnený aktivitami do ktorých je snahou zapájať všetkých rezidentov. V podstate každý jeden deň života rezidenta musí byť preplnený aktivitami, do ktorých je snahou zapájať všetkých. . Ak sa predsa len objaví rezident ktorý nemá dostatok záujmu, kvalifikovaný pracovník za neho vyberie vhodnú aktivitu Takto zabráni pasivite rezidenta. Samozrejme že pre každého rezidenta je najlepšie uplatnenie tam kde nájde všetky mžnosti aby preukázal svoju schopnoisť. Potom je úplnou samozrejmosťou že pri každom prejave aktivity a úspešnosti sú spojené veľmi pekné slová uznania rezidentových schopností. Niekedy postačuje obyčajné poďakovanie, niekdy je na mieste zverejnenie uznania, resp.poskytnutie medaily ako prejav ocenenia. Preto sa potom postupne u každého rezidenta vyvinie pocit pri ktorom sa naplní pocit jeho satisfakcie za jeho aktivitu a pocit zodpovednosti za vykonanú prácu v prospech komunity.

2/ Láska prejavovaná kvalitou starostlivosti o rezidenta. Osobitne rozpracovaná kapitola organizácie práce managementu voči rezidentovi. Je to celý komplex úloh ktoré sú štrukturálne usporiadané tak, aby všetky služby po ich vykonaní končiac napríklad aerobicom boli podrobne nasmerované tak, že rezident po ich vykonaní mal vždy pocit satisfakcie. Je tu neskutočne množstvo aktivít, počínajúc čítaním literatúry a jej vysvetľovania,, vydávanie vlastnej tlače a jej prispievateľov z radov rezidentov, duchovné činnosti v poskytovaní bohoslužieb. Niet oboru činnosti človeka ktorá by nebola zahrnutá v dennom pláne zverejňovanom raz týždenne. Takže každý rezident vhodným výberom, resp,. Výberom s vopred určenými poradcom vždy zistí, že starostlivosť o neho je na vynikajúcej úrovni čo potom považuje za prejav lásky k jeho osobe.

3/ Láska prejavovaná fyzickým dotykom. Ľudský dotyk je tak dôležitý najma preto že bezprostredne po ňom po uvoľnení endorfínov dostaví sa satisfakcia a pocit istoty o poskytovaní lásky od danej osoby. preto i táto forma lásky poskytovaná rezidentovi je medzi nimi najobľúbenejšou, rezident uvíta takmer každý dotyk, najobľúbenejším je všahug, objatie, ktorý môžme mať skutočne rôzne prejavy, alebo pohladkanie ruky, alebo pohladkanie po vlasoch, stačí však i dotyk rúk, ich podanie a reakcia sa dostaví. Rezident za akýkoľvek ľudský dotyk sa takmer vždy odmení pracovníkovi krásnym žiarivým úsmevom, takže sa nám a samozrejme i jemu život i v neraz. zložitých situáciách zjednoduší.

4/ Niektorí rezidenti pocituju prejav lásky tiež v prijímaní a to aj tých najdrobnejšie darčekov, pretože každý dar môže pre nich znamenať gesto existujúcej lásky a spôsob odmeny pre rezidenta, ktorý tiež dáva svoju lásku. Darčeky rezidentom vôbec nemusia byť drahé, niekedy postačuje kvetinka, niekedy špeciálne pripravený nápoj, čaj, niekedy je to i hudba pustená z média, niekedy je vhodné čítanie knihy, resp. Priamy posluchu hudobného nástroja. Dary poskytované rezidentovi ho takto naplnujú láskou a uznaním, sú vlastne pre nichsatisfakciou za čo aj oni dostali darček.

5/ Láska prejavovaná kvalitou poskytovaných služieb. Všetky služby poskytované v John Knox Village su na úžasne vysokej profesionálnej úrovni. Rezidenti sú na vysokú kvalitu zvyknutí, ale niekedy je pre rezidenta veľmi príjemné ak pracovník na jeho požiadanie urobí čosi naviac, hoci i maličkosť požadovanú mimo plánu práce, čo rezident potom považuje za určitý prejav lásky voči nemu. Zoberme si príklad z úpravy vankúša na posteli ktorý tiež znamená veľa, nastavenie televízneho prijímača pre príjem dalších programov. Takýchto príkladov lásky spojenej s poskytovaním sklužieb je neuveriteľne veľa.

Uplne novou a doposiaľ nie dostatočne preskpmanou je je láska k zvieraťom a interakcia človeka a zvieraťa. Uplne nový citový vzťah vyskytujúci sa z prítomnosti človeka a zvieraťa. V zariadení je z tohto dôvodu dovolené vlastniť psy, mačky a iné drobné zvieratká, za účelom skvalitnenia života človeka vybudovaného na vzťahu človeka a zvieraťa. Zhruba 20 až 25 % rezidentov je vlastníkom zvieraťa ktoré ma vyčlenené miesto na prechádzky pre pobyt rezidentov so zvieraťom. Osaobitná starostlivosť sa venuje zvieratám ktoré su vytrénované pre spríjemnenie života rezidentom v paliatívnej starostlivosti.

Záverom treba povedať že láske pracovníkov k rezidentovi John Knox Village sa venuje mimoriadnu starostlivosť, a firma robí všetko pre to aby v budúcnosti venovala veľkú pozornosť tejto téme. Osobitnou kapitolou je láska rezidentov navzájom, pretože láska prekvitá v každom veku, ale to je snád už téma na napísanie iného blogu.

Každopádne však treba uviesť že láska je dôležitá pre celý život človeka a človek i v seniorskom veku má právo na plnohodnotnú lásku, t.j. Milovať a byť milovaným. Takto by to teda malo byť nielen v USA ale i v našich domoch sociálnych služieb. Milovať a byť milovaný by preto malo byť mottom života každého seniora aj na Slovensku.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 270036x
Priemerná čítanosť článkov: 2250x

Autor blogu

Kategórie