Založ si blog

Pár poznámok k ôsmemu božiemu prikázaniu “Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu”

Pred nedávnom som napísal krátku úvahu vo svojom blogu o kresťanstve a úcte. Chcem k tomu pridať pár poznámok o ôsmom božom prikázaním ktoré je vlastne prikázaním “Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu” znamená tiež v širšom výklade úctu k človeku a k pravde.

Dalo by sa tiež povedať, že spoznanie pravdy a jej podstaty je dôvodom k uľahčeniu života na zemi a jej hodnota nám v osobnom živote spôsobuje vždy nevídanú radosť, pretože len jej spoznanie nám naplna radosťou naše vnútro , poskytuje nám radosť a dáva zmysel života v ktorom žijeme. Takýmito hlavnými atributmi sú teda pojmy ako dodržať dané slovo, zachovať zverené tajomstvo, rešpektovať človeka a jeho dôstojnosť, chrániť jeho česť a láásku k blížnemu, ale. vedieť dať i napomenutia v prípade nedodržiavanim tohto prikázanía. Hlavné však u tohto božieho prikázanía je milovať a hovoriť vždy pravdu.

Určite mnohí nebudú súhlasiť s tým, že ako je vôbec v dnešnej dobe plnej takých rozporuplností, plnej klamstiev, formálnosti, nepravdivých informácií možno vôbec hovoriť vždy pravdu ked neraz to navonok vypadá tak, že takmer nikto nehovorí pravdu , pretože každý akosi preberá mechanicky informácie, ktoré sú neraz a vo väčšine sú neoverené, ktorým začína veriť postupne on i cele jeho okolie. Tak akosi platí stále viac a viac to, že 100 krát vyslovené klamstvo sa stáva pravdou. Vyvstáva teda otázka ako to je dnes s ôsmim božím prikázaním..

Z kresťanského hľadiska, ku ktorému sa hlásim, ale som skutočne iba laik si podľa mna treba uvedomiť jednou vec. Láska k pravde je totožná láskou ku Kristovi, pretože len on je tou skutočnou pravdou. LÁSKOU k pravde potom takto dosvedčujeme svoju lásku k Bohu i k ľudom. K tomu však je nevyhnutne potrebne naša snaha pravdu spoznávať.. A tu je ten problém ktorý si musíme vyriešiť sami, pretože informácie ktoré my dostávame by mali byž skutočnými, pravdivými nosičmi pravdy avšak neraz práve tieto sú falzifikované našimi masmediami, sociálnymi sieťami a inými sofistikovanými metodami tak aby tieto informácie vypada li uplne hodnoverné, a vyvolávali u nás dojem absolútnej pravdy.

Je to preto neraz tak zložitý proces overovať si dostupnosť pravdy dostupnosť informácií, jej pravdivosť, pretože každý z nás má právo napokon mať pravdivé informácie. Objektívne záskavanie takýchto informácií je preto neraz obrovským problémom. Klamstvo je teda znesvätením pravdy, malo by byť vždy považované za veľmi ťažký hriech.

Mať dobré meno je niečo podstatné v živote človeka, preto vždy znamená že ľudia o nás dobre zmýšľajpú, o nás dobre hovoria a vážia si nás. Je to základným atribútom každého z nás a dobré meno si musíme chrániť všetkými možnými prostriedkami,I dobré meno má preto tiež názov dobrá povesť , alebo česť človeka. Dôstojnosť človeka je dôležitá hlavne preto, že každý človek v konečnom dôsledku má byť stvorený alebo pretvorený na obrat boží.

Čo však robiť s tými, ktorí úmyselne konajú proti ľudskej dôstojnosti znevažujú človeka, potupujú ho, diskriminmujú ho, znevažujú jeho meno, osočujú ho. Je to hriech, jednoznačne proti ôsmemu božiemu prikázaniu a preto je potrebné proti tomuto hned od samého počiatku bojovať, bojovať nie jednotlivo ale kolektívne, pretože len v kolektívnom boji proti šíriteľom klamstva, ohováračom je efektívnosť a sila a len takto sa dá postupne získať dôvera a úcta k človeku, ktorého meno bolo poškodené.

Bratské napomenutie blížneho je preto tiež určitou formou, upozornenia kresťana o tom že robí chyby ak je samozrejme vyslovené v úmysle napraviť chyby ,pomôcť a ochrániť ho od hriechov. Je to aj prejav lásky k blížnmemu, preto ak bratské upozornenie realizujeme, prosím robme to opatrne s ohľaduplnosťou a láskou k blížnmemu, pretože lean trpezlivou cestou postupne získame dôveru k obráteniu človeka, ktorý koná proti ôsmemu božiemu prikázaniu.

Ak všeak takéto napomenutie nepostačuje, respektíve toto sa míňa svojmu účelu, je potom možnosť požadovať i svetský postíh proti narušovateľovi ôsmeho božieho prikázanía a to súdnu cestu, v prípade ak je toto porušenie je tak závažného a nenapraviteľného characteru a až takto možno donútiť iného k verejnému ospravedlneniu sa a odstráneniu negatívnych následkov, ktoré takáto osoba uskutočnila nepravdivými informáciamI. I toto je preto jednou z Božích ciest ako obrátiť jedinca alebo skupinu osôb k náprave i ked mnohokrát je zložité a úžasne komplikované, ale čo už veď i tak žijeme v úžasne zložitej dobe.

Pravda si v súčasnosti si vyžaduje mnoho trpezlivosti a vôle nielen jedinca ale i celej spoločnosti, aby došlo k náprave krívd porušením ôsmeho božieho prikázania. Trpezlivosť a nekonečná dôvera k Božej pravde musí byť preto našim základným atributom v tomto boji.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269116x
Priemerná čítanosť článkov: 2243x

Autor blogu

Kategórie