Založ si blog

Je dôvod k zahmlievaniu údajov o zostrelení lietajúcich objektov (balónov) nad územím USA???

Ako obvykle i dnes som vstal skoro ráno. Zapol som si Fox News, obľúbenú TV stanicu poskytujúcu mi vždy čerstvé informácie, a hneď ma zaujala najčerstvejšia z nich o ďalšej intrúzii lietajúceho objektu zatiaľ neznámeho pôvodu nad územím USA.

Všetci z nás sme s veľkým záujmom sledovali oznámenie oficiálnych zdrojov USA o tom, že pred necelým týždňom neznámy objekt vo výške takmer 60 OOO feetov /18,2 km/ preletel mnohotisíc míľ ponad územie USA od Montana až po South Carolina , avšak z dôvodov bezpečnosti USA, hoci sa o intrúzii tohto lietajúceho objektu vedelo od počiatku, administratíva prezidenta Bidena rozhodla o jeho zostrelení až po tom čo opustil územie USA. Potom ho zostrelila v pobrežných vodách South Carolina. Mnohí z nás sme si kládli otázku prečo o zostrelení tohto balonu bolo rozhodnuté tak oneskorene, po tom čo tento istotne preletel ponad mnohé citlivé oblasti USA, kde mohol kolektovať mnoho citlivých spravodajských informácií pre štát z územia ktorého bol vypustený.

Novolietajúci objekt podľa správ Fox News bol zostrelený ešte nad teritoriálnymi vodami USA, v blízkosti západnej Aljašky . Verejnosti, najmä však reportérom neušiel fakt, že John Kirby koordinátor Národnej Bezpečnostnej Rady USA na svojej tlačovej konferencii k informácii o takejto skutočnosti mimoriadneho významu pristúpil až po tom, čo mu takáto otázka bola položená reportérom na tlačovej konferencii v Bielom Dome. Aljašský guvernér Dunleavy tak ako i mnoho republikinskych senátorov položilo závažnú otázku, prečo Biely Dom vo veci prvého neznámeho objektu rozhodol oneskorene, pričom svoj postup odôvodňoval neopodstatnenými informáciami o tom že zostrelenie nad pevninskou časťou USA by mohlo ohroziť obyvateľov USA.

Najväčším problémom však pravdepodobne je to, že k priznaniu skutočnosti o intrúzii neznámeho objektu došlo až po položení konkrétnej otázky reportéra o jemu už známom fakte, na čo koordinátor Národnej Bezpečnosti priznal to, že k zostreleniu balónu skutočne došlo už i preto že lietajúci objekt letel vo výške 40 000 feetov /12 km/ , po dobu takmer 24 hodín, čím mohol podstatne ohroziť bezpečnosť civilných letov. Preto sa potom verejnosť USA mohla konečne dozvedieť skutočnosť o tom že prezident Biden nariadil zostrelenie tohto objektu. Zaujímavé je však najmä to, že trosky objektu sa nachádzajú na zamrznutom povrchu mora.

Podstatou veci je však najmä to, ze k narušeniu vzdušného priestoru dochádza opakovane. Občania USA si preto oprávnene kladú otázku prečo k informáciám o takomto objektom dochádza oneskorene, ‘ďalšou otázkou je prečo sa tak dlho váhalo so zostrelením takéhoto objektu. Zaujímavé je i to, prečo tlačová hovorkyňa prezidenta Jean-Pierre, takúto závažnú skutočnosť ako hovorkyňa prezidenta neoznámila ako mimoriadnu udalosť vo svojom vystúpení, prečo iná osoba o takomto závažnom fakte musela priznať takúto ponižujúci skutočnosť pre administratívu USA až po jej odhalení. Prečo vlastne reportéri sú tými, ktorí verejnosti musia predkladať závažné skutočnosti? Musí byť teda mnoho takýchto a ďalších závažných skutočností verejnosti predkladané až na základe iniciatívy novinárov? Takéto ale i mnohé ďalšíe otázky sú opodstatnené.

Zaujímavou však je informácia o veľkosti lietajúceho objektu keď druhý lietajúci objekt bol o veľkosti autá žnačky VW, kdežto prvý objekt bol o veľkosti takmer 3 školských autobusov. Podstatné však je že zložky armády USA či v prvom, ako i v druhom prípade uskutočňujú vyzdvihnutie zbytkov zostrelených objektov a tieto budú analyzované pre posúdenie o čo vlastne ide. Zistilo sa. I to, že objekt vnikol do teritória Aljašky, v priestore pre zber citlivých spravodajských informácií, to isté platí pre objekt lietajúci nad územím štátu Montana, ako i South Carolina.

K veci sa vyjadrila významná aljašská senátorka USA Murkowski. Podľa ktorej je nepochybné že Aljaška je prvým štátom v USA ktorý je na hranici možného stretu záujmov dvoch veľmocí. Preto štát Aljaška, ako i USA po takomto poučení prijmú radu opatrení k zlepšeniu ich reakcie na podobné situácie bez ohľadu nas to či narušenie príde z Číny, alebo Ruska.

Zostáva zatiaľ nezodpovedaná odpoveď o tom čo vedie USA k určitému zahmlievaniu skutočností, o ktorých by mala byť široká verejnosť bezprostredne informovaná, hoci je nepochybné že USA od samého počiatku mala dostatok informácií o lietajúcich objektoch dávno pred ich vstupom na teritórium USA, ako i mala dostatok prostriedkov na ich efektívne zostrelenie. Nie sú tu však možné akési rozpory medzi administratívou prezidenta USA, ako i ministerstvom obrany ?

Ozaj pamätáte si na program USA zo 6O. rokov minulého storočia, kedy slávne vyvinuté lietadlo U2, schopné lietať vo výškach 2O-22 km bolo schopné kolektovať spravodajské informácie neraz nekontrolovane z mnohých krajín? Najslávnejšie však bolo zostrelenie takéhoto lietadla v roku 1962 nad územím bývalého Sovietskeho zväzu. Slávne prelety boli i ponad Kubu, kde USA vtedy úspešne kolektovali informácie o raketách stredného doletu budovaných na území Kuby. Tento program stál daňových poplatníkov takto ťažké milióny amerických dolárov.

Spravodajské úsilie zberať informácie iných štátov či chceme alebo nie bude pretrvávať i v budúcnosti. Je pravdepodobné že konanie inej strany je snahou nájsť efektívny prostriedok ako lacnou cestou zberať spravodajské informácie, využívajúc a testujúc slabiny nepriateľského systému k rýchlosti zasiahnutía proti takýmto prostriedkom.

Verme všetci tomu, že USA tiež získalo poučenie a dokáže prijať efektívne opatrenia k ochrane svojho priestoru, ako i k zničeniu takýchto vzdušných cieľov bezprostredne po Ich vstupe do vzdušného priestoru USA.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 264637x
Priemerná čítanosť článkov: 2205x

Autor blogu

Kategórie